Hogy tehetem a házamat Ökoházzá?
Úgy értem,hogy mik kellenek hozz?Napkollektor,napelem...mivel korszerűsíthetném még amivel kiválthatom a "függőségemet" a különböző szolgáltatók felé?
A pénz nem akadály.
Szélenergia hasznosítás
Vízgyűjtő és víztisztító berendezés,kútfúrás szivattyúval bevezetve a víz a házba
Igazából, jó lenne tudni sztem hogy perpill milyen házban laksz, de egy ökoház, passzívház elég összetett rendszer, és itt magyarországon kiváltani sem tudod teljesen a szolgáltatókat, és mondjuk nem is olcsó kiépíteni teljes rendszereket.
De rengeteg dolog van igazából:
Napelem/kollektorok is jók, de ezeket nem lehet egész évben használni, de kiegészítő rendszernek jó lehet, pl vízmelegítéshez.
Vannak talajszivattyúk is, nem értek hozzájuk, de a talajhőt használják pl padló és falfűtésre, nyáron pedig hűtésre, bár nem olcsó rendszer.
Szélkerék azt hiszem meg van adva hogy milyen méretig használhatod, és ehhez olyan területen is kell lakni, így az csak kisebb energiát termel.
A fentebb írt kútfúrás, és esővíz hasznosítás/tisztítás is jó ötlet, pl mosásra, wc öblítésre, öntözésre, akár fürdésre is megfelelő lehet az így hasznosított víz, de főzéshez, iváshoz továbbra is kell a csapvíz.
Legnagyobb spórolást a fűtés kiváltásával tudod elérni, ehhez kell egy jól hőszigetelt ház, megfelelő szellőztetés, ahol a friss levegőnek átadódik a belső tér hője, így már alapból friss, de szoba hőmérsékletű levegő jön a szobába amit nem kell fűteni. És a csökkentett fűtési igényhez lehet fatüzelés, vagy hasonló.
Igazából elég sokféle rendszer létezik, ha gondolod, írj privátot és ha van kis időm jobban megnézem a témát.
De ha komolyan gondolod, akkor felkereshetsz építész irodákat, esetleg olyat amelyek kifejezetten ilyen házakkal foglalkoznak.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Leghatásosabban úgy tudod csökkenteni függőségedet, ha elköltözöl és veszel egy másik házat/tanyát. Ha pénz nem akadály, így kellene kezdened. Akár ház építésen is gondolkodhatsz, ha nekem lenne rá pénzem nem hagynám ki.
Mindenképpen csökkentsd a m2-eket, és több rendszerűvé kell alakítani az energia hálózatot. Ne csak a szolgáltatókban gondolkozz, hanem élelmiszer függetlenségedet is érdemes megteremteni.
a ház tökéletes,maradok,csak fel kell javítani az adottságokat.A növények is meglesznek,csak még kis meló van velük.
a falfűtés akkor jó lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!