Hogyan kezdjek lakásvásárlásba?
Szia! Három éve vettem az első lakásomat,pár dolgot megtanultam megpróbálom összeszedni.
-Gondold meg hol szeretnél, és nagyjából mekkorát, mi legyen benne, és mennyi pénzed van rá.
-Kell ügyvéd-érdeklődj a díjakról, mert a vételár százalékában dolgoznak.
-Közjegyző úgy tudom csak akkor kell, ha banki hitelből veszed a lakást.
-Kell értékbecslő.
-Földhivatalba akkor kell menni, ha már kellenek a lakás papírja, ezt rábízhatod az ügyvédre is.
-Ha ingatlanoshoz mész, figyelj, ha pénzt kérnek azért, hogy címeket adjanak ki, azonnal hagyd ott őket és keress másik irodát.
-Az árból alkudj. Rezsi, közös költség és annak tartalmáról érdeklődj!
-Fontos a lakás állapota,elhelyezkedése. Mi van a közelben-bolt, busz stb.
-Ne ragadj le az elsőnél, nézz meg minél többet!
-Közüzemektől kell igazolás az eladó részéről, hogy nincs tartozás a lakáson.
Most ennyi jut eszembe,remélem tudtam valamit segíteni!
Sok sikert! Nagy öröm lesz mikor megtalálod az igazit!
Köszönöm a válaszokat. további kérdések...
Miért kell az értékbecslő?
Mikor érdemes ügyvédet fogadni? mikor már kiválasztottam a lakást v még jóval előtte?
-Ügyvéd az ráér akkor ha már kinézted a lakást.
-Értékbecslő nekem kötelező volt a banknál,mert én a lakás egy részét hitelből fizettem. Az értékbecslő ez esetben fontos mit ír, hisz nagyrészt az alapján dönt a bank hogy ad e hitelt. Egyébként nem hiszem hogy kell,max tájékozódás, hogy reális e a vételár az ingatlan értékével. Ehhez viszont elég ha összehasonlítást végzel a környékbeli eladó ingatlanokkal.
A múltkor találtam olyan hirdetést melyben ez ált: "tégla lakás örökös bérleti joga eladó..." Erről van szó?
más.
Mégis mikor fogadjak ügyvédet? Tehát mikor kinéztem a lakást és felvettem a kapcsolatot az eladóval v még előtte? Egy lakásvásárlás lebonyolítása mennyi időt vesz igénybe?
Igen ez lehet az,ahogy írja is,itt egy bérleti jogot veszel, tehát olcsóbb mint egy lakás,de bérleti díjat fizetsz.
A lebonyolítás több dologtól függ:pl. kp vagy hitel, az eladóval mennyi kiköltözési időben egyeztek meg, ilyesmi.
Ügyvéd téren nézz körül,esetleg beszélhetsz vele-márcsak az árak miatt is. De ő igazán már akkor kell, ha megvan a lakás, és nagyrészt már meg is egyeztetek az eladóval.
Ami még eszembe jutott-bár ez a tulajdoni lapból kiderül-a haszonélvezet,ne legyen rajta vagy ha van nem gond, de a haszonélvezőnek a vásárlkor ügyvéd előtt le kell mondania a haszonélvezeti jogáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!