Vegyestüzelésű kazánt hogyan kell házilag tisztítani fűtési időszakban?
Vegyestüzelésű lemezkazánt használok, általában fával fűtök, néha barnaszén vagy brikket, esetleg ilyen-olyan hulladék. A fa sajnos nem a legjobb minőségű, idén nyári vágású. A kazánba csak esténként fűtünk be, nap közben nem vagyunk otthon.
A kérdésem, hogy hogyan érdemes ezeket a kazánokat tisztítani házilag? Nem nyári nagytakarításra gondolok, hanem mondjuk napi vagy heti metódusokra.
Nyilván ki szoktam hamuzni, a felső tisztító részt is lesöpröm, a kéménycsőből is amit tudok, kikotrok. De a kazán faláról, a hőátadó felületről a kátrányos lerakódást hogyan szüntessem meg?
Van erre valami egyszerű vegyszer vagy technika?
Konix-ot szoktam használni, de nem nagyon látom, hogy sok értelme lenne
Régen azt csinálták a kéményseprők, hogy égő petróleumos rongyot dugtak a kaminnyílásba..ebből kiderült, jó-e a huzat, és egyben kiégette a kéményben lerakódott kormot...gyantás fával azért nem ajánlott fűteni, mert a lerakódott gyanta csak nagy macerával távolítható el..
a mai kéményeket nem tudom hogy tisztítják. ajánlatos lenne egy arra járó kéményseprőt megkérdezni.
még annyit, hogy a kazán, ha megfelelő hőmérsékleten üzemel a tűztér, az öntisztító...nagyon fontos tényező, hogy hol van a harmatpont...ha a kelleténél előbb, akkor van az, hogy szutykos víz folyik a kéményből...
a kéményseprők profik ebben..
Létezik un. Pepo koromtalanító. Én rendszeresen használom. Van aki hókuszpókusznak tartja de én tapasztaltam a jó hatását. EGy kéményseprőt is kérdeztem róla, ő is pozitívan nyilatkozott.
Kémiailagszünteti meg a kátrány képződést, oldja a kéményfalról a lerakódást és megfizethet árú.
egy 5-ös tasak ami elég 2-3 hónapig 400-500 FT
HAli
Nekem Vidra kazánom van, én is kínlódom a kátránnyal, ami sztem a széntől(lignit) alakul ki... leírom én hogyan szoktam, hátha segít...
Kazántisztító kefével(3-4 cm átmérő), kicsit meg van hajlítva, és csináltam menetes szárból hozzá több méretben nyelet.Rossz pulóver ujját húzom a karomra vállig, +kesztyű....és utána jön 40 perc szenvedés...
felülről lefelé.
Konix-ot rakok tüzelés közben is, de tisztítás utáni első begyujtásnál (csak fával) felküldöm 90 fok környékére, ekkor a kátrány mintha picit megolvadna, fényesebbé válik, kutaccsal megkapirgálva kicsit képlékenynek tűnik.Na ilyenkor adok neki konixot kicsit többet mint amit ír, huzat elzár, hogy ne vigye ki hirtelen a füstjét, kb 20 percet szoktam igy hagyni, utánna tüzelek tovább a megszokott módon.Később minden alkalommal mikor rakok tűzre 2-4 kanál konixot szórok a szén tetejére...
Megfigyeltem, néhol felhólyagosodik a kátrány és megszilárdul, könnyen lejön a kefével, de hogy ez a régi lerakódott kátrány vagy az ami tisztítás után égett rá, nem tudom...
mégvalami, tisztítás előtti alkalommal mielőtt leégne teljesen, és jó erős parazsa van több konixot teszek bele, ilyenkor reggelre mintha kifakulna a korom, megvilágosodik, így látványosabb a tisztítás...és talán eredményesebb is...
én így szoktam, de még kísérleti szinten van a technológia:):)
Remélem segítettem kicsit!
Sziasztok!
Én épp ma estem át egy 2 hetenként tartott nagy tisztításon.
Hasonló problémákkal küzdök (kátrányosodás, vastag koromréteg). Én a következőt szoktam csinálni:
Teljesen kihamuzom a kazánt. A 90 fokos kéményelemen van egy tisztítólemez, azt leveszem. Kéményseprűvel kitisztítom a kéménycsöveket. Általában 1-2 cm vastagon szokott rajta lenni a korom egy kis kátránnyal megspékelve. Ugye az itt lévő korom nagy része visszakerül a kazánba a vízmelegítő rostélyokra. Ezekről egy erős kályhavassal le lehet húzni a korom nagy részét. Sajna a kátrányt nem... Az égéstérben is hasonló a helyzet, bár ott kátrány van inkább. De ennek az eltávolítására is találtam gyógymódot. Autósboltban lehet kapni kátrányoldó folyadékot. Ezt egy kézi permetezőbe töltöm. Befújom a felületet. 10-15 percet hagyom állni. Ezalatt egész jól megkezdi a kormot a szer. Utána jön a szenvedés. Kisflexre felteszek egy drótkorongot és nekiesek a félig feloldott kátránynak. Pillanatok alatt leszedi, igaz pepecselős munka. Kazánt összerakom és kész.
Mielőtt valaki kérdezné: használok Kónixot (sok értelmét nem látom), a kazánt hagyom 70-75 fokra felmelegedni a harmatpont miatt. Mégis kéthetente ez a problémám nekem is.
Mondjuk annyit még megcsinálok a nyáron, hogy rakatok egy új szerelt kéményt, egy kicsit felülméretezve. 150-es kell a kazánomhoz, vagy 175-öst rakatok. Szerintem abban sokkal nagyobb lesz a huzat és jobb lesz az égés hatásfoka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!