Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Fűtéskorszerűsítés = többletfo...

Fűtéskorszerűsítés = többletfogyasztás?

Figyelt kérdés

A legelején kezdem.

Kb. 60 éves,50m2-es,szigeteletlen kertes házunk van,hibátlanul működő C18as FÉG cirkóval.Új nyílászárókkal.

Egészen tavalyig -15 fokban fogyasztott napi 15m3 gázt.Falon kívüli,3/4es vascsövekkel,1db régi vasradiátorral.A többi radiátort néhány éve már lecseréltük lemezre.A kazánnál a csövek min. 1 colosról,de lehet,hogy vastagabbról lettek leszűkítve 3/4re.Szerintem ebben a fűtésrendszerben tetemes mennyiségű víz volt,amit csak nagy energiával lehetett felmelegíteni.

Ebből kiindulva idén nyáron elszántam magam és szétvertem az egész házat.

Bevéstem a falba az 5 rétegű műanyag csövet,amire gégecsövet húztunk.Az idomokat filccel betekertük.Minden radiátor mögé hőtükrös fólia került.

Az új,zárt rendszer 26os csővel indul,majd az első radiátor előtt leszűkül 20ra,ami körbemegy a lakáson.Erről kapja minden radiátor a vizet 16os csövön keresztül.

A szobatermosztát a tavalyi programmal üzemel,kivéve azt a különbséget,hogy állandó 18 fokra van állítva.Az idén már nem fűt 20 fokra mire hazaérek,és még így is 17m3 gáz fogyott -5 foknál.Ha ezt sejtem,nem eszközölök ekkora beruházást,hogy több gázt kelljen fizetnem.

A kazán,a ház a régi,semmi mást nem változtattam.

Már a kazán is tekergetve lett mindenfelé,de az sem hozott pozitív eredményt.Hol lehet elhantolva az eb?

Minden vélemény,elmélet,ötlet érdekel!

2013. jan. 4. 19:55
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
Szeretek egy kis minimális "tudással" rendelkezni,mielőtt nem kevés pénzt adok valamiért.Így én is kiszámolnám,mert lehet,hogy nem a számokkal van a baj.Ha jutok valamire,akkor megírom.
2013. jan. 5. 21:11
 12/25 A kérdező kommentje:

Kiszámoltam.Persze csak nagyjából.

Légm3 X 55W

Annyit találtam erről a számításról,hogy 30 és 55 közötti értékkel kell szorozni a helyiség légm3-t,a szigetelés és a nyílászárók függvényében.

Nekem a nyílászárók rendben vannak,de ennek ellenére 60nal szoroztam!

Nagyszoba: 50.9m3 x 60=3056.4W Itt 1700as radiátor van,kb 3200w teljesítménnyel.

Kisszoba:12.7 x 60=765W.Itt 1100as,kb. 2100w van.

Konyha:25.2 x 60=1512W.Itt 1000es,kb. 1950w van.

Fürdő:11,3 x 60=678W.Itt 1200x600as törölközőszárítós van kb ezzel a teljesítménnyel.

Előszoba:17.8x 60=1068W.Itt ezelőtt nem volt sem radiátor,sem fűtéscső.Most egy egysoros,500x500as van,ami kb 500w.

Ha jól számoltam,akkor csak az előszobában kevés a radiátor,amit jócskán kompenzál a kisszobai túlmérete (1300W)

Tehát lehet,hogy elég a radiátor?

Akkor mi a bibi?

