Káros az egészségre energiatakarékos- és passzívházban (Prokoncept, Bauland, Isoteq) élni?
Ha a fal belső oldalán lévő polisztirol szigeteléstől félsz, akkor fölösleges félned. Ugyanis:
1 az egy extrudált polisztirol (mint a hungarocell), szóval 98%-a levegő. Szóval valószínűleg a szőnyegedben is több a polisztirol, mint a belső szigetelésben!
2 Igaz, hogy párolog a polisztirol, ahogy MINDEN szilárd és folyékony anyag, azonban a polisztirol egy baromira erősen "összerakott anyag". A sztirolmolekulák nagyon erősen kapcsolódnak egymáshoz, így a polisztirol gőznyomása szobahőmérsékleten 0,01 és 0,001 higanymiliméter között van (ami a légnyomás 100ezred - egymilliomod része. Még ha hónapokon át légmentesen lezárnád a házat, akkor sem fog veszélyesen megemelkedni a koncentrációja)
Szóval a polisztirol miatt nem kell parázni.
Ha a páratartalomtól félsz, az is fölösleges. A pára ugyanis csak a mesében megy át a téglán/falon. A régi házak azért tudtak "szellőzni", mert
1 hézagok voltak a téglák között (kiesett, elfolyt, nem jutott oda elég habarcs)
2 rosszak voltak a nyílászárók.
Ha ezeket a házakat kívülről szigetelik, máris elkezdenek párásodni.
Az ilyen icf házakban mint amiket felsoroltál be szoktak szerelni egy szellőztetőrendszert (neadjisten hőcserélős szellőztetést).
Eléggé régóta vannak már ilyen házak nyugaton, mégsem találtam sehol orvosi tanulmányt arra, hogy veszélyesek lennének.
((Mellesleg pár év múlva mi is építkezni szeretnénk, és én is a Baulandot és az Isoteq-et néztem ki. Még nem aktuális, de azért jó álmodozni))
ennek a kérdésnek nincs értelme.
káros hagyományos házban élni?
káros gázkazánnal fűteni?
benne lakókra gondolsz? páratartalom? szellőzés? napsütés beengedése?
valószínű, ha jól megtervezik egyik házban sem káros élni ha rád nem dől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!