Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Megoldást keresnék, hogy-hogy...

Megoldást keresnék, hogy-hogy lehetne megcsinálni legjobban a fűtés szabályozását?

Figyelt kérdés
Most lett beszerelve egy 1000 literes puffertartály a fűtéshez. Fával tüzelünk, a pincében van a kazán, eddig tartály nélkül a gravitáció által működött a fűtés, nem volt használva keringető szivattyú, most viszont úgy lett megcsinálva, hogy a puffertartályból kijövő cső elágazik, és vagy ugyan úgy gravitációval működik vagy keringető szivattyúval. Ha gravitációval fűtünk, az a baj, hogy elkezd melegedni a radiátor ugyan úgy hamar, csak akkor sincs olyan meleg a radiátor, mint ha elindítjuk a szivattyút. De legalább egész éjszaka langyos a radiátor, viszont ma keringető szivattyúval próbáltam, sokkal melegebbek voltak a radiátorok, viszont már kezdenek kihűlni a radiátorok, pedig eddig reggel is még érződött, hogy enyhe. Amiatt lenne jó keringető szivattyúval használni, mert szabályozható lenne, a puffertartályban már van egy termosztát, viszont a szoba termosztát még nincs meg. Az lenne a kérdésem, hogy lehetne legjobban megoldani, hogy szabályozható is legyen, de éjszaka maradjon langyos a radiátor. Azt nem tudom, hogy a szoba termosztát, tudja-e a szivattyú teljesítményét szabályozni? Mert ha kisebb teljesítménnyel menne, talán nem forgatná meg olyan gyorsan. A szivattyú két fokozatos, de a kisebbik fokozaton van.

2014. jan. 10. 23:02
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Most a termosztát alatt mit értesz? Mert ahogy a tartályból kijön egy cső, azon van egy csap amit ellehet zárni, és gravitációban nem tud jönni, és ezt megkerüli egy cső, amibe tettek egy szivattyút. És a gravitáció csőnél van nyitva most, és úgy megy a szivattyú, ez idézhet elő robbanást? Most a szivattyú jól felhozta a meleget, mint tegnap amikor zárva volt a gravitáció útja. Egyébként majd úgy lesz bekötve, hogy a szobatermosztát, meg a csőtermosztát együtt, hogy ha nincs meleg víz, feleslegesen ne keringtesse.
2014. jan. 11. 12:16
 12/18 anonim ***** válasza:

Termosztát alatt a szobait értettem. De van olyan is,amikor a kazán vizére csatlakozik közvetlen a termosztát,és akkor engedi indulni a szivattyút,ha már elég meleg a víz. Ez a megoldás egy szakaszos vízforgást hoz létre,hisz a forró helyére hideg jön,ezt érzékelve a cső termosztát kapcsol is ki ,a keringtetés megáll .A radiátorok egyenetlenűl melegszenek .El kell dönteni,melyik termosztát vezérli a levegő hőmérsékletét.

Ha víz hőmérséklete kapcsolja a szivattyut,az mind addig megy,amig a víz vissza nem hűl ,az elindulási érték alá.

Hisz csak a hideg vizet nem fogja forgatni .

A szoba termosztát viszont a megfelelő hőmérsékletnél kikapcsolja a szívattyút.A keletkezett hő meg tárolódik

a kazánban ,és a puffer tartályban .Természetesen a kazán és puffertartály közt elzáró szerkezet nem lehet,beépitése tilos .Így kizárt szinte egy kazán robbanás,már mint ami a vizes területet érinti .Tud a víz tágulni ,církulálni .

2014. jan. 11. 12:49
 13/18 anonim ***** válasza:

El kell dönteni melyik termosztát vezérli a levegő hőmérsékletét,illetve a szivattyú működési idejét.

Így gondoltam pontosan **

2014. jan. 11. 13:02
 14/18 A kérdező kommentje:
Jaa értem. De úgy szeretné apa, hogy együtt működjön a két termosztát, hogy úgy kösse be a villanyszerelő, hogy ha bent hideg van, és a tartályban van meleg víz, akkor induljon be a szivattyú, szóval mindkettő feltételnek teljesülnie kell. (Gondolom sorosan kell bekötni, és akkor úgy működik, de ehhez nem értek, majd a villanyszerelő eldönti) Mert most ha csak szoba termosztát van, és ha a tartályban nincs meleg víz, az akkor is bekapcsolja, és keringeti a hideg vizet!
2014. jan. 11. 14:00
 15/18 anonim ***** válasza:

Hát úgy is lehetne ,a szivattyú akkor menjen ,ha mind a 2 feltétel adott.Ilyenkor az egyik a másikat kizárja ,ha nem adottak a feltételek .Csak úgy nem lehet ,ha a 2 termosztát külön -külön is indithatná a szivattyút.

Tehát ha van megfelelő hőfoku fűtővízem,itt a termosztát zárt állásba kerül,és a szoba termosztátja is zárja az áramkört,índulhat a szívattyú is .Csak pár méter vezetékbe kerül .

2014. jan. 11. 16:41
 16/18 anonim ***** válasza:

A szivattyu üzemidejének 2 fontos meghatározója van.

A víz hőfoka ,és a belső hőmérséklet értékének az elérése.

Ezt aztán lehetne variálni , XD

Előző

2014. jan. 11. 16:48
 17/18 A kérdező kommentje:
Igen, így értettem :D
2014. jan. 11. 17:04
 18/18 szokratesz ***** válasza:

Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kazán fölé beraktam egy 1000 literes tartályt ami nyitott (a párolgás elkerülése végett le van fedve). A kazán ebbe termeli a melegvizet gravitációs keringetetéssel. Folyamatosan 90 fok körül dolgozik a kazán. A tartályba csináltam egy rézcsőkígyót (kb.30 méter 15ös rézcső) ez már a zárt rendszerhez csatlakozik ami a lakás fűtését végzi. A csőkígyóban csak akkor kering a víz ha a szobai termosztát engedi (22-23 fokra van állítva). Továbbá a tartály oldalára a felső harmadba tettem még egy termosztátot, ami 90 fokra van állítva, így ha ezt az értéket eléri az 1000 liter víz akkor mindenképp fűti a lakást (párhuzamosan van a két termosztát kötve). A kazán előremenő csövére pedig még egy csőtermosztát van kötve ami szintén 90 fokos kazánhőmérsékletnél egy szivattyúval segíti a gravitációs keringést a kazán védelmében.

Ezekkel a megoldásokkal elértem, hogy nem kell izgulni áramszünet esetén. Tüzetrakni minden nap délután 4-5 körül rakok. Aztán teljes gázzal melegítem a rendszert úgy este 8ig és ennyi. Kazán lezárva. Reggel még 60-70 fokos a tartályban a víz, ami elég egész délutánig a lakában fenntartani a kívánt hőmérsékletet. A fűtött terület kb. 180 m2, hőszigetelt faablakok, régi tömör tégla falazat 10 cm-es hőszigeteléssel.

2014. jan. 12. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!