2013. jan. 6. 09:59
 13/25 anonim ***** válasza:
Mi a bibi? Tippelek 60 éves ház beton vagy salakblokkból van télen hideg nyáron meleg.A padlás beton vagy salakos.Minden irányba szökik a meleg.A mi házunk ilyen ablakcsere volt és 10cm es szigetelés lett terítve a padlásra.Sokat segített.De külső szigetelésre nem telik 150m2 es ház.Mi fával fűtünk a gázt ki se tudnánk fizetni.
2013. jan. 6. 10:18
 14/25 A kérdező kommentje:
Van arra vonatkozó adat,hogy mennyi a "fűtőteljesítménye" egy méter pl. 3/4 vascsőnek?Ha igen,akkor ki tudnám számolni,hány wattal lett kevesebb a lakásban a teljesítmény.Ez nagyjából megmutatná,hogy mennyivel nagyobb radiátorok kellenének a jelenlegiek helyett,hogy közelítsek az előző teljesítményhez.Kb. 40 méter cső szűnt meg,amiben van 10-15 méter vastagabb is.
2013. jan. 6. 14:09
 15/25 Bence_ ***** válasza:

Radiátorok maradtak és csak a csöveket cseréltétek?

Hány fokos előremenővel fűtöttetek eddig?

Számold ki az "elvesztett" csövek felületét. Szerintem max pár száz Watt-tal van kevesebb hőleadásod az egész lakásban.

2013. jan. 6. 15:14
 16/25 anonim ***** válasza:

>Szerintem ebben a fűtésrendszerben tetemes mennyiségű víz volt,amit csak nagy energiával lehetett felmelegíteni.

Ebből kiindulva idén nyáron elszántam magam és szétvertem az egész házat.

-Na ez hiba volt. A (relatíve) nagy vízmennyiséget nagy energiával lehet felmelegíteni, de ez az energia nem vész kárba, hiszen a lehűlésekor a lakást melegíti.

Két dolgot rontottál a rendszeren.

-A falba vésett csövek hője jelentős részben kifelé távozik, míg korábban a benti csövek a lakást fűtötték.

-A kisebb vízmennyiség miatt gyakrabban kapcsolgat a kazán, ami rontja a hatásfokot. (Például mert a benne lévő víz a kéményen keresztül mindig kihűl)

Tippek:

A padlás üveggyapotos hőszigetelése egy éven belül megtérül, ha még hiányzik.

A falak szigetelése se rossz ötlet (ezzel megúszod a falba épített fűtéscsövek visszaépítését is), de nagyobb pénz.

A csövek vezetését én az alsó sarokban végigvitt kábelcsatornában csináltam. Felfúráskor erős kábelkötegelőket fűztem a nyílásaiba, amivel aztán be lehetett húzni a csöveket. Az alsó-hátsó oldalra dupla hőtükrös habfólia került a csövek alá, így a hő nagy részét befelé adja le. Az esztétikailag lényegtelen részeken (szekrénysor mögött pl.) pedig simán csupaszon a falon kívül mennek a csövek.

A kazán előremenőjébe egy kb. 100 literes tartályt beépítve visszaállíthatod a régi víztérfogatot. Profibb megoldás a puffertartályos fűtés, ahol az előremenő vízhőfokot keverőszelep állítja be a külső hőmérséklet függvényében. A lakás fűtése a puffertartályból megy, a gázkazán pedig csak a tartályt fűti. Ez jelentősen csökkenti a napi bekapcsolások számát. Ha van rá lehetőség (kéményjogilag), akkor egy turbós, még inkább egy kondenzációs kazán beszerelése még jobb eredményt ad, és nem is foglal helyet a puffertartály.

Még valami: az eredmény lehet hogy nem lett annyival rosszabb, ezt nem szabad napi adatok alapján megállapítani. Az a külső fokon kívül sok mástól is függ, leginkább a napsütéstől meg az előző nap hőfokától. Éves fogyasztást lehet összehasonlítani, azt is korrigálni kell a két év időjárás-eltérésével, hogy nagyjából megbízható adataink legyenek.

2013. jan. 6. 19:05
 17/25 A kérdező kommentje:

Csak a konyhai radiátort cseréltük,mert a többi az évek alatt már le lett cserélve,rá lettek kötve a régi vasrendszerre.Ő volt az utolsó.Tehát a tavalyihoz képest a látható változás:1 db radiátor csere-valószínűleg kisebb teljesítményűre- és eltűntek a csövek.

