Napelemet, szélgenerátort ( szélerőművet ) érdemes felszereltetni? És ha igen, milyet és mennyit?
Ez jó dolog annak, aki tud napi 40-50 kg növényi hulladékot összeszedni. Nem olyan könnyű azt azért, legalábbis hosszú távon nem. Egy átlagos háztartási komposztálóban cirka néhányszáz kilónyi komposztanyag gyűlik össze - éves szinten. De legyen egy tonnányi, azt egy hónap alatt feléled a szerkentyűddel, és a többi 11 hónapban mit csinálsz? Veszel fát vagy fabrikettet, hogy üzemeltethesd? Akkor már olcsóbb az áramszolgáltatótól venni az áramot, kilowattonként 50 Ft-ért (20 kw az 1000 Ft, 50 kiló fát kábé ennyiért veszel meg, ha olcsón jutsz hozzá - és akkor azt még szállítani kell, hasogatni kell, tárolni kell, a hamut ki kell hordani, takarítani utána, karbantartani, stb.) Vagy veszel hozzá egy legelőt is, hogy legyen miről kaszálnod napi 1 órát a gazt?
Ez inkább csak olyannak éri meg, aki üzemszerűen termeli valamilyen munkából a biohulladékot, és nem tud mit kezdeni vele.
#6-os válaszoló jól látja a helyzetet!
És napelemrendszert csak az telepítsen, akinek van hosszútávra befektetni való pénze. Vagy, egy nap alatt be tudja adni a támogatási pályázatot, mert tavaly pl. egy napig volt nyitva valami Támop-os pályázat, utána elfogyott a keretösszeg.
Én is csak azért csináltattam meg, mert baromira leestek a kamatok, és bankban már nem szabad tartani a lóvét. Amúgy majdnem akkora napelemrendszert kell telepíteni, amekkora a teljes ház áramszükségletét fedezi. Egy inverter nem olcsó, és hótmindegy, hogy egy 1 kW-os rendszert teszel alá, vagy egy 5 kW-osat. Túltermelni nem érdemes, mert az áramszolgáltató 60-70%-on veszi át. Nekem 20-25 ezer forint közt volt az áramszámlám, és tavaly ősszel egy 3,5 kW-os rendszert telepíttettem a déli tájolású 30 fok lejtésű tetőmre, és eddig elégedett vagyok vele. Jelenleg jelentős plusszban vagyok, de februárig remélem kiegyenlítődök a téli rövid nappalok miatt. Évenként egyszeri elszámolást kell kérni.
[Off: egy kis továbbképzés energia ügyben. A kW az teljesítmény. Hogy ebből elektromos fogyasztás, elektromos energia legyen, ahhoz az adott teljesítményű készüléket üzemeltetni kell adott ideig. Szóval a fogyasztás kWh. Ez kerül pénzbe, kWh lesz kiszámlázva (és nem kW) ahogy tévesen az elején a kommentelők emlegették.]
Mostanában felkapott lett beszélni a biogázról. De csak beszélnek róla, soha senkit nem olvastam még, hogy a saját tapasztalatait írta volna le. Az oké, hogy júliustól szeptemberig van kerti alapanyag hozzá. De az év további 9 hónapjában, különösen a téli hónapokban mi a túróval üzemeltetik a biogáz fejlesztőjüket??? És amikor fagypont alatt van a kinti hőmérséklet, akkor milyen hatásfokkal képződik a biogáz? Ezekről szeretnék tapasztalati tényeket hallani, olvasni. Nem csak az általános blablát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!