Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Fűtéskorszerűsítés = többletfo...

Fűtéskorszerűsítés = többletfogyasztás?

Figyelt kérdés

A legelején kezdem.

Kb. 60 éves,50m2-es,szigeteletlen kertes házunk van,hibátlanul működő C18as FÉG cirkóval.Új nyílászárókkal.

Egészen tavalyig -15 fokban fogyasztott napi 15m3 gázt.Falon kívüli,3/4es vascsövekkel,1db régi vasradiátorral.A többi radiátort néhány éve már lecseréltük lemezre.A kazánnál a csövek min. 1 colosról,de lehet,hogy vastagabbról lettek leszűkítve 3/4re.Szerintem ebben a fűtésrendszerben tetemes mennyiségű víz volt,amit csak nagy energiával lehetett felmelegíteni.

Ebből kiindulva idén nyáron elszántam magam és szétvertem az egész házat.

Bevéstem a falba az 5 rétegű műanyag csövet,amire gégecsövet húztunk.Az idomokat filccel betekertük.Minden radiátor mögé hőtükrös fólia került.

Az új,zárt rendszer 26os csővel indul,majd az első radiátor előtt leszűkül 20ra,ami körbemegy a lakáson.Erről kapja minden radiátor a vizet 16os csövön keresztül.

A szobatermosztát a tavalyi programmal üzemel,kivéve azt a különbséget,hogy állandó 18 fokra van állítva.Az idén már nem fűt 20 fokra mire hazaérek,és még így is 17m3 gáz fogyott -5 foknál.Ha ezt sejtem,nem eszközölök ekkora beruházást,hogy több gázt kelljen fizetnem.

A kazán,a ház a régi,semmi mást nem változtattam.

Már a kazán is tekergetve lett mindenfelé,de az sem hozott pozitív eredményt.Hol lehet elhantolva az eb?

Minden vélemény,elmélet,ötlet érdekel!

2013. jan. 4. 19:55
1 2 3
 21/25 Bence_ ***** válasza:
Gáz fűtő értékét nézted, az nem változott?
2013. jan. 7. 10:22
 22/25 anonim ***** válasza:

Tudjátok, mi ebben a legelkeserítőbb és a legérthetetlenebb?

Az, hogy ha a kérdező most leszigetelteti a házat 2 millióért (meg ez a csövezéses téma is volt pár százezer), akkor az lesz a végeredmény, hogy a napi fogyasztása kb. 15 m3 lesz -15 °C-os külső hőmérsékletnél. (mint eddig volt.)

Hogy miért, nem tudom, de többször találkoztam olyannal, hogy ráköltöttek 3-5 milliót a hőszigetelésre és a fűtéskorszerűsítésre, és az eredmény egy nagy csodálkozás lett, nem pedig megtakarítás.

Az okot ne kérdezzétek, nem értek hozzá, szerintem is érthetetlen...

2013. jan. 7. 10:47
 23/25 A kérdező kommentje:

Egy tavalyi számlán is 34 MJ/m3 szerepel,ahogy a mostanin.

Igazad van.Tényleg elkeserítő.Bár "csak" néhány százezret invesztáltam(csövek,idomok,radiátorszelepek,radiátor).

Félreértés ne essék,nem várok szigetelés nélkül csodákat és fele gázszámlát!Már akkor is elégedett lennék,ha azonos volna a fogyasztásom az előző évekével.

Holnap gurítom a padlásra a gyapotot.Utána mindenképpen referálok a fogyasztásról.

2013. jan. 7. 11:15
 24/25 A kérdező kommentje:
Véleményem szerint a hideg mennyezet lehetett a ludas.Még kevés idő telt el a "szigetelés" óta,de napi 10 m3 fölé nem ment a fogyasztásom.Igaz,hogy azóta nem is volt még kemény fagy.Továbbra is figyelem,írom a külső hőmérsékletet és a fogyasztást,de pontosítani csak -15 foknál tudok,mert tavaly csak akkor írtam a m3-t.
2013. jan. 14. 08:11
 25/25 anonim ***** válasza:
Sajnos sok helyen átverik az embert a szigeteléssel. Szomszédom "beszigetelte" a házát (ablak+fal, mennyezet, padlót nem.), a falon annyi energia nem szökik, sokat nem ért el vele, viszont a régi jól záródó dupla ablakait, lecseréltette műanyagra, s csak úgy süvít be a szél, megtakarítása meg nincs, szerintem még többet fogyaszt, plusz nyáron meg lehet bent őrülni olyan meleg van. Szóval nekem lenne pénzem szigetelésre, én mennyezetet szigetelném elsősorban, meg az ablakokat, egyébként meg fával fűtök, a falon nincs szigetelés, bár hideg, de sugárzás még sem onnan érezhető, sokkal inkább a mennyezetből. Szóval csak falszigeteléssel, ablakcserével nem ér el sokat az ember, pénzkidobás szó szerint, inkább fűtsön az ember fával, megéri szerintem.
2017. jan. 23. 16:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!