Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan spórolhatnék még?

Hogyan spórolhatnék még?

Figyelt kérdés

Mostanában egyre többször gondolkozom azon, hogy hogyan tudnék még spórolni. Sokat fizetek áramra, vízre, stb...

De minden érdekelne.

Utána olvasgattam már...

De engem az érdekelne, hogy milyen lehetőségek vannak még. Azt már tudom, hogy ecetet kell használni vízkőoldó helyett, meg energiatakarékos izzókat, meg listát kell írni, mielőtt vásárolni indulunk...

De engem az érdekelne, milyen praktikák vannak még, amit nem lehet olvasni sehol.

Minden érdekel. Pénz-energia-víz-idő....sorolhatnám...

Köszi..

2009. nov. 19. 10:42
 1/6 anonim ***** válasza:
67%
A kaján rengeteget lehet spórolni. A fűtésen is. Cserépkályha a legjobb spórolás. Egész éjjel nem megy a fűtés mégis meleg van, mert megtartja a meleget. A radiátor és kazán ehhez képest nulla! Hát a többi ötlet engem is érdekelne, majd figyelem a válaszokat! :)
2009. nov. 19. 11:15
 2/6 anonim ***** válasza:
Húzz ki mindent a konnektorból, amit lehet, amikor nem használod (mikró, TV, videó, stb.) és csak használat előtt dugd be. Egy ismerősöm múlt hónapban végig így csinálta, és viszonylag sokkal kevesebb lett az áramszámlája. Most én is ezt csinálom.
2009. nov. 19. 11:15
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Lehet kapni a konnektorba dugható árammegszakítót,így csak azt kell lekapcsolni.Mi csak ketten vagyunk,így kevesebb melegvizet használunk,nem fürdünk,csak nagyon ritkán,inkább zuhanyzunk.Ezért a boylert nappalra lekapcsolom,elég ha csak éjjel fűt.

A villanyt mindig lekapcsolom,ha kimegyek valahonnan,még akkor is,ha tudom,hogy pár perc múlva visszamegyek.

Mindig 2-3 kiló húst veszek ( amikor éppen árengedmény van).Itthon kicsontozom,az jó lesz a levesekbe.A többi húst felszeletelem,összedarabolom,és adagonként lefagyasztom.Egyszerre nagyobb adag ételt készítek,és azt is lefagyasztom.Szinte mindent le lehet fagyasztani,csak a főzelékeket és a krumplis ételeket nem.Ha marad egy adag az aznapi ebédből,azt is lefagyasztom.Ha jönnek pl. az unokák,akkor ezeket az egyadagos ételeket veszem elő,így válogathatnak,hogy mit akarnak enni.

Mosásnál öblítő helyett ecetet használok.Nem lesz vízköves a gép,és fehérebbek is a ruhák.Lehet a mosógépbe is önteni egy kis kölnit,ha illatosan szereti valaki a ruhákat.Én csak a ruhásszekrénybe teszek pl.vattára csöpögtett parfümöt,vagy kis zacskó levendulát.De a szomszédasszonyom friss naracshéjat szokott a ruhák közé tenni,vagy fahéjat.Ezek a molyokat is távoltartják.

Az ecetet pedig nagyon sokoldalúan lehet használni a a háztartásban.

A szőnyegeket,kárpitos bútorokat csak ecettel tisztítom.Kiveszi a foltokat,és fényes is lesz tőle a kárpit.

A mosogatószerbe is öntök kb.egyharmadnyi ecetet,sokkal jobban eltávolítja így a koszt.

A tűzhelyet is ecettel tisztítom.Hagyom rajta állni 5-10 percig,és akkor letakarítom.De a krómozott edények is szépek lesznek az ecettől.A mikróba és a sütőbe 1/2 pohár ecet és l pohár víz keverékét a legmagasabb fokozaton felmelegítem.Ha lehült,akkor ezzel az oldattal letörölgetem.( Általában hetenként)Utána síma vízzel áttörlöm.

Dugulás elhárítás:1/2 pohár só,2 pohár forró ecetet a lefoilyóba önteni.Néhány perc után forró,majd hidegvizzel leöblíteni.

