Egy költségmegosztós lakás hideg. Miért? Átverés?
Felújítás óta (szigetelés nem történt) a lakás hidegebb hiába állítom a maxra a fűtést. De a legjobb hogy a fűtésdíj nem csökkent. Nem szellőztetek, nem takarom le és hőtükör van a fal és a fűtőtestek között. Hol lehet a hiba?
Szerintem ez a költségmegosztó átverés ez az a szar:
Kétségeim vannak hogy pontosan mérné a szoba és radiátor hőmérsékletét. Egy zárt műanyagdoboz! Milyen elven méri mérheti a hőt?
"Még egy érdekes dolog ha csak lejjebb tekerem pl 4-re akkor a teteje ahol a mérő is van meleg az alja hideg."
Feltételezni bármit lehet, de a megosztó mért ÉRTÉKEKBŐL számol.
Kérdésem: 0,1fok pontosságú tapintó hőmérővel mérve hány fok a mért hőmérséklete radiátornak annál a felületnél, ahova a megosztó felfekszik 5-ös állásnál és az említett 4-es állásnál.
Biztos vagyok benne, hogy nem (lehet) ugyanaz, akkor pedig nem is számol be annyit...
Nem feltételezni kell, hanem mérni, ha mégis megegyezik, akkor, de csak akkor van igazad,
22-esnek
Nem állítom hogy ugyanannyit mér a két esetben. Csak erős a gyanúm hogy aránytalanul teszi, mert szinte biztos hogy az egész radiátor felületére számolja a fogyasztást. Talán ha a mérő alján és tetején is van egy érzékelő ...
1. eset:
közel maxon az egész radiátor forró tetje és alja között kézel nem érezhető különbség
2. eset:
lejjebb tekerve a "mérős" felső 3-ad meleg, az alsó 2/3 langyos vagy tökhideg. Tapintással érezhető a nagy különbség.
Szóval igazad van hogy a mérés stb ... és van is ilyen hőmérőm csak annyira nyilvánvaló a hőm.különbség teteje és alja között hogy nem szándékoztam mérni. Ráadásul az költségosztó számlálóját is figyelnem kéne órákon keresztül ... + nagy egységben számol ... + adott beállításnál is változik a fűtőtest hőmérséklete.
Az említett földszinti(!) lakónak aki felett nem lakott senki egész idényben (felettem igen) és csak egyik oldalon van szomszédja (nekem 2 oldalon) pontosan a fele volt a tavalyi fűtésdíj.
Szóval teljes szigetelés nélkül szar az egész de inkább annál hígabb kicsit.
21-nek
Köszönöm a linkeket. Az első link vonatkozik a házunkra. Sajnos a cikket a költségmegosztós Techem kft embere írta...
Hm..
Sem a Techem embere, sem a távfűtő műveké nem vagyok.
Pusztán egy műszaki ember (akinek azért sok köze van a kalóriákhoz, hőcserélőkhöz), aki a tényekből, számokból dolgozik.
"lejjebb tekerve a "mérős" felső 3-ad meleg, az alsó 2/3 langyos vagy tökhideg. Tapintással érezhető a nagy különbség."
Próbálom Neked a dolgot megvilágítani, de a műszaki lényeg úgy látszik nem megy át. (Ezzel együtt nem mondom, hogy ott minden rendben van, de nem is tudom cáfolni)
A Techem osztót nem érdekli, nem tud róla, hogy a radiátor FELÜL milyen meleg. Őt egy érdekli: ahova fel van rögzítve, ott mennyi a hőmérséklet! És nem a tetejére, és nem az aljára van erősítve, hanem valahol a felső 2/5 részre és hosszában nem a "bejáratra", hanem valahol középen. Egy "átlagos" helyre. És nincs határvonal a meleg meg a hideg rész között.
Tök hideg meg nem lehet, legfeljebb akkor, ha a szobád hőmérsékletét mondod annak, hiszen alá nem hűlhet.
Nincs most a kezemben a készülék, de fogtam, használtam és számomra műszaki csemege egy ilyen radiátor hőkamerával készült képe, ahol bármelyik pont a látvány színein túl (amelyek a hőmérséklettel változnak) 0,1 fokos pontossággal "megmondja" az adott pont hőmérsékletét. Más kérdés, hogy ez a jószág közel 2 millió, de egy nagy berendezésnél, olykor másodpercek alatt megmondható hol a hiba, anélkül esetleg napokig keresnéd, és néha olyan ravasz a dolog, hogy nem is jössz rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!