Pestiek! Valaki valami ötlet, tipp, tanács?
Sziasztok! Elsősorban pestiek segítségét szeretném kérni, de bárki jó aki kellő jártassággal rendelkezik pesten. A helyzetem az, hogy jövőre érettségizek, és szeretnék pesten tanulni az elte informatika karán, ami tudtommal a XI. kerületben van. Két lehetőség van, vagy kolesz, vagy albérlet. Nem árt mind a két lehetőségre felkészülni, mert vagy felvesznek koliba,vagy nem. Konkrétan semmit nem tudok, mármint úgy értem hogy mi mennyibe kerül, hogy lehet a legolcsóbban kijönni, ezért lenne néhány kérdésem.
1. Ha felvennének a kollégiumba akkor mennyit kellene havonta fizetni (kb.)? És lenne szobatársam vagy egyedül lennék egy szobába? Kaját meg nekem kéne venni, igaz? Kb pestől 250 km-re lakok (vonattal!)
2. (most jön a drágábbik eshetőség) Ha nem vesznek fel koliba, akkor melyik kerület az ahol vioszonylag olcsón ki lehet jönni? (fontos szempont hogy ne legyen nagyon távol az egyetemtől) És akkor külön rezsi+ kaja...az kb még pluszba mennyi? (nem egyedül akarok albérletben lenni, egy 4-5 főre gondoltam)
Tudom, hogy még ráérek keresgélni meg kérdezősködni, de nem akarom az utolsó pillanatba hagyni a dolgokat, jobb tájékozódni és úgy kalkulálni és félre tenni a pénzt:)
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat és a tanácsaitokat!:)
Huh. tényleg elég tájékozatlan vagy, de sebaj, majd mondok neked pár dolgot :)
van egy elte IK-s haverom :) ő a 11ben lakik koleszon, 4en vannak a szobában, ő szereti. 10 rugó egy hónapra, de valakinek olcsóbb, valakinek drágább, ez függ a családod anyagi helyzetétől. ezt majd az egyetemen számolják ki neked.
azt mondta egész kulturált a kolesz, nincs vele semmi gáz.
közepes albit találsz 50ért, ez általában 2 szobás, szóval 4en is lakhattok benne, és azért egy fokkal jobb mint a kolesz, mert nem 100an osztoztok egy konyhán és fürdőn, hanem csak 4en.
rezsi is kb 50 egy hónapban, ha 2 szobás panelt vesztek ki. kaja meg igény szerint. ha tudsz főzni, akkor kijössz normálisan, de vannak kifőzdék, kínaik, pizzázók is a környéken, szóval ott is meg lehet oldani. asszem az eltén még menza is van.
egyébként én is a 11ben lakom, saját lakásban, és nagyon szeretek itt élni. nyugis, mégis közel van a belvároshoz, jó a közlekedés, és nincs sok cigány. valamint több a park, a zöld terület.
szóval nézegesd meg pl. az alberlet.hu-n a 11. kerületi lakások lakbér árait, és akkor tudsz kalkulálni.
ha lenne még kérdésed, akkor szívesen válaszolok! :)
Kollégiumban 10 ezer a lakhatás, plusz a kaja, ami sok mindentől függ. Ha otthonról hozol sok kaját, amit hét elején megeszel, akkor azt is ki lehet hozni egy 15ből, ha főzöl, akkor 25-30 körül, ha kifőzdében eszel, akkor inkább 40-50. A kaja albérletben is ugyanez, viszont egy főre 20-40 ezer a bérleti díj, 20 ezerért szobatársad lesz, 40ből már egy kis saját szobát fenn lehet tartani.
Rendszeres kiadás még a bérlet, ez havi 4 ezer, valamint a hazaút, 250 km-ről kb. 4500 Ft-ból fordulsz meg. Ha minden hétvégén hazamész, akkor ugye ez 14 ezer havonta.
Az albérletek árai mindenhol nagyjából azonosak, én végiglaktam egész pestet, néhány frekventált terület kivételével (pl. vár, parlament környéke) mindenhol ugyanannyiból jössz ki.
Egyéb kiadások is lesznek, szórakozás, tankönyvek, gyógyszerek, ruházkodás, stb., ezekkel is számolj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!