Hogy gazdaságosabb egy Héra kályha?
Mi 2 szobát fűtünk 1 nagy Hérával. Közel 50 m2 a két szoba. Este bekapcsoljuk, megy kb 3 órát, utána kikapcsoljuk. Délelőtt még meleg. Évi 600 m3 a fogyasztás, 24 fok van. Ez havi átlag 9000 Ft.
Szeretjük nagyon.
Akkor a leggazdaságosabb a cserépkályha, ha folyamatosan melegen tudod tartani. Érdemes reggelente is még rádurrantani egy kicsit, ha nap közben nem vagy otthon. A kihűlt kályha felfűtése zabálja a legtöbb gázt.
Egy időben mértem a gázfogyasztást minden nap, és akkor fogyott a legkevesebb, amikor nap közben is ki-be kapcsolgattam, tipikusan hétvégén. Hét közben, amikor reggel és este tudtam csak fűteni, több gáz fogyott, és nem is tudta rendesen felmelegíteni a szobát. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy átlag napi 9 órát dolgozom, és kihűl a kályha, mire haza érek.
Ha több napra elmentem a lakásból, akkor pedig ... na erről ne is beszéljünk ... lehűlt lakást ilyen használattal nagyon nehéz visszafűteni. Ilyenkor kell egy kis villanyos rásegítés a fűtésre.
Lekopogom, nem volt több a gázszámla télen 10e Ft-nál (kb. 40 nm a lakás, 1 db kisebb Hérás cserépkályha van benne). De fáztam is.
A használhatóságával vannak a gondok. Jó lett volna, ha tovább fejlesztik, és pl. egy, a konvektoréhoz hasonló ki-be kapcsoló automatikát alakítanak ki rajta. Sajnos ez nem történt meg, megmaradtak kvázi az első konstrukciónál.
De hát valójában ez egy átmeneti megoldás volt, amikor betört a gáz lobbi, és mindenkit rávettek az akkori gázárral, hogy a szén, fa, olaj tüzelésű készülékeit cseréljék le. Azóta megnézhetjük, hogy hol tartanak a gázárak.
Tényleg sokkal tisztább tüzelési mód ez a szén/fa tüzelésnél, de ha ez lett volna a jövő, akkor fejlesztették volna tovább a Hérát többek között az én megelégedésemre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!