Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogy tudom a penészt kiirtani...

Hogy tudom a penészt kiirtani a vályogházból?

Figyelt kérdés
3 hónapja meszeltünk, de már az egész konyhám tiszta penész. Ecettel, domestosszal próbálkoztam, sikertelenül. Elég párás a konyha, ezért egyre csak terjed... Mit tegyek?
2009. dec. 28. 11:06
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk anyuék szobájában kezdett terjeszkedni. Ők, úgy emlékszem, a Savo penészirójával fújták be, és az használt neki. Konyhában viszont sokat segíthetne még, ha jó lenne a szellőzése. Nem tudom, van-e padlás vagy padlásfeljáró (nálunk az a konyha plafonján van), és arrafelé szoktuk megoldani a szellőzést.
2009. dec. 28. 11:46
 2/7 A kérdező kommentje:
köszi, kipróbálom!
2009. dec. 28. 12:17
 3/7 anonim ***** válasza:
51%
megszünteted a nagy párát eltűnik a penész.
2009. dec. 28. 12:42
 4/7 A kérdező kommentje:
A konyhában a párát elég nehéz megszüntetni... max. ha nem fözök többet..
2009. dec. 28. 13:15
 5/7 anonim ***** válasza:
Knauf penészölővel teljesen eltűnik. Nagyon erős hypo szerű szaga van, és mindent le kell borítani a környéken fóliával, mert ha lecseppen belőle, kimarja minden textil színét. Utána úgy tudod megtartani a penészmentességet, hogy gyakran szellőztetsz, főleg főzés után, és kifűtöd rendesen a helyiséget. Páramentesítőt is érdemes működtetni.
2009. dec. 28. 23:16
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi. páramentesitőnk van, csak a fütéssel lehet gond akkor.
2009. dec. 29. 08:29
 7/7 anonim válasza:
100%

Először talán az okot kellene megszüntetni. A vályogfal halála köztudottan a NEDVESSÉG, amit mindenáron távol kell tartani tőle. Először is: Van-e alapja a háznak, ha van, akkor miből? Ha nincs, akkor alá kell betonozni a házat. (80 centinként alá kell kell ásni és kiönteni betonnal.) Külön figyelmet kell fordítani a csapadékvíz elvezetésére, ami magába foglalja az elegendően nagy tetőkilógást, az ereszcsatornát és az épület körüli betonozást (a beton és a fal közötti hasadékot kátránnyal ki kell önteni). Csak ezután érdemes a tüneti kezelésre áttérni. Az ecet és a domestos teszetosza megoldások: A falat (sajnos az Ön esetében a frissen meszeltet) koppig le kell verni, s különösen amennyiben valóban párát eredményező tevékenység (főzés, fürdés) folyik a helyiségben, érdemes belülről téglából pótfalat húzni a vályogfal mellé. (Ez a fal mellett futó csövek esetén sajnos jelentős költségekkel jár: meg kell toldani a gáz, víz, illetve fűtéscsöveket.) A pótfalat bármilyen téglából lehet csinálni attól függően, hogy mekkora tér elvesztését engedhetjük meg, illetve milyen anyag áll rendelkezésre. Nyilván egy túlméretezett konyhát anyagi források bőséges rendelkezésre állása esetén érdemes a külső fal felől 45-ös Porotherm téglával körbefalazni, hogy kevesebb tűzrevaló fogyjon. Alapesetben én a B30-ast favorizálom, mely összehozható a bontott nagyméretű téglával. Ha a vályogfal görbesége miatt hézag marad el a pótfal és a régi (koppra levert) vályogfal között, akkor az vályoganyaggal kitöltendő. A régi falat természetesen ki kell szárítani levert állapotában. Az új falat párás tevékenységű helyiségben jó cementdúsan be kell vakolni. Száradás után lehet meszelni, a penésznek meg viszlát!

Tehát először az okokat kell kiiktatni!

2009. dec. 30. 16:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!