Miben különbözik a lignittüzelés a fatüzeléstől?
Figyelt kérdés
Nehezebben gyullad meg? Tovább ég? Nagyobb hőfokkal? Kisebb mennyiség kell belőle? Mik a tapasztalaitok a lignittüzeléssel kapcsolatban?2012. jan. 22. 15:46
11/14 Nagy Péter 1 válasza:
Aki csak teheti kerülje messziről én azt javaslom! Van kifejezetten lignit kályha az bírja a kiképzést! Nekem hajdú 40kw kazánt szószerint legyalázta a lignit ,vastagon beborította az oldalát a lignit szemétje amit művészet lekaparni.A fütőértéke vagy ég vagy nem ég ami benne van az ég el vagy fa van benne vagy nád vagy sás vagy csak agyag vagy homok akármi ami el sem ég.Vagyis fűtőértéke max 50 fokot képes teremteni ha fa van benne.A salak ami igazán kiborítja az embert 100kg lignit után kb 40 kg salak a minimum ami megmarad.Kiszedni a kályhából egyenlő a fulladásos mérgezéssel.Nekem száraz lignit volt Bükkábrányból de nem éri meg 1250ft ért vettem Debrecenben de mire kiszámoltam mennyi salak maradt utánna akkor már szinte majd 2500ft volt egy rendes mázsa ami konkrétan elég.Amennyi szeméttel mocsokkal és kárt okozott a kéményemben a kazánomban meg bennem én soha többet nem nyúlok hozzá akármennyiért adják,ha ingyen adnák akkor eladnám és vennék fát az árából.Én egy egész szezont végig fütöttem vele mivel megvettem 150 mázsát ,mert mondták milyen jó meg stb.. Aki mondta ezt őt kéne mindennap elhívni,hogy hamuzza már ki! ja és az első tűzrakás után annyira eltömítette a szellőző járatokat a kazánban ,hogy minden tűzrakás után kikellett hamuzni a kazánt mert nem kapott levegő beáramlást és nem égett hanem elaludt. Sok sikert aki belevág!
12/14 tiborunk válasza:
Fával vegyesen , és ha pár hónapot pihent akkor a legjobb, viszont ha évekig szárad akkor porrá válik. Minden tüzelőanyag más módon égethető el a legjobb hatásfokkal. Ha nem próbálod ki soha nem jössz rá a te kazánodban te tudsz-e vele jól fűteni vagy mást kell keresned.
13/14 Székelygyuri válasza:
Én fele , fele arányban tüzelek lignittel és fával.
Csak ha már jól ég a tűz , akkor szabad rá tenni a lignitet és figyelni kell a huzatot is.
Sok baj van vele , de olcsóbb !!!
14/14 zlaci1 válasza:
Ha nedves a lignit alacsony a fűtőértéke. Ha megszárad szétporlik. Jó hatásfokú kazánba meg ne is próbáld használni, mert a vastagon áramló fekete füst nehéz, szúrós, kénhidrogén szagú rendkívül egészségtelen. Mivel nehéz a füst azonnal le is csapódik a házadra.
Ráadásul tele van kátránnyal, amely végig folyik az egész falon. Hatalmas mennyiségű salakot termel, amit nem győzök elszállíttatni.
Legszívesebben felajánlanám valakinek megvételre, de kinek adhatok el egy nagy kupac port. :-(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!