Miért "ráz" a víz? Nagyon nem tetszik ez nekem!
Figyelt kérdés
Nem tudom, más tapasztalt-e már hasonlókat. az a helyzet, hogy egy régi panelban lakom albérletben, és az utóbbi egy hétben vettem észre, hogyha megnyitom a csapot a fürdőben ill. a konyhában, és a vízsugár alá teszem a kezem, bár enyhe, de elektromos ütésfélét érzek! olyan erősségűt, mint amikor az ember levesz egy műszálas anyagú pulcsit magáról, csak kicsit erősebb. nagyon aggódom, hogy egyszer agyoncsap az áram! mi lehet ennek az oka, és mit tehetnénk ez ellen? zárlatos a lakás?2009. márc. 28. 10:42
21/23 anonim válasza:
A legvalószínűbb ok, hogy szakadt vagy laza a Nulla (PEN)vezető. Tehát nem földeléssel van a baj. Ezért égnek ki az izzók is, mert a 3 fázisú 400V-os rendszerben különböző fázisokról vannak megtáplálva a világítási áram körök (nem biztos, hogy nálad, lehet a szomszédban is).
Igy a nullán feszültség emelkedés lép fel. A PEN vezető laza lehet a fogyasztásmérőnél vagy a lépcsőházban a felszálló fővezetéknél vagy akár az épület csatlakozó főelosztójánál. Ez méretlen áram ezért ehhez, csak ez ELMŰ-nél regisztrált villanyszerelő nyúlhat.
22/23 anonim válasza:
Felvidéki villanyszerelő vagyok. Panelházakban karbantartóként dolgozom (többek között). Én is azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy a nulla PEN vezeték valahol meg lesz lazulva. Ez nem csak érintésvédelmi szempontból veszélyes, hanem azért is mert a szomszédos lakásokból, amelyek esetleg más fázisról vannak táplálva,a hibás nulla vezetőn keresztül bejuthatnak a lakásba és tönkretehetik izzókat, vagy a TV-t DVD lejátszót v. videomagnót, mivel ezek a fogyasztók ekkor 380V-os feszültséget kaphatnak.Sajnos ilyen eset már nálunk előfordult.Ezért legelőször azt tanácsolnám, hogy a nulla vezető csatlakozási pontjait mindenképpen vizsgáltassák meg,főleg ott, ahol a szomszédos lakások is rácsatlakoznak a nulla vezetőre.
23/23 A kérdező kommentje:
Ok, nagyon szépen köszönöm, majd jelezni fogom a tulajnőnek, amit az utolsó(k) írtak.
2009. ápr. 3. 01:03
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!