Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mit tegyünk, ha a vízteres...

Mit tegyünk, ha a vízteres kandalló esetében a visszamenő ág hamar lehűl?

Figyelt kérdés
Mire visszaér a kandallóhoz, alig langyos. Esetleg a radiátorokon állítsunk? Így hamar lehűl a ház is...
2014. jan. 26. 12:31
 1/9 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem alul lett méretezve a kandalló,magyarul kicsi a teljesítménye annyi radiátorhoz amennyit most vele fűtőtök .

Ez vezet oda,ha kazánt/kandallót az ára szerint választják,és nem a valódi fűtési teljesítmény/igény szerint méretezve kerül a házba beépítve.

Vagy nagyobb kell, vagy kiegészíteni kell másik fűtési móddal.

Alapteljesítményt 40W/lég-m3 vehetsz a minimumnak,ha jól szigetelt a házatok.

40W x alapterület x magasság. Ebből láthatod mennyi watt az igény a házban.(aztán leosztjuk 1000,így lesz Kw)

Nos ha PÉLDÁUL szükség van egy 16kw-ra a térben,akkor azt egy 5-6 kw kandallóval nem lehet lehet kifűteni.

2014. jan. 26. 12:57
 2/9 anonim ***** válasza:
0%
A radiátor dolga, hogy leadja a hőt a környezetének, így működik a fűtés! A visszatérő mindig hidegebb a ház nem ettől hűl le!
2014. jan. 26. 13:23
 3/9 anonim ***** válasza:
46%
ha nincs hőszigetelés, akkor számolhatsz 80W-al is.
2014. jan. 26. 19:41
 4/9 anonim ***** válasza:

Annak, hogy a visszatérő ág jóval hűvösebb, mint az előremenő - annak örülni kell. Ez azt jelenti, hogy legalább a radiátorok nincsenek alulméretezve!

A kandallóban megtermelt hőt a radiátorok fel is veszik, és leadják a hőt a ház helyiségeiben. Ez a hő tartja fenn azt a huszonvalahány fokot, ami nálad a házban van. Nyilván, ha a hőt a radiátor leadja, a visszatérő ág hűvös.

Az első válaszoló jól látja a problémát, a ház nem attól hűl ki hamar, mert a visszatérő alig langyos, hanem amiatt, mert a ház hőigénye nagy. Folyamatos fűtést igényelne. Azaz nincs kellőképpen leszigetelve, és a kandalló vásárlást nem előzte meg alapos hőigény-számítás...

2014. jan. 27. 14:39
 5/9 A kérdező kommentje:
A kandalló jól lett méretezve, azt kiszámoltuk és az alapján választottunk. A fával lesz itt a gond szerintem. :/ Nem tudom, mi lenne a jó. Csak nekem amiatt fura, hogy egy kazán milyen sokáig megtartja a hőt, alig kell rárakni, ezt meg nem tudom itt hagyni 3 óránál többre, mert nagyon lehűl. Köszönöm a segítséget!
2014. jan. 27. 18:18
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Légyszíves áruld el, hogy hány kilowattos a kandalló...
2014. jan. 28. 09:43
 7/9 A kérdező kommentje:

14 kw-os, vályog a ház, műanyagok a nyílászárók, 80 m2 és 2, 45m a belmagasság.

És azt nem tudjátok véletlenül, hogy a radiátoron a lenti csap vagy mi az, ahol visszamegy a víz, annak teljesen ki kell lennie nyitva vagy félig, vagy hogy állítsuk azt be?

2014. jan. 28. 14:26
 8/9 anonim ***** válasza:
Azok torló szelepek. Az áramlást lehet szabályozni,például úgy hogy a közelebbi radiátoroknál félig van nyitva,míg a távolabbiakon teljesen. Ezzel lehet korrigálni a csővezetéki ellenállást és így kiegyenlítettebb a fűtés a házban,ha pl a szivattyú tömeg árama kevés,vagy középértékű.(A Nagyobb sem jó a szivattyúból)
2014. jan. 28. 18:13
 9/9 A kérdező kommentje:
Na ezt nem tudtam, hogy hogy kell beállítani! Köszönöm szépen! A szivattyúra is gondoltam, hogy túl gyorsan keringeti körebe a vizet. Azt lehet valahogy állítani? Hu, de sok mindenre oda kell figyelni!
2014. jan. 29. 09:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!