Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Vegyestüzelésű kazánt hogyan...

Vegyestüzelésű kazánt hogyan kell házilag tisztítani fűtési időszakban?

Figyelt kérdés

Vegyestüzelésű lemezkazánt használok, általában fával fűtök, néha barnaszén vagy brikket, esetleg ilyen-olyan hulladék. A fa sajnos nem a legjobb minőségű, idén nyári vágású. A kazánba csak esténként fűtünk be, nap közben nem vagyunk otthon.

A kérdésem, hogy hogyan érdemes ezeket a kazánokat tisztítani házilag? Nem nyári nagytakarításra gondolok, hanem mondjuk napi vagy heti metódusokra.

Nyilván ki szoktam hamuzni, a felső tisztító részt is lesöpröm, a kéménycsőből is amit tudok, kikotrok. De a kazán faláról, a hőátadó felületről a kátrányos lerakódást hogyan szüntessem meg?

Van erre valami egyszerű vegyszer vagy technika?

Konix-ot szoktam használni, de nem nagyon látom, hogy sok értelme lenne

2012. dec. 8. 17:44
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
90%

Igaz eltelt 2 év az utolsó komment óta de leirom a megoldást, talán rátalál aki keres.

Én is sokat küzdöttem a kátrányosodással. Neki áltak keresgélni a neten, kazán tisztitás ügyében. Találtam is kazán tisztitó szakit, aki jó pénzért kitakaritja. Aztán azon filoztam ö vajon mivel tisztitja ki. Azt is megtaláltam nagy nehezen, valami lugos francal.

Nem nagyon van pénzem ilyen dolgokra, szóval ez motoszkált a fejemben. Honnan szedjek én lugot. És kigyulladt a villanykörte a feje felett.

Hát a mosóporok is lugosak. Fogott már valaki vizes kézzel mosóport ?

Gondoltam egy próbát megér. Felül a táskára, löttyintettem egy kis meleg vizet, hogy vizes legyen, és be szórtam egy kis automata mosogépbe való mosóporra. Kicsit megdörzsöltem, és vártam egy kicsit, tegye a dolgát a mosopor. Pár perc múlva, egy egyszerü rongyal és gyökér kefével megdörzsöltem. És ekkor le esett az állam.

Fém tisztára lehet takaritani, sima egyszerü mosóporral.

Ennyi a titok :)

2015. febr. 24. 19:32
 12/19 sándor szlávik sándo válasza:
Köszi nagyon jó ötlet volt nekem is ki jött kátrány nem is akármennyi 2 cm volt bent
2016. aug. 10. 13:48
 13/19 Bereczk Jénos ***** válasza:
41%
Az eljárások igen bonyolultnak tűnnek, meg felesleges a ráfordított idő is, aztán a kéményből sem a nagy a jó, vagy több kormot akarsz termelni? A gond a tűztérben van, a tüzelési szokásban. Lassú tűz kell mert csak pocsékolod a sok éghető anyagot, ami aztán a kéményben lerakodik. Törekedj a kék lángra, és kis huzat is elég lesz, meg nem utolsó szempont, melegebb is lesz!
2016. szept. 22. 15:31
 14/19 anonim válasza:
Üdv Mindenkinek! Vegyestüzelésű kazánt perzselővel tisztítom. Korom, kátrány leég. Kb 40c fokos kazánnál kezdem, mire tiszta 60c fokos! Előtte kéménytisztítás! Nehogy begyulladjon! Semmi mást nem használok. Egy palack (PB) nem fogy el a télen.
2016. nov. 28. 20:21
 15/19 anonim válasza:
Sziasztok:A kátrányos lerakódással én is nagyon sokat kínlódtam,de hála sikerült megoldanom a kérdést.Kb: Havonta egyszer szoktam megcsinálni,nekem bevált.A kazánt kitakarítom a koromtól ami kb 10-15 perc alatt megvan. Utána fogom a fél literes műanyag flakonomat aminek a tetejét / kupakot/ kifúrtam 3mm-es fúróval megtöltöm gázolajjal.Majd fent a táskáknál /az enyémben 3 db van /meg kezdem a kazán belsejét belocsolni gázolajjal,de ezt 3-4 részletben csinálom,nehogy berobbanjon amikor meggyújtom.Ezt úgy csinálom hogy hagyok a kazán alján parazsat és amikor fent belocsoltam a felsőrészt akkor belocsolom az oldalát is, és a parázsra is egy kicsit,majd dobok rá papírt amit előtte már meggyújtottam.ez a művelet kb:20-30 percet vesz igénybe úgyhogy egy óra alatt kitakarítom és kiégetem a kazánt minden megerőltetés nélkül.A leégetett kátrányt többször letakarítom.Teljesen leég a vaslemezig,a sarkokat jobban bekel locsolni,és jobban megkel kaparni.
2017. jan. 1. 22:20
 16/19 pyszty válasza:
Én vegyes kazánnal tüzelek már vagy 30 éve !! Kátrányosodással csak néhányszor találkoztam, de csak a folyamat elején és nem a kazánban, hanem a kémény tetején. Akkor is csak azért, mert vizes fát sikerült arra a télre keríteni. Kátrányosodás akkor alakul ki, ha a kazán nem üzemi hőfokon dolgozik, illetve " fojtva van és az égés nem igazán tökéletes. Ha ilyet tapasztalsz akkor nyisd ki neki a levegőt rendesen egy hétig hadd dübörögjön benne a huzat és 1 hétig adagold neki a Konixot minden egyes rárakásnál. ha ez nem segít akkor nálad bizony huzat baj van !!! Én iszap szénnel tüzelek és míg nem gerjed be full huzatot adok neki és semmi kátrányosodás nincs . Pedig az iszap szén még ráadásul vizes anyag !!
2018. dec. 10. 21:41
 17/19 anonim válasza:
Ha jó a kémény mérete a kazánhoz,megfelelő a kazánban a keringés,akkor nincs szükség tisztításra! (Még akkor sem ha vizes a fa.)Kiég a kazánból és a kéményből is a korom. Nekem mielőtt jó központi fűtésem lett, a pb-gázos perzselő működött. 2Hetente kiégettem a kormot.
2019. dec. 11. 21:07
 18/19 Bereczk Jénos ***** válasza:

