Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Egy költségmegosztós lakás...

Egy költségmegosztós lakás hideg. Miért? Átverés?

Figyelt kérdés

Felújítás óta (szigetelés nem történt) a lakás hidegebb hiába állítom a maxra a fűtést. De a legjobb hogy a fűtésdíj nem csökkent. Nem szellőztetek, nem takarom le és hőtükör van a fal és a fűtőtestek között. Hol lehet a hiba?

Szerintem ez a költségmegosztó átverés ez az a szar:

[link]

Kétségeim vannak hogy pontosan mérné a szoba és radiátor hőmérsékletét. Egy zárt műanyagdoboz! Milyen elven méri mérheti a hőt?

2011. dec. 10. 16:02
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Első vagyok:

Ezt találtam költségmegosztásra magyarázatul:

[link]

Ezt pedig hőmennyiségmérésre:

[link]

Magyarán költség megosztás egy radiátoron mérve semmit nem ér.

A hőfogyasztás mérés pedig csak úgy ha az egész lakás fogyasztását sikertül mérni.

2011. dec. 15. 08:51
 22/26 anonim ***** válasza:

"Még egy érdekes dolog ha csak lejjebb tekerem pl 4-re akkor a teteje ahol a mérő is van meleg az alja hideg."

Feltételezni bármit lehet, de a megosztó mért ÉRTÉKEKBŐL számol.

Kérdésem: 0,1fok pontosságú tapintó hőmérővel mérve hány fok a mért hőmérséklete radiátornak annál a felületnél, ahova a megosztó felfekszik 5-ös állásnál és az említett 4-es állásnál.

Biztos vagyok benne, hogy nem (lehet) ugyanaz, akkor pedig nem is számol be annyit...

Nem feltételezni kell, hanem mérni, ha mégis megegyezik, akkor, de csak akkor van igazad,

2011. dec. 15. 17:16
 23/26 A kérdező kommentje:

22-esnek

Nem állítom hogy ugyanannyit mér a két esetben. Csak erős a gyanúm hogy aránytalanul teszi, mert szinte biztos hogy az egész radiátor felületére számolja a fogyasztást. Talán ha a mérő alján és tetején is van egy érzékelő ...

1. eset:

közel maxon az egész radiátor forró tetje és alja között kézel nem érezhető különbség

2. eset:

lejjebb tekerve a "mérős" felső 3-ad meleg, az alsó 2/3 langyos vagy tökhideg. Tapintással érezhető a nagy különbség.

Szóval igazad van hogy a mérés stb ... és van is ilyen hőmérőm csak annyira nyilvánvaló a hőm.különbség teteje és alja között hogy nem szándékoztam mérni. Ráadásul az költségosztó számlálóját is figyelnem kéne órákon keresztül ... + nagy egységben számol ... + adott beállításnál is változik a fűtőtest hőmérséklete.

2011. dec. 18. 18:08
 24/26 A kérdező kommentje:

Az említett földszinti(!) lakónak aki felett nem lakott senki egész idényben (felettem igen) és csak egyik oldalon van szomszédja (nekem 2 oldalon) pontosan a fele volt a tavalyi fűtésdíj.

Szóval teljes szigetelés nélkül szar az egész de inkább annál hígabb kicsit.

2011. dec. 18. 18:18
 25/26 A kérdező kommentje:

21-nek

Köszönöm a linkeket. Az első link vonatkozik a házunkra. Sajnos a cikket a költségmegosztós Techem kft embere írta...

2011. dec. 18. 18:31
 26/26 anonim ***** válasza:

Hm..

Sem a Techem embere, sem a távfűtő műveké nem vagyok.

Pusztán egy műszaki ember (akinek azért sok köze van a kalóriákhoz, hőcserélőkhöz), aki a tényekből, számokból dolgozik.

"lejjebb tekerve a "mérős" felső 3-ad meleg, az alsó 2/3 langyos vagy tökhideg. Tapintással érezhető a nagy különbség."

Próbálom Neked a dolgot megvilágítani, de a műszaki lényeg úgy látszik nem megy át. (Ezzel együtt nem mondom, hogy ott minden rendben van, de nem is tudom cáfolni)

A Techem osztót nem érdekli, nem tud róla, hogy a radiátor FELÜL milyen meleg. Őt egy érdekli: ahova fel van rögzítve, ott mennyi a hőmérséklet! És nem a tetejére, és nem az aljára van erősítve, hanem valahol a felső 2/5 részre és hosszában nem a "bejáratra", hanem valahol középen. Egy "átlagos" helyre. És nincs határvonal a meleg meg a hideg rész között.

Tök hideg meg nem lehet, legfeljebb akkor, ha a szobád hőmérsékletét mondod annak, hiszen alá nem hűlhet.

Nincs most a kezemben a készülék, de fogtam, használtam és számomra műszaki csemege egy ilyen radiátor hőkamerával készült képe, ahol bármelyik pont a látvány színein túl (amelyek a hőmérséklettel változnak) 0,1 fokos pontossággal "megmondja" az adott pont hőmérsékletét. Más kérdés, hogy ez a jószág közel 2 millió, de egy nagy berendezésnél, olykor másodpercek alatt megmondható hol a hiba, anélkül esetleg napokig keresnéd, és néha olyan ravasz a dolog, hogy nem is jössz rá.

2011. dec. 18. 20:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!