Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Miért nem népszerű a konvektor...

Miért nem népszerű a konvektoros fűtés?

Figyelt kérdés

Nálunk konvektor van és anyámék meg vannak róla győződve hogy központi fűtéssel drágább lenne a ház fűtése, ráadásul arra beruházni kb 1 millió.

Azt vettem észre hogy a modern házakban, az új házakban és a gazdag helyeken központi fűtés van. Szinte sehol se láttam konvektort az utóbbi időben. Az össze haveromnál, rokonomnál központi fűtés van.

Az tény hogy biztonságosabb a radiátor mert kizárt hogy füst legyen a szobába és fával is lehet fűteni, nem csak gázzal.

2013. jan. 7. 10:27
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
87%

semmivel sem rosszabb a konvektor,mint a kazán,

sőt,jó pár előnye is van,pl ősszel-tavasszal,amikor már nem kéne az egész házat fűteni,akkor a konvektorral csak azt az egy szobát is lehet,amiben vagyunk,

kazánnal meg csak úgy lehet pl csak egy helységet fűteni,hogy másutt először az összes radiátort ki kéne zárni,

2013. jan. 7. 10:43
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem mondanám, hogy nem népszerű, mert rengeteg helyen használják, de tény, hogy ma már kicsit gazdaságtalannak számít. Annak idején, amikor a szenes kályhákat leváltották gázkonvektorra, nagy újítás volt, de azóta kicsit drágább a gáz, és sajnos a hője nagy része az udvart fűti.

Nem akarok általánosítani, csak saját tapasztalatot írok, de amikor konvektoros lakásban laktam, kb. annyira jött ki a fűtés, mint később a távfűtésnél. A különbség az volt, hogy ennyi pénzért szétfagytam a konvektor mellett (csak egy szobát fűtöttem), a távfűtésnél meg az egész lakásban meleg van. De lehet, hogy csak én fogtam ki rossz lakást, nem tudom.

2013. jan. 7. 11:11
 3/17 anonim ***** válasza:
64%
Azért mert a legrosszabb megoldás.Ki vagy szolgáltatva teljesen a gáznak míg egy központinál lehet gáz és vegyes kazánod is.
2013. jan. 7. 11:39
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Az már egy ideje megnehezíti a gázkonvektor létesítést, hogy vagy csak kéményhez tehető (ha kéménybe köthető), vagy ha parapetes, akkor a füstgázelvezetőnek a járdaszinttől legalább 210 cm-re kell lennie (családi háznál ez elég magas) és fölötte 2 m-en belül nem lehet nyílászáró, szellőző, éghető anyag (pl. ereszalja).

Jelentős az árkülönbség a konvektor és radiátor közt; nem túl nagy mennyiségnél már kijön a kazán ára.

Nem túl költségesen -akár utólag is, vezeték nélküli eszközökkel- intelligenssé: szabályozhatóvá, szakaszolhatóvá, külön vezéreltté tehető a központi fűtés is. (A radiátor szabályzáshoz már olyan -szintén akár vezeték nélküli- szerkezetek vannak, amihez szerelő sem kell, mert semmit sem kell megbontani.)

És valóban -ahogy írták is már- a fűtőanyag tekintetében csak "egy lábon áll".

2013. jan. 7. 12:00
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

Családi háznál irtó drága.

De sima lakásban még mindig elterjedt,olcsóbb is.

(a mostanihoz hasonló távhősből költöztem,hasonló időben ott 25 volt a fűtésem,itt gázzal 10-12ezer,ugyanugy 21 fok van,ugyanugy szigetelt a lakás)

2013. jan. 8. 11:51
 6/17 CsabaHorvat ***** válasza:
100%

Egy helyen olvastam, hogy a konvektoros fűtésről áttérni központira kb. +15-20%-nyival magasabb számlát eredményez. Tehát csak nagyon hosszú idő alatt éri meg. Viszon már tudod szobatermosztáttal vezérelni a konvektorodat, így sokkal gazdaságosabb lesz a fűtésed. Minden konvektorhoz kell egy konvekpro és máris tudod termosztáttal programozni a fűtésedet.

