Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan kezdjek lakásvásárlásba?

Hogyan kezdjek lakásvásárlásba?

Figyelt kérdés
Rövidesen lakást szeretnék vásárolni.Még sosem vettem lakást,eddig albérletben laktam.Nem szeretném h átvágjanak.kell-e ügyvéd v. közjegyző? Ez kb. mennyibe kerül nekem. Milyen papírokat kell kérni az eladótól? Földhivatalba mit kell intézni?
2011. jún. 26. 11:15
 1/6 anonim ***** válasza:

Szia! Három éve vettem az első lakásomat,pár dolgot megtanultam megpróbálom összeszedni.

-Gondold meg hol szeretnél, és nagyjából mekkorát, mi legyen benne, és mennyi pénzed van rá.

-Kell ügyvéd-érdeklődj a díjakról, mert a vételár százalékában dolgoznak.

-Közjegyző úgy tudom csak akkor kell, ha banki hitelből veszed a lakást.

-Kell értékbecslő.

-Földhivatalba akkor kell menni, ha már kellenek a lakás papírja, ezt rábízhatod az ügyvédre is.

-Ha ingatlanoshoz mész, figyelj, ha pénzt kérnek azért, hogy címeket adjanak ki, azonnal hagyd ott őket és keress másik irodát.

-Az árból alkudj. Rezsi, közös költség és annak tartalmáról érdeklődj!

-Fontos a lakás állapota,elhelyezkedése. Mi van a közelben-bolt, busz stb.

-Ne ragadj le az elsőnél, nézz meg minél többet!

-Közüzemektől kell igazolás az eladó részéről, hogy nincs tartozás a lakáson.

Most ennyi jut eszembe,remélem tudtam valamit segíteni!

Sok sikert! Nagy öröm lesz mikor megtalálod az igazit!

2011. jún. 26. 11:31
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. további kérdések...

Miért kell az értékbecslő?

Mikor érdemes ügyvédet fogadni? mikor már kiválasztottam a lakást v még jóval előtte?

2011. jún. 26. 18:28
 3/6 anonim ***** válasza:

-Ügyvéd az ráér akkor ha már kinézted a lakást.

-Értékbecslő nekem kötelező volt a banknál,mert én a lakás egy részét hitelből fizettem. Az értékbecslő ez esetben fontos mit ír, hisz nagyrészt az alapján dönt a bank hogy ad e hitelt. Egyébként nem hiszem hogy kell,max tájékozódás, hogy reális e a vételár az ingatlan értékével. Ehhez viszont elég ha összehasonlítást végzel a környékbeli eladó ingatlanokkal.

2011. jún. 26. 20:34
 4/6 anonim ***** válasza:
-Ja és ami még nagyon fontos: önkormányzati lakást ne vegyél meg! Nem tudom hol keresel, de Pesten és környékén nagyon sokan hirdetik eladásra olcsón önkormányzati lakásukat. Ennek akkor utánanéztem: Ezek ugye szociális alapon kiutalt lakások, és ez esetben te csak a bérleti jogot veheted meg, és az önkormányzat ki is tehet belőle, ha nálad rászorultabb család jelentkezik-nekem így fogalmazták meg a legegyszerűbben az egyik önkormányzatnál.
2011. jún. 26. 20:40
 5/6 A kérdező kommentje:

A múltkor találtam olyan hirdetést melyben ez ált: "tégla lakás örökös bérleti joga eladó..." Erről van szó?

más.

Mégis mikor fogadjak ügyvédet? Tehát mikor kinéztem a lakást és felvettem a kapcsolatot az eladóval v még előtte? Egy lakásvásárlás lebonyolítása mennyi időt vesz igénybe?

2011. jún. 27. 19:22
 6/6 anonim ***** válasza:

Igen ez lehet az,ahogy írja is,itt egy bérleti jogot veszel, tehát olcsóbb mint egy lakás,de bérleti díjat fizetsz.

A lebonyolítás több dologtól függ:pl. kp vagy hitel, az eladóval mennyi kiköltözési időben egyeztek meg, ilyesmi.

Ügyvéd téren nézz körül,esetleg beszélhetsz vele-márcsak az árak miatt is. De ő igazán már akkor kell, ha megvan a lakás, és nagyrészt már meg is egyeztetek az eladóval.

Ami még eszembe jutott-bár ez a tulajdoni lapból kiderül-a haszonélvezet,ne legyen rajta vagy ha van nem gond, de a haszonélvezőnek a vásárlkor ügyvéd előtt le kell mondania a haszonélvezeti jogáról.

2011. jún. 27. 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!