Úgy tűnik, hungarikum ez az örökös kormolás!!!! Soha sem takarítottam sem a kéményt, sem a kazánt, a gázolajos módszertől meg óva intek mindenkit, aki még él, ne váltson jegyet a krematóriumba!!!!!!

Még egyszer, vagy ezredszer: HOGYAN KERÜLJÜK EL A KORMOLÁST? Aki fával TÜZEL, üljön a kazán elé és rakja a fát, ugyanis az ajtó nyitogatásával, a sok levegővel csak HŰT, nem FŰT!!!!! Egy informatikus egyszer azt mondta marhaság és töröltek!!!!!

Hátha még valakit érdekel a hetedikes anyag? VÁROSI GÁZ!!!!

Berakok a kazánba öt vödör lignitbrikettet, megvizezve, tetejére fát, itt még égés nincs a fát meglocsolhatom egy kis gázolajjal, majd meggyújtom!

A szén is hamarosan elkezd égni, ezt vissza fojtom, egy ujjnyi huzattal!!! A fa még javában ég, probléma nem lehet, a szén tetején elindul a gázosodás, CO és HIDROGÉN keletkezik, elkeveredik egymással, a hidrogén szekunder levegő hatására, magas hőfokon ég és elégeti a CO-t, annyi szekunder huzattal, hogy a gázláng KÉK legyen!!!!! Ez után beállítjuk a két huzattal, hogy mennyi CO keletkezzen és kék lánggal elégethető legyen!!!!! A TISZTA ÉGÉS NEM KORMOL, NEM SZENNYEZI A KÖRNYEZETET, DE

ANNYI MELEGET AD, AMENNYIT SZERETNÉNK!!!! Ha véletlenül túlfűtenénk a kazánt, a szekunder huzattal visszahűthetjük!!!!!!

A KAPHATÓ KAZÁNOK, NEM ALKALMASAK A FŰTÉSRE? AHOGY ÍRJÁK "BÁRMI ELÉGETHETŐ BENNÜK!" DE EZ NEM FŰTÉS!!!!!!!

2022. dec. 21. 05:38
 19/19 Bereczk Jénos ***** válasza:

Volt egy reklám, hogyan kell naponta, hetente, havonta, és évente takarítani

a kondenzációs kazánt!!!!! Annyit írtam, hogy talán azokat kellene reklámozni ami jól működik, azonnal törölték!!!!!

Ma már temérdek megoldás van, mindenki kedvére és pénztárcája szerint

takaríthatja a kazánt, a kéményt, a csövet és ha kellően türelmes, a mennyezeten megjelenő kátrány miatti illatot is megszokta, elkezdheti a ház teljes felújítását, vagy addig vár vele, hogy leégjen a ház, mert akkor a biztosító fizet!!!! Talán, de ha benne ég a család, ilyen gond már nem fogja terhelni!!!!!!!!!

Természetesen van olyan fűtés, aminél ilyen gond nincs, most kb. ezredszer

írom le, NEM AZÉRT HOGY BÁRKIT IS ÉRDEKELNE, CSAK szórakozásból!!!!!!

SPECIÁLIS KAZÁN KELL!!! Ebben a kazánban, tiszta égéssel lehet elégetni a

SZENET, lignit brikettet, vagy a barna szenet, ha vizes homokban

megforgatja, mint a grízes tésztát, nem ég össze!!!

Más kérdés, miért kell a brikettet is meglocsolni, mert a szén elveszi az oxigént, ami fenntartja az izzást, a hidrogén és a CO szekunder levegővel elég! Primer huzattal, betudjuk állítani, hogy mennyi fűtőmennyiség keletkezzen, amit a szekunder huzattal teljesen elégethetünk!!!!!

A továbbiakban marad a CO2 és a nitrogén, amik ütközései fokozzák a hőt,

EZ FŰT!!!!!!!!

Gondolom itt már mindenki tovább lapoz, leírhatnám nekik legalább két oldalon, a fával tüzelés szépségeit, hogyan és milyen fát szerezzünk, hogyan szárítsuk, aprítsuk, raktározzuk és ha eljutottunk idáig, milyen

módon tudjuk FŰTÉSRE használni, hogyan keletkezik a CO rossz égés következtében, hogyan égethetjük el a fa gázát, amihez ha valaki elér és

túléli, nem robban fel a kazán, ami persze csak idő kérdése!!!!!!!

Még nyár van, egy nap alatt elkészülhet a kazán, amiről rajzot küldhetek!

Ezt a kazánt SOHASEM KELL TAKARÍTANI!!!! A 14x14-es tégla kémény BŐVEN

elég, korom, füst nincs, nem ég szét meleg nem távozik rajta, nincs kéménytűz, 24-48 óráig FŰT nem ég le a ház, beállítás után felügyelni nem kell!!!!!!!!! 06-30-711-8164 egy hívás olcsóbb, mint egy ház!!!!!!

szept. 6. 19:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!