Inggallér,kézelő mosás:2 rész ecetet 3 rész szódabikarbónával összekeverni.Az ingnyakat bedörzsölni vele,fél órát rajtahagyni,majd kimosni.( Ez kisebb penészfolt esetén is hatásos)

A fehérzoknikat egy éjszakán át 1,5 l víz és egy pohár ecet felforralt keverékében áztatom mosás előtt.

Ha valaki izzadós,reggel a hónalját kenje be ecettel,hagyja megszáradni,így a ruha nem lesz izzadság foltos.

Korpás hajra:3 evőkanál ecetet a fejbőrbe maszírozni,néhány perc után leöblíteni,majd samponnal megmosni.

Ha marhahúslevest főzök,akkor teszek bele 1-2 evőkanál alma ecetet.Az ízén nem fog megérezni,de a hús is hamarabb megpuhul,és nem fog összezsugorodni,tehát szaporább lesz.

Hirtelen ennyi jutott az eszembe.

2009. nov. 19. 12:08
 4/6 anonim ***** válasza:

Vilàgitàs helyett este egy illatos gyerty.Hangulatos,és sporolsz is vele!

Söt van elemes éjjeli làmpa is,olcsobb és ugyanugy vilàgit.

Fütés-.ha reggel szellöztetsz 2o percre,sokkal hamarabb sokkal jobban felmelegszik a lakàs!

2009. nov. 19. 12:08
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Mi a fürdés, vagy mosás utáni vízzel öntjük le a WC-t, tekintve, hogy általában öten vagyunk, és a víz és csatornadíj több, mint ezer Ft/köbméter, elég sokat megtakarítunk vele.

A mosószerhez mosószódát teszünk, kevesebb mosószer kell és nem kell vízlágyító. Öblíteni ecettel szoktunk.

A konyhában lejjebb csavarjuk a radiátort, a sütés-főzés úgyis melegít.

Az ajtókat, ablakokat szigeteltük (olyan gumiszerű szigetelőcsíkkal), most teszunk ablakkígyókat az ablaktáblák közé, és az erkélyajtó elé.

Este behúzzuk a sötétítőfüggönyöket. A radiátor előtt csak a radiátor fölé ér, de melette plafontól padlóig (faltól-falig sötétítőink vannak), a turkálóban olcsón ki lehet fogni jó darabokat.

A külső falaknál lévő ágyaknál falvédő van.

2009. nov. 19. 13:04
 6/6 anonim ***** válasza:
69%

Alufóliát és folpackot nem a boltokban veszem.Egy ismerősöm hozza a Metróból,300 m-es kiszerelésben.Sokkal olcsóbb így,és akár 1 évig is elég.Sütőport ( sokat sütök),puddingport is onnan hozatok fél vagy egy kilós csomagban.

Egy Finnországi ismerősömtől tanultam:

Hétvégén "főző" napot tartok.Sütök több kiló húsból szelethúsokat,fasírozottat,főzök töltöttkáposztát,paradicsomos húsgombócot,pörköltet nokedlival,és lefagyasztom őket adagokban.Ugyanígy dobozban fagyasztok leveseket ( tészta nélkül).Készítek zöldséges,gombás stb.apróhúsokat,szintén lefagyasztom,és amikor kimelegítem a szószt ritkítom tejföllel.

Így sokáig nem kell nagy főzést csapnom,elég kimelegítenem és köritést főzni hozzá,Főzelékeket,krumplit nem jó fagyasztani.

Ami különösen tetszett:rendez egy sütőnapot.Több adag gyümölcstorta-alapot süt,folpackban tálcára teszi és lefagyasztja.Ugyanígy süt piskóta-alapot is.Ezeket felhasználáskor csak tölteni kell.

De tortákat és tepseben sütött piskótát készre készíti.Valamilyen vajaskrémmel vagy tejszínnel tölti meg,vagy a tetejére tesz tejszínt.Ezt ugyanúgy tálcán lefagyasztja.A tepsiben sütötteket pedig feldarabolva,adagonként becsomagolva teszi a fagyóba.Ha váratlan vendég jön,akkor fél vagy egy óra alatt kienged és fogyasztható.Természetesen kiengedés előtt leveszi róla a fóliát.

2009. nov. 19. 19:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!