Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A gázkonvektorokkal való...

A gázkonvektorokkal való fűtés valóban olcsóbb, mint a távhő? Én nem vagyok benne biztos.

Figyelt kérdés

Ugyanis a panellakásokban jó meleg van, tegyük fel, hogy 24, akár 25 fok is, ezt elérni konvektorokkal szerintem ugyanott lenne árban.

Mi a véleményetek?

2012. febr. 22. 21:26
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
85%
Biztos, hogy nem olcsóbb. Némelyeknél persze lehet, de ott benne van a pakliban, hogy 20 fok van a szobában, és a konyhát, fürdőt, előszobát egyáltalán nem fűtik! Így ott 16-18 fok van. Bár mi ahol konvektoros lakásban laktunk, még így se volt olcsó, 20 ezret minimum fizettünk a fűtés felére, kb. 30 m2-re. Ez a két szoba volt, a közös helyiségekben meg lehetett fagyni. De volt olyan hónap, amikor nagyon hideg volt, hogy 40 ezer volt a fűtés. Ehhez képest most olyan panelban lakunk, ahol távhő van, de szabályozható. 38 m2-t fűtünk, mindenhol meleg van, és 15-18 ezer a fűtésszámla. Bár most talán 20 ezer is lesz.
2012. febr. 22. 22:25
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Anyámnak van egy albérlete, egyszobás 34 nm2-es panellakás az 5.-en. Egy radiátor van, 5 fokozatos tekerő van rajta, 3-asra állítják a lakók, és így van 20 fok, havonta 17 ezer a fűtési számla. Itthon mi egy gázkonvektoros téglaépítésű társasház 4. emeleti 57 nm2-es lakásban élünk, a konyhában van bekapcsolva a konvektor, de csak az őrlángon megy, nincs föltekerve sosem. Így van a konyhában 20 fok. A fürdőszobában szoktuk föltekerni ha fürdünk, előtte az őrlángon megy mindig ott is. A kisebb szobában nincs bekapcsolva, ami észak felőli irányban van, és 12 fok van benne. A nagyszobában van még fölkapcsolva, itt is 20 fok van. Így havonta 20 ezer a gázszámla. Tehát, a végösszeg nagyjából egyforma, de a gázos lakás jobb, mert a távhő egy szemét banda, általában fizetni kell nekik a semmiért is, elszámolásra hivatkoznak mindig. Itt a gázért annyit fizetsz amennyit használsz, csak sajnos fűtőértéke nincs, vagyis sokszor fagyoskodunk.
2012. febr. 23. 02:11
 3/13 anonim ***** válasza:
86%

Attól függ, mennyire van hideg. Ha mondjuk körbefűtenek a szomszédok és kinn nem -10 van, akkor olcsóbb.

A távhőért nyáron is kell fizetni, amikor nem is fűtesz!!!konvektort max. ellenőrizteted időnként, rendben van-e.

2012. febr. 23. 07:58
 4/13 anonim ***** válasza:
81%
Én is elgondolkoztam már rajta. Ősszel 62 nm2-es albérletbe jöttem 3 gázkonvektor van a lakásban. A szobába tartom a 20-21 fokot, a konyhába 17 fok körül a nappaliban pedig eleinte ment a fűtés 19-20 fok, most viszont kikapcsoltam ott és nem használjuk a helyiséget, mert így is 30 ezret fizettem gázra. Van pár ismerősöm akiknek távhő van, és ők 25-28 ezret fizetnek és mindenhol 23-25 fok van a lakásukban. Tudom hogy ez sok mindentől függ (szigetelés, ablakok, lakás nagysága stb.) de akkor is elég érdekes.
2012. febr. 23. 13:21
 5/13 anonim ***** válasza:
83%
na, most aki azt írja, hogy a távhő csak 20-on valamennyit kér havonta, annak elárulom, hogy a lakás légköbméterétől függően forintra megállapítja a távhő, hogy mennyi a lakás fűtése. Aztán elszámoláskor vagy ráfizet az ember utána vagy visszakap.
2012. febr. 23. 14:03
 6/13 anonim ***** válasza:
55%

na, végre valaki egy véleményen van velem :)

anno konvektoros lakásban laktunk. 1 szobát fűtöttünk, a fürdőt konyhát csak nagyon néha, de annyit ért mint xarnak a pofon, kis vacak falikonvektor. nos, így fizettünk 1 hónapban 30 ezret, úgy, hogy szinte csak este gyújtottunk be komolyabban, nappalra őrláng volt. reggel prüszköltünk, fáztunk, pedig 2 pulcsi, 2 melegítő volt rajtunk, és 3 takaró.

most távhősben lakunk. egy hónapban max 25e a fűtés télen, minden radiátor tűzforró, jó meleg van, 20 év óta először alszom zokni nélkül. 23 fok bőven megvan éjjel-nappal.

sokan mantrázzák ezt a csak-távhőt-ne-csak-konvektoros-lakást-veszek szöveget, de ha egy évet kéne élnie abban a lakásban, ahol mi éltünk, akkor sírva rohanna venni egy távhőset.

lehet, hogy ez a ház jobb anyagokból épült, vastagabbak a főfalak. tulajdonképpen mind1 is. a számok magukért beszélnek. ja, és itt nincs semmilyen éves elszámolás. nyáron 6 rugó a számla, ami ugye a vízmelegítési és készenléti díj, télen pedig 20-25 között, függően a kinti hidegtől.

megsúgom, hogy a gáznak is van alapdíja, 1200-1500ft körül havonta. szóval az sincs "ingyen"

2012. febr. 23. 16:42
 7/13 A kérdező kommentje:

Tényleg, ez eszembe sem jutott, hogy nyáron is fizetnek a panellakók a fűtésért...

