Vizes fát ugye nem szabad kandallóba tenni? Apu váltig állítja, hogy csakis vizesen jó vele tüzelni.
Apu azt mondja, hogy vizesen tegyem be a fát a kandallóba, mert úgy őszerinte "nem lobban el" hanem sokáig füstöl és az a jó.
Igen, szerintem is füstöl, és mellette kormol, közben meg lósz*rt se melegít.
Veszekszik velem, (holott az én kandallóm és az én házam) hogy miért nem hallgatok rá, és teszem be vizesen a fát.
Erősítsetek meg kérlek abban, hogy marhaság vizes fával tüzelni, mert apám már megőrjít!! Miért nem mindegy neki, hogy hogy tüzelek a saját kandallómban? Egyfolytában azt hajtogatja, hogy ha száraz fával fűtök, akkor egy éven belül a gatyám is rámegy.
ha belerakod a vizes fát...
víz + tűz = gőz
ha véletlenül valami lefolytja alulról és nem kap levegőt, elszáll az egész kályha
hiányzik ez apukádnak?
Teljesen mindegy ,hogy kandalló vagy cserép kályha vagy más egyéb,,a nedves fának nincs kalória értéke.
A cserép kályháknak külön építenek fa szárító rekeszt is,ahova be kell tenni a fát és a meleg meg szárítja.
Mond meg apukádnak hozzon egy pohár vizet tegye bele az olaj kályhába és gyújtsa meg,,majd meg látja mennyire ég.
Apukád tényleg rosszul tudja! Tilos nedves fát cserépkályhába kandallóba rakni. Nem elég hogy kormoz büdös, meleget sem ad, de még a kályhának sem tesz jót!
Azt szokták mondani legalább egy éves szárított fát érdemes ezekben tüzelni..
Az a szituáció áll fent, hogy még soha nem gyújtottunk be ebbe a kandallóba. Kb 2 hónapja vettük, csak a kéményünk most készült el hozzá. (építkezünk)
Vettünk fát, de az nagyon vizes, viszont nagyon kéne már fűteni, hogy száradjon a ház.
A vizes fát semmiképp sem akarom betenni, ezért gondoltam vásárolnom kéne valahol száraz fát, és azzal begyújtani pár napig, amíg ki nem szárad mindig egy-egy adag a kandalló alatti részben (amit az utolsó válaszoló is említett)
Szerintetek mennyi idő, mire a kandalló alatt kiszárad a nedves,vizes fa?
Szóval, igazából azért balhézik, hogy minek akarok venni máshol száraz fát, tegyem csak be a vizeset.
Szerintetek fát vegyek inkább vagy fabrikettet? Vagy mindkettőt? (ha mindkettőt, akkor milyen arányban tegyem be a kandallóba?)
Köszönöm a segítségeteket!!!
Ja és mégegy valami!
Tüzépen lehet kapni száraz fát? Én eddig két helyen voltam, de mindenhol csak szabadban tárolt, nedves fát lehet kapni.
Ha 1-2 napra akarsz fűteni, amíg nem szárad ki a fa, elég a fabrikett is, és közben rakhatsz rá majd a száradó fából.
Ha viszont egész télen kint állt a fa, és totál vizes, akkor lehet megérné egy kisebb mennyiségben fát rendelni.
Mi akáccal és cserrel fűtünk felesben. Az akácnak jó a kalóriája, a cser pedig több parazsat hagy.
Hát nem tudom, de tényleg elég vizes. Viszont én annyira nem vagyok jártas ezekben a dolgokban.. Csak néhány napig szeretnénk fűteni! Tehát nem egész télen. Úgy kb 3 napig, és akkor is csak nappal. Párszor jól befűteni, aztán kiszellőztetni.
Ehhez kb mennyi brikettet vegyek? Tescoban láttam, de nem tudom, hogy mennyi a reális ár érte. (szóval, hogy megéri e ott megvenni)
Ősszel vágtam ki a diófámat, azzal tüzelek.
Egy keveset midig tartok a cserépkályha mellett száradni, de amikor már jól ég a száraz fa, vagy vastag parázs van a kályhában akkor rakok rá a nedvesből is, tökéletesen elég, hőértéke is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!