Megoldást keresnék, hogy-hogy lehetne megcsinálni legjobban a fűtés szabályozását?
Termosztát alatt a szobait értettem. De van olyan is,amikor a kazán vizére csatlakozik közvetlen a termosztát,és akkor engedi indulni a szivattyút,ha már elég meleg a víz. Ez a megoldás egy szakaszos vízforgást hoz létre,hisz a forró helyére hideg jön,ezt érzékelve a cső termosztát kapcsol is ki ,a keringtetés megáll .A radiátorok egyenetlenűl melegszenek .El kell dönteni,melyik termosztát vezérli a levegő hőmérsékletét.
Ha víz hőmérséklete kapcsolja a szivattyut,az mind addig megy,amig a víz vissza nem hűl ,az elindulási érték alá.
Hisz csak a hideg vizet nem fogja forgatni .
A szoba termosztát viszont a megfelelő hőmérsékletnél kikapcsolja a szívattyút.A keletkezett hő meg tárolódik
a kazánban ,és a puffer tartályban .Természetesen a kazán és puffertartály közt elzáró szerkezet nem lehet,beépitése tilos .Így kizárt szinte egy kazán robbanás,már mint ami a vizes területet érinti .Tud a víz tágulni ,církulálni .
El kell dönteni melyik termosztát vezérli a levegő hőmérsékletét,illetve a szivattyú működési idejét.
Így gondoltam pontosan **
Hát úgy is lehetne ,a szivattyú akkor menjen ,ha mind a 2 feltétel adott.Ilyenkor az egyik a másikat kizárja ,ha nem adottak a feltételek .Csak úgy nem lehet ,ha a 2 termosztát külön -külön is indithatná a szivattyút.
Tehát ha van megfelelő hőfoku fűtővízem,itt a termosztát zárt állásba kerül,és a szoba termosztátja is zárja az áramkört,índulhat a szívattyú is .Csak pár méter vezetékbe kerül .
A szivattyu üzemidejének 2 fontos meghatározója van.
A víz hőfoka ,és a belső hőmérséklet értékének az elérése.
Ezt aztán lehetne variálni , XD
Előző
Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kazán fölé beraktam egy 1000 literes tartályt ami nyitott (a párolgás elkerülése végett le van fedve). A kazán ebbe termeli a melegvizet gravitációs keringetetéssel. Folyamatosan 90 fok körül dolgozik a kazán. A tartályba csináltam egy rézcsőkígyót (kb.30 méter 15ös rézcső) ez már a zárt rendszerhez csatlakozik ami a lakás fűtését végzi. A csőkígyóban csak akkor kering a víz ha a szobai termosztát engedi (22-23 fokra van állítva). Továbbá a tartály oldalára a felső harmadba tettem még egy termosztátot, ami 90 fokra van állítva, így ha ezt az értéket eléri az 1000 liter víz akkor mindenképp fűti a lakást (párhuzamosan van a két termosztát kötve). A kazán előremenő csövére pedig még egy csőtermosztát van kötve ami szintén 90 fokos kazánhőmérsékletnél egy szivattyúval segíti a gravitációs keringést a kazán védelmében.
Ezekkel a megoldásokkal elértem, hogy nem kell izgulni áramszünet esetén. Tüzetrakni minden nap délután 4-5 körül rakok. Aztán teljes gázzal melegítem a rendszert úgy este 8ig és ennyi. Kazán lezárva. Reggel még 60-70 fokos a tartályban a víz, ami elég egész délutánig a lakában fenntartani a kívánt hőmérsékletet. A fűtött terület kb. 180 m2, hőszigetelt faablakok, régi tömör tégla falazat 10 cm-es hőszigeteléssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!