Mennyi idő alatt készülhet el egy kb.100 nm-es családi ház a terv elkészítésétől, engedélyeztetésétől a kulcsrakész átadásig?
Szeretnénk eladni jelenlegi otthonunkat és belevágni egy építkezésbe. Mivel pénzünk csak az eladásból lenne, nem tudunk előre "készülni" és nem tudunk ideiglenesen sem máshová költözni.
Mit mondjak a vevőnek, mennyi idő múlva tudnánk átadni a lakást?
Gondolkodtunk készházba is, de attól a férjem nagyon tart, hogy csak össze van tákolva.
a tervezést leszámítva, el lehet építeni tavasztól őszig, de sietni kell, mert használatba vételi engedélyt kell szerezni még az ősszel, hogy át tudjatok jelentkezni és a régit így el tudjátok adni.
A készház nem tákolmány, én is azt hittem, de itt a környékünkön is építettek egy kétszintes készházat pincével, nem tudnád megmondani hogy az nem is rendes ház. a másik meg hogy a készháznak már a tervezéskor megmondják mennyi lesz a rezsije meg afenntartása
Ha hagyományos módon építkeztek, akkor 2 évvel számolhatsz.
1. év terv, engedélyek (ha minden gond nélkül megy) szerkezetkész ház.
2. év szakipari munkák, villany, gépészet.
Nem kell félni a készháztól, csak oda kell figyelni, kivel építtet, hol, milyen cég gyártja, milyen minősítései vannak! Ha a tévhitek alapján építkeztünk volna, én pl. téglából sosem kezdenék - környékünkön szinte mindenhol csúszás van, hanyag emberek, stb. Szóval a készházaknál sincs több hanyag, mint a téglásoknál, csak jobban fel van kapva. Szomszédom pl. megbízott egy dunakeszi kűmüvest, azt először alacsony árat adott neki, majd amikor elkezdte a munkát, jöttek a nemvárt költségek, a végén meg eltűnt, mert összevesztek.
A lényeg, mi már a második készházunkba lakunk, és eszünkbe se jutna mással építkezni. Gyors, pontos, olcsó fenntartás, nagyon jó komfortérzet, és A-kategória miatt, energiabesorolás miatt még eladnunk is könnyebb volt az első házat, mint egy átlagos téglaházat!!! Az első földszintes volt, a család gyarapodása miatt nagyobb kellett, így jött a kétszintes. A cég, aki építette, az osztrák meg svájci alpokba épít ilyen házakat, ott meg jóval angyobb hóteher, szélteher van, mint nálunk, vagyis statikailag bivalyerős. És még egy: egy földrengésnek is jobban ellenáll, mint egy hagyományos ház.
A téglát is persze gyorsan össze lehet hozni, de ne felejtsük el: ott száradási időket ki kéne várni. Ha nem várjuk ki, több száz, ezer liter vizet fogunk bezárni, ami évek, évtizedek alatt roncsolja majd szét a házat.
Ha saját magad építed, és odafigyelsz a munkálatokra akkor nem nagyon vernek át. Én nem vagyok a készházak híve, itt nálunk 10-ből 8 ember rosszat mondd róla. Penészesedik, omlik a vakolat stb. Meg oké, hogy olcsóbb, de ha már pluszba kérsz egy konektort olyan felárat számítanak érte fel, hogy csak na.
A mi házunkhoz kerestünk egy elismert kőművest. Elég sokat ott voltam, néztem, hogy csinálják, tényleg belerakják-e az anyagot. Ők annyira nem örültek neki, de sz@rom én le, az én pénzem múlik rajta. A ház nagyon jó lett, és nálunk nem voltak előre nem tervezett több százezres költségek. Max. egy 50-60 ezer volt, ami később ugrott be, és nem volt beletervezve. A lényeg,hogy nem kell kapkodni. Hónapokig kell keresni a megfelelő mestereket. Mindegyikkel anyagkészletet kell íratni, aztán összehasonlítani. Ha hagytok időt átgondolni, hogy milyen költségek lehetnek, megkérdeztek minél több embert, akkor olyan nagy pénzek nem csúszhatnak be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!