De csak azért nem, mert ma már annyi féle elszámolás létezik, van aki 2 havonta fizet a gázért, van aki átalányt egész évben, van aki pontosan annyit, amennyit használ, és csak abban a hónapban, amikor használt valamit.

De szerintem még így is, ha nem is olcsóbb a panel, de nem hinném, hogy drágább lenne, mint téglalakásban a gázfűtés. Kb. ugyanannyira jön ki, ha normális jó meleg akarnak minden egyes helyiségben.

2012. febr. 23. 16:43
 8/13 A kérdező kommentje:

Na, akkor ezek szerint nem kell (vagy legalábbis nem mindenhol) fizetni nyáron is a fűtésért!

Én is tulajdonképpen a távhős fűtés védelmében nyitottam ezt a topikot, mert állandóan szidják, hogy mennyibe kerül, holott kb. ez a legolcsóbb. Nyilván, aki családi házban lakik, és fával fűt, neki valószínűleg az a legkedvezőbb árú, de cserébe állandóan figyelni kell a tüzet, pakolni a kazán, csak a gond van vele, van, amelyik még kosszal is jár. Meg a sok kérdés: "ugye, nem fog felrobbanni a kazán?" Én biztos nem tudnék ilyen félelmekkel együtt élni.

Nemrég volt egy kérdésem arról, hogy családi házba is be lehetne-e vezettetni a távhőt, erre azon szörnyülködtek a válaszadók, hogy én azt akarom, amitől más szabadulna. :D

Ez egyáltalán nem így van, mégis ki akarna szabadulni a jó melegtől elérhető áron? Nyilván akinek 150 nm-t kell fűtenie, nem érné meg, inkább a kínlódás a fával, de én a kérdésemben, csak egy picike, kb. 60 nm-es házra gondoltam.

2012. febr. 23. 17:02
 9/13 anonim ***** válasza:

Én olvastam azt a kérdést, de úgy tűnik, elkerülte a figyelmed a probléma. Tegyük fel, 5 km-re van a távhő. Tehát 5 km-nyi csövön jön át (és hűl) a víz, mire beér a lakásba.

A mi lakótelepünk elég kicsi, 6 házból áll, mindenhol 2 lépcsőház, minden lépcsőházban 56 lakás. Azaz összesen 672 lakásra oszlik el ennek a csőnek a költsége (hőveszteség, karbantartás).

Nálunk az alapdíj 5 ezer körül van. Mondjuk mivel a házadban csak néhány radiátor lenne, számoljunk 3 ezerrel.

Mivel egyedül neked kéne állnod a költségeket, így csak az alapdíjad havonta kb. 2 millió lenne. Lehet, hogy erre csak 30 ezer fűtésköltség rakódna rá, de akkor sem éri meg.

A másik dolog, egy normális kazán pont akkora eséllyel robban fel, mint a távhőrendszer. Hiszen ugyanúgy működik. Viszont durván olcsóbb. Kb. ötödébe kerül a távhőnek. Ezt talán írtam már, a szüleim 200 m2-t fűtenek ki fával, és éves szinten ugyanannyit fizetnek, mint mi 40 m2-re, kb. 300 ezret. Naponta kétszer gyújtanak be, reggel és este, az egyenletes hőt a puffertartály biztosítja. Ha belegondolsz, havi 150 ezerért te is lemennél naponta kétszer fűteni :)

De ha nem akarsz, még mindig opció a gázkazán. Azt felrakja neked a szerelő és semmit nem kell csinálnod, csak tekergetni a termosztátot, meg időnként kihívni a szerelőt, hogy csekkolja, minden oké-e. Ez kb. háromszor annyiba kerül, mint fával fűteni, viszont nincs vele munka.

2012. febr. 23. 17:54
 10/13 anonim válasza:
67%

Szerintem a gázfűtés egyáltalán nem olcsóbb, mint a távfűtés. Sőt!

60 nm-es panellban lakom, most 20 ezer a fűtés számlám havonta és 24 fok van mindenhol a lakásban.

A fiamék szintén 60 nm-es lakásban laknak, csak gázfűtésesben. 20 fok van a lakásban, alig meri felvenni a konvektort, majd megfagy és így is, hogy nincs hideg tél, 18 ezres a fűtés számlája és tök hideg van a lakásban.

Ráadásul nem egyenletes a meleg, mint a panellban.

Nem tudom miért istenítik annyira a gázfűtést, semmivel sem jobb, mint a távfűtés. Persze ezt a régi típusú házakra értem, lehet, hogy az újak már jobbak.

Eddig még bármelyik kertesházban lakó ismerősömnél jártam, mindenhol olyan hideg volt, hogy majd meglehetett fagyni. Nem gyűzik fizetni a gázt, ezért inkább beöltöznek, mint a fene, hogy ne fázzanak.

Lehet, hogy régen jobb volt a gázfűtés, de én már nem mennék gázos lakásban. Sokkal kényelmesebb a távfűtés, sosem fázom és egyenletes a hőmérséklet a lakásban.

Annyival rosszabb, hogy nyáron is fizetek a semmiért, de most már a gáznak is van egy havi 2.500 forintos díja, úgyhogy nem sok előnye van szerintem a gázos fűtésnek.

A magyar gáz amúgy is olyan gyenge fűtőértékű, hogy csak a pénzt húzza ki az emberek zsebéből, alig van fűtőértéke.

2013. febr. 8. 11:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!