Szerintetek miért alszik el állandóan az őrláng?
Van egy gázbojler és egy gázkazán. Mindkettőnél az van, hogy egyszer csak elalszik az őrlángja. A bojleren kifigyeltem, hogy 1-2 másodperccel azután alszik el, hogy elzárjuk a meleg vizet, kattan egyet és kész.
A gázkazán őrlángja is hasonló: a termosztát kikapcsolása után alszik el.
Gondoltam arra, hogy kicsi a láng, de nem. Simán eléri a hőérzékelőt. Gondoltam arra is, hogy koszos a hőérzékelő, de nem merem tisztítani, nehogy tönkretegyem.
Mit tanácsoltok?
Kazán: FÉG
Bojler: Vaillant
Előre is köszi!
Vízkő a termoelemen? Ez elég vadul hangzik! Láttál már kazánt?
A tárgyra visszatérve: Lehet rossz termoelem, max.termosztát, koszos (esetleg kormos) gyújtóégő és/vagy tűztér, túl nagy huzat. Javaslom a termoelem cseréjét. Az esetek többségében ez a baj. Ha nem, akkor is jól jöhet később egy tartalékba.
Nekem a konvektorral volt ez tavaly....
Ki kell hívni egy szerelőt, hogy állítsa nagyobbra egy kicsit ezt az alap őrlángot.
Nálam az volt a baj hogy túl kicsi volt az őrláng és állandóan elfújta a szél.
A kazán tovább betegedett!
Már nemcsak az őrláng alszik el, hanem egyszerűen fűtés, azaz a legnagyobb lobogás közben kihuny. Őrlángostul.
Mit szóltok?
Na, szia Kérdező!
Én az első vagyok,,,gondoltam valamelyik kolléga segít rajtad azért nem írtam mert rengeteg a dolgom ilyenkor,mert én gázkészülékszerelő vagyok! Bocs!
Szóval a Féges tipusú kazánnál a termoelem áramkörbe be van iktatva egy "biztonsági kazántermosztát"Ami a kazántest bal oldalán fölülről van fefogatva és két vezeték megy hozzá!Ezen keresztül jut a mágneshez az a pici /10mV-os/feszültség amit a termoelem ad le!Ennek az a szerepe hogy ha túlmelegszik a víz a kazánban,akkor mint egy kapcsoló,bontja a termoáramkört és kikapcsolja a mágesszelepet ami zárja a gázt!Az esetek 99%-ban az ebben lévő érintkező hibásodik meg /oxidálódik/ és nem adja át azt a pici áramot teljesen és a legkisebb rezdülésre is kikapcsolja a gázt! ezt kellene vagy kicserélni,vagy régebbi tipusoknál,bontható,és meg lehetett tisztitani az érintkezőjét!Ezt úgy vizgáld meg hogy ha keservesen megmarad az őrláng,akkor koccints rá akár az ujjaddal is ,azonnal elalszik a láng,és így megbízhatatlan az üzeme...Át kötni NEM szabad csak ha vizsgálod,,,mert kiiktatod a biztonságot!!!...A Vaillantnál is van egy ilyen kis "gomba"az áramkörben,csak ott a kémény eldugulása ellen véd! az is hasonló módon van bekötve,,,annak az értéke kb 70 celsius fokos!...A Fégesé 95 fokos!!! ezeket a szerelők stemco /sztemkó/-nak hívják!...
Mondom!!! ha átkötöd és úgy nem alszik el akkor ki kell cserélni és nem úgy hagyni!!!...hát ennyi!... kérdezz nyugodtan... : Üdv!
Szia Kérdező!
Bocs, most néztem csak, hogy leírtad a típust. Gondolom valamelyik cirko-ról van szó. c21, c40, zc18... mindegy. Kb. 1500 Ft egy termoelem. Kicseréled, figyelve, hogy a láng ne égesse el a termoelem tartó alu öntvényt, vagy a termoelem vezetékét. Ha bevált, örülsz neki. Ha nem, akkor van egy tartalék termoelemed. Kenyeret nem kér és jó ha van.
Kösz a válaszokat, sikerült a hibát elhárítanom. Kisebbre vettem a láng erősségét és közepesre tettem annak a biztonsági kikapcsolónak az érzékenységét.
Most jóval lassabban fűt fel, de nem alszik el, csak igen ritkán. Hőelemet nem veszek habókra, időm sincs rá, meg nem is tudnám kicserélni egyedül. A vízkövön jót mulattam én is:)
Még annyit kérdeznék: mikor bekapcsolt a termosztát, de nem égett a gáz, akkor a hideg vizet tekerte körbe a rendszeren egy motor, ugye? Mennyi áramot fogyaszthatott ez az üresjárat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!