Hogyan állapítod meg egy féléves gyöngytyúkról, melyik a kakas, melyik a tojó?
Egy régebbi TV műsorban láttam, hogy Bábolnán a pelyhes kiscsirkéket japán szakemberek "szexálták", iszonyatos sebességgel válogatták ki a kis-kakasokat a tojók közül.
A gyöngytyúknál a két ivar nagyon hasonlít – az ivari dimorfizmus kicsi. Kakas: nagyobb sisak és állebeny, a két lebeny közti rész türkizkék. A testnagyság alig különbözik – 10-20 dkg eltérés van.
Remélem tudtam segíteni!
nagyontamas-nak.
Először is köszönöm a választ.
Azt a Tv-műsort én nem láttam, de teljes mértékben hiszek neked. Ugyanis egyszer rendeltem Brno-ból postán (nekem cca. 200 km) hirdetésre naposcsibéket, vállalták, hogy nem lesz közöttük kakas és nem is volt! Ennek több, mint húsz éve, pedig akkor még a japánok Tókióban laktak. Máig sem tudom, hogyan csinálták (Mármint a csehek). A tippet köszönöm, viszont kaptam egy jobbnak tűnő tippet, miszerint a kakasnak a sisak és a csőr között még egy kis kidudorodás van a fején. Ezt csak holnap tudom ellenőrizni, de nekem tutinak tűnik. Értesítselek, ha beválik? Esetleg fényképekkel...
Gyula
Igen érdekelne!
Azt is leírhatnád milyen környezetben tartod.
Én tanyai környezetben láttam őket, és a gazda, ha enni akart belőlük, a fáról lőtt egyet.
Állítólag azért is jó tartani őket, mert a patkányokat elriasztják?
A gyöngytyúk féléves korában külsőleg laikusnak nem megkülönböztethető, de azért akad egy-két jel, ami segít:
a legfontosabb a hangja - a tojó "pupákol", tehát egy ismétlődő hangot hallat, ami úgy hangzik, mintha azt mondaná: pupák, pupák (egyesek szerint a párját hívja: Lukács, Lukács). Amelyik így szól, az tuti tojó. Én figyelem őket, ami így kiabál, azt elkapom, és vagy külön rakom, vagy kap egy jelölőt a lábára. Évente több száz db-ot adok el, eddig bevált a rendszer.
A másik segítség, ha látjuk őket futni: a kakas "lábujjhegyen", míg a tyúk lelapulva fut inkább.
A kloáka kifordításával is meg lehet ezt állapítani, már egészen korán (akár napos, vagy pár hetes korban), de ehhez szakember kell. Valóban ezt hívják japán módszernek, bár hazánkban azt hiszem vietnamiak, vagy koreaiak csinálják nagyüzemileg (leginkább pulykánál, csirkénél de gyöngyösnél is). Én a víziszárnyasoknál 100%-os pontossággal meg tudom állapítani napos korban is, a csirkét és gyöngyöst tanították, mutatták, de sajnos nem látom igazán a különbséget. Pedig ha egyszer rájön az ember, akkor nagyon könnyű. Visszatérve az eredeti kérdésre: a hang alapján a legbiztosabb a válogatás. Remélem tudtam segíteni, mert a legfinommabb ételek egyike a tárkonyos gyöngyösleves...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!