Ja még valami, azt kevesen tudják, hogy egy normál kazánnál a füst kb. 140-150 fok, tehát azzal is erőssen fűtöd az utcát :)

2013. jan. 23. 20:00
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Nagyobb házaknál olyan 6 konvektor fölött már azért is gazdaságtalan, mert a gyújtóláng szépen zabálja ám a gázt kvázi feleselgessen és pazarlóan, és ez a konvektorok számával sokszorozódik. Központinál meg egy kazán van, csak egy helyen ég a gyújtóláng ill. már sok modern kazán gyújtóláng helyett piezo-s gyújtást használ. A másik meg igen az, hogy fűtöd vele az utcát a fali kivezetőcsövön keresztül, meg igen, rá vagy szorulva a gázra, de maga a konvektor is pazarló fűtést ad egy radiátorhoz képest. A másik negatívum, hogy a vaslemezes konvektorok hangosak, ugye pattognak jó hangosan mikor melegednek vagy hűlnek.

Pozitívum csak annyi, hogy a régi FÉG konvektorok áram nélkül is mennek, így áramszünet esetén is van fűtés (persze egy nagyobb területet érintő globális áramszünetnél mint pl. a múlt heti hóviharnál, ahol villanyvezetékeket tépett le a vihar) úgyis mindegy, mert ha a gázátadónál nincs áram akkor gáz se lesz. A gázkazánok nagy része meg leáll ha nem működik a keringtető szivattyú, ami árammal megy. A másik meg ugye az, hogy ha egy konvektor elromlik, akkor csak ott nem lesz fűtés, a többi helyiségben még lesz, ha meg elromlik a központi kazánod akkor az egész lakás fűtetlenül marad. De ugye ez is megoldható, lehet több kazán is pl. gáz és vegyestüzelésű, ha most építkeznék biztosan ilyen rendszert csinálnék, a vegyes tüzelést biztosan beépíteném, hiszen gáz az vagy lesz vagy nem, vagy ki tudom fizetni vagy nem, fa viszont biztosan lesz mindig, ill. éghető anyag is.

Központi fűtésnél és konvektornál is megoldható a spórolás szobák kihagyásával, pl. ha nagyon meg van az ember szorulva, konvektornál is lehet csak egy helyiséget fűteni, de szerintem központi fűtésnél is jobb ilyenkor, hogy ha a radiátort el is zárjuk a csövek valami kis meleget mégis adnak a fűtetlen szobáknak, hogy ne fagyjanak el teljesen.

2013. márc. 24. 19:06
 8/17 anonim ***** válasza:
0%

A fűtendő helyiségek számától függ. Egy vagy max. 2 helyiség fűtésekor még jó a konvektor, 3 már határeset, 3 fölött már egyértelműen gazdaságtalan.

A sok gyújtóláng fogyasztás ill. az összesített hatásfok is összeadódik, mert lehet egy modernebb konvektornak kb. 80-85% a hatásfoka, de ugye pl. 5 konvektornál ez má4 5x0.8 vagyis csak 40% hatásfok, a fűtésre elhasznált gáz több mint a fele pocsékba megy, fűtöd vele az utcát. Egy átlagos cirkó vagy gázkazán meg min 60% hatásfokot tud, de ott már simán megvan a 90% körüli vagy feletti hatásfok. Konvektor akkor jöhet szóba ha egy újabb szoba épül a házhoz vagy pl. a melléképületet vagy egy korábban nem fűtött helyiséget kell ezentúl fűteni pl. átalakítják a régi nyári konyhát vagy sufnit, fészert, stb. lakórésszé, a legegyszerűbb megoldás a fűtésre berakni egy gázkonvektort, akár palackos gázról működőt, nem kell megbontani a központi fűtést ill. nem kell gázterv sem meg gázt odavezetni csak egy lyukat ütni a falban a szellőzőnek.

2013. máj. 8. 13:00
 9/17 anonim ***** válasza:

"Ja még valami, azt kevesen tudják, hogy egy normál kazánnál a füst kb. 140-150 fok, tehát azzal is erőssen fűtöd az utcát :)"

És mi a helyzet a kondenzációs kazánokkal?Azoknak 40-50 fok a füst hőmérséklet.

2013. dec. 21. 16:10
 10/17 anonim válasza:
100%

" konvektornak kb. 80-85% a hatásfoka, de ugye pl. 5 konvektornál ez má4 5x0.8 vagyis csak 40% hatásfok"

És ilyen emberek azt hiszik, hogy értenek hozzá :DDD

2015. febr. 10. 10:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!