Egy költségmegosztós lakás hideg. Miért? Átverés?
Felújítás óta (szigetelés nem történt) a lakás hidegebb hiába állítom a maxra a fűtést. De a legjobb hogy a fűtésdíj nem csökkent. Nem szellőztetek, nem takarom le és hőtükör van a fal és a fűtőtestek között. Hol lehet a hiba?
Szerintem ez a költségmegosztó átverés ez az a szar:
Kétségeim vannak hogy pontosan mérné a szoba és radiátor hőmérsékletét. Egy zárt műanyagdoboz! Milyen elven méri mérheti a hőt?
11-nek
Szerintem nálad szigetelték az épületet, azért van meleg.
"első vagyok"-nak
Nem ez a helyzet mert a radiátorok általában melegek. Viszont erre való a költségosztó nem? Ha nincs megfelelő fűtés akkor ne fizessek annyit.
harmadiknak és hetediknek
Ugye?
Ugyanez nekem is. 4-5 év tapasztalata hogy hidegebb van és a díj ugyanannyi vagy valamivel drágább. Térítést csak 1x kaptam vissza, akkor is vicces 5000 Ft körüli összeget egész évre. Ezt úgy értem el hogy tavaly a lakás több mint felében kb 8 órára kikapcsoltam a fűtést!!! Ezt a gyakorlatot nem szeretném idén folytatni, mert nem éri meg a fáradtságot és a kellmetlenséget.
A felújítás előtt már műanyag ablakok voltak 100%-ban minden lakásban.
A felújítás feltétele oldalfal szigetelés volt melyet támogatás nélkül a piaci ár kb 3szorosáért csináltak. Ezt azóta se hiszem el. Na de be kellett vállalni alább részletezett szenzációs felújítás miatt.
Felújítás:
- lépcsőházi ablakok
- meleg víz központi kazán (vagy ilyesmi)
- a lakótömb leválasztása
- fenti linken megtekinthető bóvli költségosztók
- opcionális: radiátorcserék (munkadíja). tehát aki kérte annak kicserélték, kevesen vették igénybe.
Ez kb 250 lakásonként(támogatott). + a hőmennyiség megtakarítás jó részét a felújító cégnek adjuk munkadíjként. Gyors nagy vonalú számításaim szerint (melyeknél a munkadíjat és anyagköltséget felfelé a lakók kifizetéseit lefelé kerekítettem) az 5 év alatt a vállalkozónak min 200ezret ajándékozunk lakásonként. Ez a normál profiton felüli karitatív adomány.
A felújítás és a szerződés pontos részleteit eddig nem akartam elolvasni/tudni mert nagyon megemelkedne a vérnyomásom.
A meleg víz az jó ... drágább a havi díj és még a felújítást is fizetni kell.
Szóval a spórolással tulajdonképpen a felújító cég munkadíját törlesztjük, + az egészen lelkes kisdobos/úttörő nyugdíjasok akik gondolom 3 réteg pulóverben vészelik át a telet akár 50-70000Ft-ot is visszakaphatnak egész évre. Na de hogy épp egy földszinti lakás kapja vissza ezt az összeget ami mellett csak 1 szomszéd van és még felső szomszéd se mindig .......... !!!!!
Összefoglalva:
A teljes szigetelés nélküli, költségmegosztós felújítás FANTASZTIKUS már- már sci-fi!
Amire gondolni tudok hogy a radiátoraim hőleadását rosszul mérték fel.
Lehetséges ez??
Rosszul mérték fel? Az lehet.
A költségmegosztó tulajdonképpen 2 hőmérsékletet figyel, az egyik a radiátor (ha megnézed 2 vonalon felfekszik a radiátorra) a másik az előlap mögött.
E két hőmérséklet különbségéből és a radiátor paramétereiből képezi a fizetendőt.
A radiátorhoz, annak típusától, tagszámától függően rendelnek egy szorzót, ezt táblázatból nézik ki, azaz lehet ugyanaz a radiátor több vagy kevesebb elemből összeállítva még ugyanolyan méretű szobához is, de más szorzó tartozik hozzá, ha ugyanannyira fűt fel mindkettő, a fizetendő is egyforma lesz..
A kérdező kommentje:
"első vagyok"-nak
Nem ez a helyzet mert a radiátorok általában melegek. Viszont erre való a költségosztó nem? Ha nincs megfelelő fűtés akkor ne fizessek annyit.
"álltalában melegek" majd írod, hogy alul vannak méretezve. Ha annyit tesz az üzemeltető, hogy a 90/70 re méretezett radiátort csak 70/50-re fűtöd akkor pl. egy 1800x600-as DK-s radiátor a maga 3600W teljesítménye helyett nem ad le csak kb. 2700W teljesítményt. ( Irányértékek! ) Kb. 50%-al többet kell mennie, hogy ki fűtse a helységet. Így már nem is kell alul mértezni, csak a hőfokot kell lecsavarni a fűtővizen.
Ahol ez a költségmegosztó vacak van, azon a radiátoron átmegy minden radiátor melegvize vagy csak a sajátja?
A költségmegosztós radiátorok vagy ByPassosak, vagy önálló leágazásuk van a strangról.
Soha nincsenek sorosan, ahol eredetileg soros volt a rendszer bypassra építik át..
18-nak
Egy központi csőről ágazik le az a cső ami a radiátorba megy.
Ha alulméretezett radiátorok lennének legalább kevesebbet fizetnék, de nem. Az egyik szobában a felújításkor ajánlottra lett cserélve, a másikban túlméretezett volt. Mindkettő lapradiátor.
Még egy érdekes dolog ha csak lejjebb tekerem pl 4-re akkor a teteje ahol a mérő is van meleg az alja hideg. Tehát gondolom többet számol a mérő mint kellene, úgy veszi hogy az egész fűtőtest ugyanolyan meleg mint a teteje. Igaz hogy ez minden lakónál így van de egy túlméretezett radiátor - mint amilyen nálam az egyik - ebből a szempontból hátrányos lehet. Sokan meghagyták a régi lemezradiátort. Lehet hogy annál valamiért kevesebbet mér a költségosztó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!