Miért ég ki állandóan a led-es izzónk?
2 helyen van energiatakarékos izzó, azzal nincs gond. 3 helyre led-es van betekerve.
Először olcsó fajtát vettünk (landlite azt hiszem), pikk-pakk pár hónap alatt kiégett mindhárom helyen. Aztán rendeltem neten drágább fajtából, ez már 60 smd led-es. Ez is mind kiégett. Garanciálisan küldtek nekünk másikat, az is kiégett. Mindez 3 hónap alatt.
A bejövő áram normális, nem magas és nem is alacsony.
Egyik villanyszerelő ismerősünk látatlanban azt javasolta, hogy hívjuk ki az elműt. Na de, ha kihívom és nem az ő hibájukból van, akkor mindent rámvernek, még a kiszállási költséget is.
Viszont, ha többen is ezt mondják, akkor kihívom őket, mert így aztán nem lehet spórolni...
elmű nem foglakozik vele, ráadásul a szolgáltatott feszültségnek elég tág a szabványos határa.
viszont feszültség ingadozásod lehet, amit nem biztos, hogy észreveszel; mindez lehet hálózati, vagy saját lakásban lévő rossz kötések, érintkezések miatt is(melegedés, visszahűlés).ez tönre vághatja a védelemmel nem ellátott elektromos berendezéseket.
Ahol világított, ott véletlenül nem világítós volt a kapcsolós is? Akkor előszokott fordulni. Még akkor is előfordulhat, ha a kapcsoló nem a fázist szakítja meg.
Kíváncsi vagyok a drágább izzó felépítésére. Most próba képp én is vettem egy tesco-s led lámpát. Az a megszokott áramkorlátozó kondi, kisütőellenállással, még egy ellenállás szintén áramkorlátozü
Elnézést, véletlen küldtem el.
Szóval még egy ellenállás, szintén áramkorlátozó, utána 4 dióda egyenirányításnak, még egy soros áramkorlátozó, egy szűrő kondi, és az azt kisütő ellenállás. Tehát összvissz 2 kondi, négy ellenállás, négy dióda. Működni működik, igazából ennyi elég is. Kíváncsi vagyok, meddig bírja.
Nem világítós, viszont alternatív kapcsoló.
Férjem majd valamikor délután ér haza, akkor tudom neki mondani, hogy szedje szét.
Hát hogy őszinte legyek, ugyanaz a felépítése, mint a tesco-s talán landlite izzónak. De ez a drágábbik sem SMD ledes, normál 5mm-es, nagy fényerejű led, csak nem 30, hanem 120 fokos. Ebben ránézésre olyan 108 led van. Lényeg a lényeg, hogy a képek alapján panelek egymással sorba vannak kötve, tehát ha egy led kiég, akkor a 16-os paneleken már egyik sem fog világítani. Meg kell keresni, hogy melyik nem világít, ez egy multiméméterrel amin van diódavizsgáló, meg lehet találni. Vagy egy 9v-s elem, és egy az elemmel sorba kötött 1 kiloohmos ellenállással meg lehet keresni egyenként a ledek lábaihoz érintve, hogy melyik nem világít. Azt kicserélve újra működni fog. (Ha az összes led jó, akkor abban a komoly elektronikában van van valami gikszer)
Ha újra kiég, akkor még egyszer meg kell keresni, melyik égett ki, kicserélni, és elvinni valakihez, hogy ott meddig bírja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!