Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Adjatok tanácsot, mit tennétek?

Adjatok tanácsot, mit tennétek?

Figyelt kérdés

Tehát van családom Anya apa és én, 30éves vagyok már.

Van egy lakásom amin a szüleim haszonélvezete van!

vettem egy telket és oda kis házat szeretnék felhúzatni és oda akarok költözni. El a szüleimtől és el mindenkitől, mert elegem van belőlük!

Az a kérdés, hogy ha ott marad a lakásom, anyámék haszonélvezetével és ők csinálnak valamit gondolom azért engem terhel a félélőség? Meg szél jegyzik az ingatlant?

Vagy hogy van ez?

Nem írathatom át más nevére az lakásom ha haszonélvezet van rajta?

Elakarok tűnni, de nem akarok azon izgulni hogy a lakásom miatt engem terhel valamilyen feleltség, és később tuti hogy sok adósságot fognak össze halmozni! Jaj mit tegyek?

2012. júl. 14. 11:20
1 2
 1/11 gomzoli ***** válasza:
100%
Ők, mint haszonélvezők nem jelzálogosíthatják a lakást, aminek Te vagy a tulajdonosa, ha esetleg erre gondoltál. Közüzemi adósságfelhalmozás miatti jövőbeli problémák elkerülése érdekében jó, ha az összes szolgáltatónál az ő nevükre van iratva a fogyasztás, tehát ők szerződjenek az áram-gáz-vízszolgáltatóval. Az ezután felhalmozott tartozás a szerződő személyt terheli, nem a lakást!
2012. júl. 14. 11:27
 2/11 A kérdező kommentje:

Tehát ha kiköltözöm a lakásból akkor a közüzemnél jelezzem hogy kiköltöztem?

Gondolom albérletbe adják majd a lakást, de az albérlők is tudnak sok adósságot csinálni.

2012. júl. 14. 11:30
 3/11 anonim ***** válasza:

Első lépésként nézd meg, hogy a telekkönyvben be van-e jegyezve a haszonélvezet! Az is lehet, hogy csak megvezetnek a szüleid! Ha nincsenek bejegyezve, akkor mehetnek a sóhivatalba! Ha jól tévedek a földhivatali betekintés 2500 Ft, ennyit megér a dolog!

A haszonélvezettel terhelt ingatlant is el lehet adni, bár általában sokkal olcsóbban, mint a piaci ár!

"A haszonélvezet időtartama alatt a tulajdonosnak nincs joga a birtokláshoz, a használathoz és a hasznok begyűjtéséhez, kivéve ha azt a haszonélvező átengedi számára. A tulajdonos a tulajdonjogot bármikor átruházhatja vagy eladhatja, azonban ez a haszonélvező személyét nem befolyásolja, így az eredeti haszonélvező továbbra is a dolog haszonélvezője marad a haszonélvezeti szerződés szerinti időpontig. A haszonélvezeti jog nem ruházható át, nem adható el!"

"A haszonélvezettel együtt felelősség is jár, hiszen a haszonélvezőt terheli minden előre tervezhető költség, mint például a festés, karbantartás és a közterhek megfizetése. A tulajdonos számára biztosítani kell az ingatlan láthatóságát, rendszeres ellenőrizhetőségét. A haszonélvező köteles a haszonélvezet időtartama alatt felmerülő karbantartási terheket magára vállalnia, de nem köteles a rendeltetésszerű használat során keletkezett értékcsökkenés megtérítésére. A haszonélvező számára ajánlott üvegkár, vízkár és tűzkár esetére biztosítást kötni, hiszen ezen eseményeknél felmerülhet az egyéni felelőssége."

"A rendkívüli helyreállítások és javítások költségét a tulajdonosnak kell rendeznie, ilyen lehet egyes elemi károk helyreállítása és a csatornabekötés, illetve az előírásoknak való technológiai megfelelés. Mivel a haszonélvezeti jog megszűnése után a tulajdonosra száll át a birtoklási és hasznosítási jog, ezért a hozzáadott értékkel rendelkező fejlesztéseket a legtöbb esetben a tulajdonos úgy végezheti el, hogy azok az ingatlan jövőbeni értékében megjelennek.

Azok a káresemények, melyek a haszonélvező önhibáján kívül következtek be a tulajdonos számláját terhelik, ezért a tulajdonosi oldalon fokozottan ajánlott biztosítást kötni az adott ingatlanra (betörés, rongálás). A tulajdonosnak tiszteletben kell tartania a haszonélvező birtoklási, használati és haszonszerzési jogát, így csak abban az esetben használhatja az ingatlant, ha azt a haszonélvező megengedi számára."

2012. júl. 14. 13:12
 4/11 A kérdező kommentje:
Benne van hogy ők a haszonélvezők sajnos!
2012. júl. 14. 15:10
 5/11 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! Nagyon sokat segítettél!
2012. júl. 14. 15:10
 6/11 anonim ***** válasza:

Osztatlan közös tulajdonnál van egy olyan szabály, hogy ha valamelyik tulajdonos el akarja adni az ő részét, de ezt nem tudja (mert mondjuk a kutyának sem kell egy fél ház valami idegennel), vagy a többi tulaj nem hagyja, akkor a többi tulajnak kötelessége azt megvenni.

Szerintem haszonélvezetnél is van valami hasonló, mert ugye a haszonélvező aláírása is kell az eladáshoz...

De egy ügyvéd ezt megmondja neked.

2012. júl. 14. 16:08
 7/11 A kérdező kommentje:

De én nem akarom eladni, csak otthagyni mindent! De ugy nem tudok mindent otthagyni ha tudom, hogy adósságot fognak felhalmozni. Addig akarok mindent otthagyni amíg a szüleim élnek, mert elviselhetetlenek!

Szó szerint pokollá teszik az életem!

Így arra gondoltam hogy elmegyek jó messzire és akkor jövök vissza ha már mindent elcsendesedett! :)

2012. júl. 14. 16:46
 8/11 anonim ***** válasza:
Akkor ha az ingatlan nem érdekel, akkor egy ajándékozásival add nekik.
2012. júl. 14. 18:01
 9/11 A kérdező kommentje:
lehet az lesz. Köszönöm a segitséget
2012. júl. 14. 19:32
 10/11 anonim ***** válasza:

"mert ugye a haszonélvező aláírása is kell az eladáshoz..."

Durván tévedsz, nem kell a haszonélvező az eladáshoz! Simán el lehet adni, de a haszonélvezőt nem lehet belőle kitenni!

2012. júl. 14. 21:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!