Lehet,hogy "elenyésző" a csövek teljesítménye,de a mennyezet alatt futottak 15-20 centivel így azt "egy kicsit" fűtötték.Ezáltal a mostaninál melegebb mennyezet nehezebben szívta el a feláramló hőt.

Lehet,hogy az a pár száz wattnyi "plafonfűtés" ennyit számít?

Most 65 fok az előremenő.Volt már mindenhol 50 és 75 fok között.

A régi rendszerrel nem tudom,hová volt állítva,de nem voltak ilyen forróak a radiátorok.

Ja,és sűrűn ki-bekapcsolgat a kazán,amíg eléri a helység a kívánt hőmérsékletet.A lángot visszavettem,már jóval kevesebbet kapcsolgat.

Már be van tervezve jövő hétre a padlás szigetelése 10 centis gyapottal.Most csak ez fér a keretembe.Jövőre talán körbe lesz szigetelve a homlokzat is.

Tudom,hogy nem lehetnek hajszálpontosak a tavalyi adataim az ideihez képest,mert akkor csak -15 és -20 fok között írtam egy hétig.Napi 12,13,14 és 15 m3 fogyott hullámozva.Ehhez képest mindenképpen soknak tartom a -6,-7 foknál a 17 m3 fogyást,amit most produkált.Itt vettem észre,hogy valami nem stimmel.Azóta minden nap felírom a fogyást és a minimum külső hőmérsékletet.Nagyjábóli viszonyításhoz szerintem elegendő.Akkor tudom pontosítani,ha lesznek az idén is olyan fagyok,mint tavaly íráskor.Jelenleg 0 és +4 fok külső hőmérsékletnél fogy 9-12 m3.Fagy nélkül!

2013. jan. 6. 20:20
 18/25 A kérdező kommentje:
Lemértem a csövek kerületét és megszoroztam a hosszal.Így 4.11 m2 jött ki,tehát ennyivel kisebb a lakásban a fűtőfelület.Ezt a számot hogyan tudnám wattosítani?
2013. jan. 6. 21:14
 19/25 anonim ***** válasza:

>Így 4.11 m2 jött ki,tehát ennyivel kisebb a lakásban a fűtőfelület.Ezt a számot hogyan tudnám wattosítani?

Nagyon kb. 1600-1800W Én azt nem értem, hogy MIÉRT akarod wattosítani. Nem a teljesítményért fizetsz, hanem az energiáért. És az se gond, hogy nem tudod kifűteni a lakást, hanem az a gond, hogy drágán. Megnőtt a veszteséged, mert a falban vezetett csövekkel falfűtést csináltál gyenge hőszigetelésű falszerkezetben.

Illetve megnőtt a veszteséged a kazán gyakoribb kapcsolgatása miatt. A láng kisebbre vételét hogy csináltad? A kisebb láng abból a szempontból jó, hogy megnő a hőcserélő hatásfoka. De lehet hogy elrontod a levegő-gáz keverési arányt, illetve a sokkal kisebb láng már nem jó, mert a kéményhuzattal levegő is áramlik át a berendezésen, ami meg rontja a hatásfokot. Tehát van ennek egy optimuma, ami valószínűleg közel van a gyári beállításhoz.

2013. jan. 7. 09:21
 20/25 A kérdező kommentje:

Csak azért tartom fontosnak,hogy tudjam,mennyi-mekkora fűtőtesttel van most kevesebb a lakásban,mennyi hőleadót vesztettem.

A cirkón csak annyira vettem vissza a lángot,hogy ha eléri a víz a 65 fokot és lekapcsol a víztermosztát,ne fél-egy perc legyen a ki-bekapcsolási idő.Így tovább melegíti a vizet,mire újra lekapcsol.

Ezzel persze nő a felfűtési idő is valamivel,de nem kell nekem 10 percen belül 65 fokos víz.Így is kb ugyanannyit megy időben,csak éppen szolidabban.

2013. jan. 7. 09:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!