Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Albérlet - mihez van joga a...

Albérlet - mihez van joga a bérlőnek?

Figyelt kérdés

Sziasztok, próbálom rövidre fogni.

Szeptember óta bérlek egy albérletet. Most azonban másik városba szeretnék költözni, munka miatt. A bérleti szerződésben 2 hónapos felmondási idő van. Én azonban már a jövő héttől máshol fogok dolgozni, ebből kifolyólag egy másik városban albérletben fogok lakni, kettőt pedig nem tudok fenntartani egyszerre.

Jogom van-e ahhoz, hogy a héten egyszerűen bejelentem a bérbeadónak, hogy elköltözöm?

2 havi kaucióm van nála, a januári bérleti díj rendezve, egyedül a januári rezsi nincs még kifizetve. Azaz értelmezésem szerint a kauciót szépen megtartja, abból fedezi a januári rezsit, és utána még mindig bőven marad neki a kaucióból (kb. 80 ezer ft).

A kérdés az lenne, hogy ez jogilag kifogásolható magatartás-e? Értelmezésem szerint sima szerződésszegés, na de nem voltam bejelentve, tehát nem tud élni semmilyen szankcióval a bérbadó, ugye? Tudom, hogy nem a legetikusabb, de sajnos anyagi lehetőségeim nem engednek mást, na és a főbérlő sem volt épp vmi jófej...

2013. jan. 28. 17:37
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudod vele megbeszélni?
2013. jan. 28. 17:39
 2/6 A kérdező kommentje:

Az kimaradt, hogy határozott idejű szerződés, 1 évre szól. Illetve idemásolnám a felmondásról és a kaucióról a szerződésünkből az idevágó részeket, hátha vki ért a joghoz.

"Ezt a szerződést a felek közös megegyezéssel, egy hónapos felmondási idő melletti rendkívüli felmondás útján, illetve két hónapos felmondási idővel rendes felmondás útján szüntethetik meg. A bérlő a rendkívüli felmondással csak akkor élhet, ha a bérbeadó nem teljesíti a jogszabályban előírt, vagy a jelen szerződésben vállalt kötelezettségeit. A felek a rendes felmondás jogát a szerződéskötés évében nem gyakorolhatják."

"... a kauciót a bérbeadó kizárólag a bérleti jogviszonnyal kapcsolatban keletkezett, a bérlővel szemben fennálló, felszólítás ellenére meg nem fizetett követeléseinek a kielégítésére használhatja fel. Ilyen felhasználás esetén a bérbeadó követelheti az óvadék eredeti összegre történő kiegészítését. Az óvadék fel nem használt részét a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérbeadó köteles a bérlőnek kifizetni"

2013. jan. 28. 17:40
 3/6 A kérdező kommentje:
Hát nem hinném.. :S De meg fogom próbálni, csak gondoltam előtte tájékozódok, hogy jogilag mik a lehetőségeim.
2013. jan. 28. 17:41
 4/6 anonim ***** válasza:

Jogilag nincs semmilyen lehetőséged, az hogy a főbérlő nem volt jófej, még nem ok a rendkívüli felmondásra. Ha szerződésszegést tapasztaltál a részéről, akkor megtehetnéd.

Most azt tudod tenni, hogy hagyod a kauciót és kifizeted a rezsit, ezt a pénzt sajnos elbuktad.

Vagy azt lehet még, hogy sos nekiállsz bérlőt találni magad helyett, és akkor valószínűleg a bérbeadó eltekint attól, hogy megtartsa a kauciót, hiszen neki nem származik kára abból, hogy elköltözöl. DE fontos tudni, hogy ha találsz is mást, akkor sem köteles visszaadni a pénzt, szóval ne így támadd le, hanem a jófejségére apellálj.

2013. jan. 28. 18:27
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszi a választ! A kaucióra nem tartok igényt. Tudom, hogy azt elbuktam. A kérdés inkább az, hogy megtehetem-e, hogy figyelmen kívül hagyom a 60 napos felmondási időt, és azonnali hatállyal, írásban felmondok. És utána már nem fizetem ki a 60 nap értelmében a fennmaradó 2 havi bérleti díjat - hiszen már nem fogok ott lakni. Tehát ehhez jogom van-e / vagy nincs, tehát akár fel is jelenthet ezért?
2013. jan. 28. 18:33
 6/6 anonim ***** válasza:

A határozott időre szóló szerződés rendes felmondással egyáltalán nem szüntethető meg. A határozatlan időre szóló szerződést lehet rendes felmondással felmondani.

Nos, a bemásolt szöveg alapján a te szerződésed valahol a kettő között lehet, tehát egy határozatlan idejű szerződés, de egy évig nem mondható fel rendes felmondással. Azt nem tudom, hogy ilyesmit kikötni jogszerű-e. De ha igen, akkor az első évben nem mondhatsz fel rendes felmondással. Tehát vagy valami borzasztó szerződésszegést követ el a bérbeadó, és akkor rendkívüli felmondással élhetsz, vagy megegyezel vele, és akkor aszerint. De ha a két út közül egyik sem járható, akkor jog szerint az első évet köteles vagy kifizetni, akkor is, ha elköltözöl onnan, és a bérbeadó nem adja ki másnak a lakást (nem köteles kiadni másnak). Ez a nagy hátránya a határozott idejű szerződésnek, ezért az ilyen szerződés szinte soha nem áll a bérlő érdekében. Sajnos nemcsak a kauciót bukhatod el, hanem ha perre megy a bérbeadó, akkor az egy év leteltéig esedékes összes bérleti díjat, rezsiköltséget, annak kamatait és a perköltségeket is megítélik neki. Más kérdés, hogy a huzavona valószínűleg nem éri meg neki, ezért inkább zsebreteszi a kauciót, és keres másik bérlőt. Ajánlatos lenne inkább megállapodni vele. Keress egy ügyvédet, aki végignézi a szerződést, és tudni fogja, mire megy vele a bérbeadó.

2013. jan. 28. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!