Kaptunk par kiló almát és nem akarom, h ránk rohadjanak. Ti mit csinálnátok vele?
Almás palacsintát!
Sima palacsinta tészta, amibe a végén reszelt almát teszel és kisütöd (kicsit vastagabban, mint máskor)
És ha összedobsz hozzá egy kis levest,, kész is a vacsi/ebéd, de desszertnek, vagy csak úgy magában is finom!
Ja és egy kis fahéjas porcukorral is lehet tálalni! Úgy még finomabb!
almakompót
almás lepény
almás rétes - csak ha van időd,kedved bohóckodni a réteslappal...
almalé- beteszed centrifugába és kifacsarod,...
Ha több lenne:
almabor
almaecet
almapálinka
Aztán még:
Almatorta:
Hozzávalók:
12,5 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 tojás, 1 tk. reszelt citromhéj, csipet só, 60 dkg savanykás alma, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál calvados (almalével helyettesíthető), liszt a kinyújtáshoz, vaj a formához
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a formát kikenjük, kilisztezzük. A lisztet 7 dkg vajjal, 3 dkg cukorral, a tojással, a citromhéjjal és a sóval tésztává gyúrjuk.
A tésztát belenyomkodjuk a formába úgy, hogy pereme is legyen. A tészta alját megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük.
Az almákat negyedeljük, meghámozzuk, kivágjuk a magházukat, a cikkeket felszeleteljük és tetőcserépszerűen elrendezzük a tésztán. 3 dkg vajat felolvasztunk, és a calvadosszal, a citromlével és a maradék cukorral elkeverve az almára öntjük. További 30 percig sütjük.
Francia almatorta
Hozzávalók:
7,5 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 ek. vaniliás cukor
csipet só
4 tojás
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítõ
1 tk. sütõpor
75 dkg savanykás alma
Fűszeres almás
Hozzávalók
• 80 dkg alma
• 25 dkg mirelit vajastészta
• 2 tojás
• 2 dl tejszín
• 8 ek. barnacukor
• 2 ek. őrölt fahéj
• reszelt szerecsendió
• 8 gerezd dió
Elkészítése
A tojásokat a tejszínnel, 2 ek. cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a durvára vágott dióval habosra keverjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, kör alakban felszeleteljük.
Egy kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, rászórunk 2 ek. cukrot, és belesimítjuk a tölteléket. A tetejére szórjuk a maradék cukrot, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Hidegen tálaljuk.
1,5 dl tejföl
1 ek. porcukor
Elkészítés:
A vajat 10 dkg cukorral, 1 ek. vaniliás cukorral és a sóval habosra keverjük, ezután apránként hozzáadunk 2 tojást, majd a lisztet, a keményítõt és a sütõport hozzákeverve tésztává gyúrjuk.
Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk.
A sütõt elõmelegítjük 180 °C-ra.
A tésztát 28 cm átmérõjû kivajazott tortaformába töltjük és a tetejét elsimítjuk.
Szépen elrendezzük rajta az almaszeleteket. A süteményt a sütõ alsó rácsán 35 percig sütjük.
A tejfölt a megmaradt tojásokkal, a fennmaradó cukorral és a vaniliás cukorral összekeverjük.
A tejfölös keveréket ráöntjük az almás süteményre és a sütõbe visszatéve még 25 percig sütjük.
A már kihûlt tortát porcukorral meghintjük.
Mi ezt szoktuk csinálni, csak sütőpapír nélkül és olajjal kevert bevonó helyett sima felolvasztott étcsokival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!