Irreális vízfogyasztás, nincs csőtörés, pontos vízóra. Mi lehet? Lopják a vizet?
Egy éve lakunk a házban, folyamatosan gyanúsan magas a vízszámlánk, viszont január-február hónapra 11 m3 jött ki. Ez reálisnak tűnik. Március 2-án volt a leolvasás, azóta 33 m3 fogyott. A vízhasználási szokásaink nem változtak. Így ez irreális. A vízórán a kis fekete kerék nem pörög amikor el vannak zárva a csapok, így a csőtörés kizárnám. A vízórát mértem, kétszer is 8 litert engedtem egy vödörbe, annyit is mért (+1-2 dl). Az aknából két csővezeték jön ki, az egyik a házba, a másik (ezt már én húzattam be) megy a locsolóórához, ami télen teljesen el volt zárva.
A házba egy kb 5-7 méter hosszú KPE csövön jön be a víz a pincébe, ott már falon kívül megy. Hogy deríthetném ki, hogy mi a baj?
Ha rossz a vízóra, akkor az lehet, hogy néha rosszul, néha jól mér? (furcsa lenne)
Ha jan-febr = 11 3m, az havi átlagban 5,0 - 5,5 3m. Ez esetben márc. elejétől napjainkig a 33 valóban sok.
Lehet, hogy nem lesz olcsó, de egy "óra-hitelesítést" kérnék a szolgáltatótól, hosszú-távon biztosan bejön az ára = kevesebb lesz a vízdíj.
Meglehet, hogy a most bejött enyhülés hatására a földben kiengedett mégiscsak egy repedés, ahol úgy szivárog el a víz, hogy az órát nem mozdítja meg. Ahhoz szükséges egy megfelelő víznyomás, hogy az óra megmozduljon.
Ha csőtörés miatt fogy több víz, akkor az óra hitelesítéssel nem megyek semmire. Egyébként teszteltem 2x is. 8 litert engedtem a a vödörbe (előtte bejelöltem, hogy mennyi a 8 liter) 1-2 dl-rel volt csak több (2-3%)
Ha szivárog a víz, de nem mozdul az órán kis fekete kerék, akkor nem is számolhatja, mert nem indul el az óra...
Más ötlet?
És olyan van, hogy egyszer rosszul és másszor jól mér? Nem ismerem részleteiben a vízórák működését, de szerintem vagy jó vagy rosszul mér, nem? Vödörrel teszteltem, nem tudom, ez mennyire hiteles...
Napi 1,5 m3 fogyasztás? Hogy? Víztakarékos mosógép, mosogatógép. Mi zuhanyzunk, a gyerek fürdik 10 centi mély vízben.
5.: És mit mondja nekik? Egyébként már beszéltem velük, bemérik az órát, ha rossz nem kell fizetni, ha jó még fizethetem azt is.
6.: Az hó elejit nem csak én a hanem a vízszolgáltató embere is leolvasta.
Tehát van olyan, hogy egyszer jól másszor rosszul mér az óra?
Hogyan lehet kideríteni, hogy valaki rácsatlakozott a házba menő szakaszra? (természetesen nem most, hanem még korábban).
Köszönöm az eddigiek ötleteit, de most már hozzáértők válaszait várom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!