Fűtéskorszerűsítés = többletfogyasztás?
A legelején kezdem.
Kb. 60 éves,50m2-es,szigeteletlen kertes házunk van,hibátlanul működő C18as FÉG cirkóval.Új nyílászárókkal.
Egészen tavalyig -15 fokban fogyasztott napi 15m3 gázt.Falon kívüli,3/4es vascsövekkel,1db régi vasradiátorral.A többi radiátort néhány éve már lecseréltük lemezre.A kazánnál a csövek min. 1 colosról,de lehet,hogy vastagabbról lettek leszűkítve 3/4re.Szerintem ebben a fűtésrendszerben tetemes mennyiségű víz volt,amit csak nagy energiával lehetett felmelegíteni.
Ebből kiindulva idén nyáron elszántam magam és szétvertem az egész házat.
Bevéstem a falba az 5 rétegű műanyag csövet,amire gégecsövet húztunk.Az idomokat filccel betekertük.Minden radiátor mögé hőtükrös fólia került.
Az új,zárt rendszer 26os csővel indul,majd az első radiátor előtt leszűkül 20ra,ami körbemegy a lakáson.Erről kapja minden radiátor a vizet 16os csövön keresztül.
A szobatermosztát a tavalyi programmal üzemel,kivéve azt a különbséget,hogy állandó 18 fokra van állítva.Az idén már nem fűt 20 fokra mire hazaérek,és még így is 17m3 gáz fogyott -5 foknál.Ha ezt sejtem,nem eszközölök ekkora beruházást,hogy több gázt kelljen fizetnem.
A kazán,a ház a régi,semmi mást nem változtattam.
Már a kazán is tekergetve lett mindenfelé,de az sem hozott pozitív eredményt.Hol lehet elhantolva az eb?
Minden vélemény,elmélet,ötlet érdekel!
Tudjátok, mi ebben a legelkeserítőbb és a legérthetetlenebb?
Az, hogy ha a kérdező most leszigetelteti a házat 2 millióért (meg ez a csövezéses téma is volt pár százezer), akkor az lesz a végeredmény, hogy a napi fogyasztása kb. 15 m3 lesz -15 °C-os külső hőmérsékletnél. (mint eddig volt.)
Hogy miért, nem tudom, de többször találkoztam olyannal, hogy ráköltöttek 3-5 milliót a hőszigetelésre és a fűtéskorszerűsítésre, és az eredmény egy nagy csodálkozás lett, nem pedig megtakarítás.
Az okot ne kérdezzétek, nem értek hozzá, szerintem is érthetetlen...
Egy tavalyi számlán is 34 MJ/m3 szerepel,ahogy a mostanin.
Igazad van.Tényleg elkeserítő.Bár "csak" néhány százezret invesztáltam(csövek,idomok,radiátorszelepek,radiátor).
Félreértés ne essék,nem várok szigetelés nélkül csodákat és fele gázszámlát!Már akkor is elégedett lennék,ha azonos volna a fogyasztásom az előző évekével.
Holnap gurítom a padlásra a gyapotot.Utána mindenképpen referálok a fogyasztásról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!