Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám bebízonyítani,...

CzKriszti kérdése:

Hogyan tudnám bebízonyítani, hogy a szomszédom lopja a vizet? - Kihez forduljak, hogy segítsen bebízonyítani a lopást, hogy ne a Társasház pénzéből legyen kifizetve ez az óriási differencia?

Figyelt kérdés
Társasházban lakunk 2 főórával. Az egyik egy irodáé teljesen függetlenül, a másikon ketten vagyunk. Nekünk már több mint 2 éve van vízóránk és eddig 232m3 vizet fogyasztottunk, a szomszédunknak 1 éve van és 72m3 fogyasztással. Mi ketten vagyunk kb. 50m2-es kerttel, míg Ők 4-en vannak kb. 200m2 kerttel. Úgy egy hónapja a kezünkbe került a vízszámlájuk és meglepődve tapasztaltuk, hogy havonta csak 3m3 fogyasztást diktáltak be (eddig 21-et). Lementünk az aknába két alkalommal, hogy megnézzük az óraállást és leírjuk majd két hét elteltével újra. E rövid idő alatt Nálunk 7m3, Míg Náluk 16m3 víz fogyott. Ha utána számolok ez két hónap esetében is legalább 60m3. Ráadásul egyeztettünk a közös képviseletünket ellátó irodával a kiszámlázásokat illetően és eddig kb. 700m3 vízzel több lett elhasználva, ami még nincs kifizetve. A héten voltak a Díjbeszedőktől ellenőrzés céljából, de csak a mellékórák állását írták le. Félek, hogy ez semmit sem ér, hiszen a főórát is meg kellett volna nézni, mert ha "meg van buherálva" az órájuk könnyebben leleplezhetőek lennének.
2011. szept. 22. 10:58
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ebből azért még nem következik automatikusan az,hogy lopják, csak azt hülyék, mert kevés átlagfogyasztást adtak meg.

Aztán majd év végén jönnek olvasni és kapnak egy jó zsíros elszámolót!

Vagy esetleg konkrétan tudni lehet,hogy ennyi fogyasztás után is fizettek csak?

2011. szept. 22. 11:34
 2/5 anonim ***** válasza:

Ha maguk diktálják be és nem a hivatalos óraleolvasó, akkor bármit mondhatnak... És ahogy az Első írta, egyszer bizony meg kell fizetniük... Az magánügyük, bajuk.

Te mielőtt véletlenül hiába gyanusítanád őket, azt nézd meg, hogy nektek az eddigi megszokott fogyasztásotokhoz képest emelkedett-e a fogyasztásotok jelentősen, vagy sem? (És közben gondold át, hogy annyi vizet használtok-e, amennyit szoktatok úgy kb, vagy volt valami extra vízfogyasztásotok.) Ha a ti fogyasztásotok a szokásos, akkor kár aggódni.

2011. szept. 22. 18:20
 3/5 A kérdező kommentje:
Lehet hogy nem írtam pontosan. Ide még soha nem jött leolvasó, Nekünk kell bediktálni ( most is csak az Én bejelentésem miatt jöttek). Csak a főórát nézik meg évente és az után fizet a Társasház. Már tavaly is sokat kellett kifizetnünk ezt akarom most megelőzni. Minket már felvilágosítottak arról hogyan lehet "lopni" a vizet és azt hittem komolyabb csapatot küldenek az ellenőrzés céljából. A Díjbeszedős hölgy elmondta, hogy Társasházaknál rendszeres a csalás csak nem értem miért nem tesznek halaszthatatlan lépéseket. Köszi a válaszokat.
2011. szept. 23. 08:46
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

"Csak a főórát nézik meg évente és az után fizet a Társasház."

Ezt nem teljesen értem. Mondjuk nem lakom társasházban... Lehet hülyét kérdezek, nézd el nekem!

Te, ha vízdíjat fizetsz, azt kinek fizeted, ki a számlázó? Nem a szolgáltató? Hát nem lakásonként a szolgáltatónak fizettek, aki a főórát leolvasva esetleg észreveheti, hogy többön áll az óra, mint amit összeadva bediktáltatok?

Talán a társasháznak jön egy számla, és van egy ember aki foglalkozik a közös ügyekkel, és ő bontja szét a költséget a neki bediktált fogyasztások alapján? Ez elég hülye módszer lenne. De ha meg így van, akkor aki ezt teszi, az nézze végig az egyedi órákat is...

Szóval tényleg nem értem.

Vagy esetleg az egyedi órák összeadva nem érik el a főórán levő számot? Úgy gondolod, hogy valahol fúr egy lyukat a vezetékre? El nem tudom képzelni. A különbözetet meg valami közös költségben hajtják be mindenkin?

Nekem még mindig nem tiszta amit írsz.

2011. szept. 23. 10:02
 5/5 A kérdező kommentje:
Igen, ahogy írtad. A főórán szereplő összeg nem azonos a mellékmérőkön mérttel. A "lopást" illetően van egy egyszerű verzió, amit egy vízszerelőtől tudtam meg. Nem kell fúrni! Szóval a mellékmérőn kevés fogyasztás szerepel a főmérőn pedig sok- ezt a diffit fizeti a Ház, mert Ő bizonyítani tudja a kevés használatot. Így már érted?
2011. szept. 23. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!