Adjatok tanácsot, mit tennétek?
Tehát van családom Anya apa és én, 30éves vagyok már.
Van egy lakásom amin a szüleim haszonélvezete van!
vettem egy telket és oda kis házat szeretnék felhúzatni és oda akarok költözni. El a szüleimtől és el mindenkitől, mert elegem van belőlük!
Az a kérdés, hogy ha ott marad a lakásom, anyámék haszonélvezetével és ők csinálnak valamit gondolom azért engem terhel a félélőség? Meg szél jegyzik az ingatlant?
Vagy hogy van ez?
Nem írathatom át más nevére az lakásom ha haszonélvezet van rajta?
Elakarok tűnni, de nem akarok azon izgulni hogy a lakásom miatt engem terhel valamilyen feleltség, és később tuti hogy sok adósságot fognak össze halmozni! Jaj mit tegyek?
Tehát ha kiköltözöm a lakásból akkor a közüzemnél jelezzem hogy kiköltöztem?
Gondolom albérletbe adják majd a lakást, de az albérlők is tudnak sok adósságot csinálni.
Első lépésként nézd meg, hogy a telekkönyvben be van-e jegyezve a haszonélvezet! Az is lehet, hogy csak megvezetnek a szüleid! Ha nincsenek bejegyezve, akkor mehetnek a sóhivatalba! Ha jól tévedek a földhivatali betekintés 2500 Ft, ennyit megér a dolog!
A haszonélvezettel terhelt ingatlant is el lehet adni, bár általában sokkal olcsóbban, mint a piaci ár!
"A haszonélvezet időtartama alatt a tulajdonosnak nincs joga a birtokláshoz, a használathoz és a hasznok begyűjtéséhez, kivéve ha azt a haszonélvező átengedi számára. A tulajdonos a tulajdonjogot bármikor átruházhatja vagy eladhatja, azonban ez a haszonélvező személyét nem befolyásolja, így az eredeti haszonélvező továbbra is a dolog haszonélvezője marad a haszonélvezeti szerződés szerinti időpontig. A haszonélvezeti jog nem ruházható át, nem adható el!"
"A haszonélvezettel együtt felelősség is jár, hiszen a haszonélvezőt terheli minden előre tervezhető költség, mint például a festés, karbantartás és a közterhek megfizetése. A tulajdonos számára biztosítani kell az ingatlan láthatóságát, rendszeres ellenőrizhetőségét. A haszonélvező köteles a haszonélvezet időtartama alatt felmerülő karbantartási terheket magára vállalnia, de nem köteles a rendeltetésszerű használat során keletkezett értékcsökkenés megtérítésére. A haszonélvező számára ajánlott üvegkár, vízkár és tűzkár esetére biztosítást kötni, hiszen ezen eseményeknél felmerülhet az egyéni felelőssége."
"A rendkívüli helyreállítások és javítások költségét a tulajdonosnak kell rendeznie, ilyen lehet egyes elemi károk helyreállítása és a csatornabekötés, illetve az előírásoknak való technológiai megfelelés. Mivel a haszonélvezeti jog megszűnése után a tulajdonosra száll át a birtoklási és hasznosítási jog, ezért a hozzáadott értékkel rendelkező fejlesztéseket a legtöbb esetben a tulajdonos úgy végezheti el, hogy azok az ingatlan jövőbeni értékében megjelennek.
Azok a káresemények, melyek a haszonélvező önhibáján kívül következtek be a tulajdonos számláját terhelik, ezért a tulajdonosi oldalon fokozottan ajánlott biztosítást kötni az adott ingatlanra (betörés, rongálás). A tulajdonosnak tiszteletben kell tartania a haszonélvező birtoklási, használati és haszonszerzési jogát, így csak abban az esetben használhatja az ingatlant, ha azt a haszonélvező megengedi számára."
Osztatlan közös tulajdonnál van egy olyan szabály, hogy ha valamelyik tulajdonos el akarja adni az ő részét, de ezt nem tudja (mert mondjuk a kutyának sem kell egy fél ház valami idegennel), vagy a többi tulaj nem hagyja, akkor a többi tulajnak kötelessége azt megvenni.
Szerintem haszonélvezetnél is van valami hasonló, mert ugye a haszonélvező aláírása is kell az eladáshoz...
De egy ügyvéd ezt megmondja neked.
De én nem akarom eladni, csak otthagyni mindent! De ugy nem tudok mindent otthagyni ha tudom, hogy adósságot fognak felhalmozni. Addig akarok mindent otthagyni amíg a szüleim élnek, mert elviselhetetlenek!
Szó szerint pokollá teszik az életem!
Így arra gondoltam hogy elmegyek jó messzire és akkor jövök vissza ha már mindent elcsendesedett! :)
"mert ugye a haszonélvező aláírása is kell az eladáshoz..."
Durván tévedsz, nem kell a haszonélvező az eladáshoz! Simán el lehet adni, de a haszonélvezőt nem lehet belőle kitenni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!