Melegvizes fűtés. Tegyük fel, hogy van 3 szoba,3 radiátorral. Ha az egyikbe teljesen elzárom a radiátoron a fűtést, akkor kevesebb lesz a gázszámla?
Nem tudom... mi évekig nem használtuk az egyik szobát, azért ott el volt zárva a radiátor. Így is a falakon és az ajtón keresztül szökött be annyi meleg, hogy a leghidegebb téli napokon sem csökkent ott 10 fok alá a hőmérséklet. A falaknak és az ott tárolt bútoroknak az ég világon semmi baja nem esett.
Sőt mi több, a tetőtérben is van egy félkész szobánk. Úgy értem, hogy félkész, hogy nincs benne kiépítve a fűtés és a hőszigetelés sincs fölrakva. Gyakorlatilag a ház építése óta, már 25 éve így áll. Ott lehet hogy télen fagy is van. Mégis a falaknak semmi baja.
Nyilván valamennyi hő elszökik a fűtetlen szoba felé. Ezért írtam, hogy valamennyivel lenne kevesebb a fűtési költség. A megtakarítás emiatt érthető módon kevesebb lenne, mintha az a szoba ott sem lenne, vagy pedig tökéletesen le lenne hőszigetelve a lakás többi részétől. Ugyanakkor mivel kevesebb légköbmétert kell fűtened, kevesebb energiát is kell befektetni, ezért kevesebb gáz fogy.
Ami pedig a külön köröket illeti. Kétcsöves rendszernél, nem tudom mért kéne minden radiátort külön körre rakni. Egycsöves rendszert pedig a 30-40 éve épült lakótelepi lakásokon kívül máshol én még nem láttam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!