Parapet vagy kémény? Most készülő gázfűtésünknél, elsőre azt mondta a tervező, hogy már nem engedélyezik a parapetes kivezetést csak a kéményest (kombi kondenzációs gázkazánnál). Ki tud erről valamit?
Családi ház homlokzati falán lenne a parapet, de a tervező szerint így már nem fogják engedélyezni, csak ha kéményt teszünk és a tetőn visszük ki.
Net-en sehol nem találtam erre vonatkozó jogszabályt.
Nekünk már két éve sem engedélyezték a parapetet, pedig a ház mögött egy kis forgalmú utca van csak (kb. 7 méterre a ház falától). Mi ilyen megoldással oldottuk meg: [link]
Ez dupla cső a zárt égésterű kazánokhoz. Sajnos ehhez át kellett ütni a födémet, de csak ezzel a megoldással tudtuk az égésterméket elvezetni.
Mi tavaly novemberben csináltattuk, nekünk se engedélyezték az oldalsó kivezetést.
Az a vicc az egészben, hogy régi parapetes gázkészülék helyére került volna, aminek ugye már megvolt a kivezetése. Így sem lehetett.
Továbbá a környéken kb minden második házban oldalra van kivezetve az égéstermék elég fura megoldásokkal. Pl van ahol pincéből alig pár tíz centire a talajtól vezetik ki, van ahol meg csak pár méterre (3-4?) van a szomszédos épület.
Nekem úgy mondták, hogy a kéményseprő vállalat csak abban az esetben ad rá engedélyt, ha ők nyilatkoznak arról, hogy elháríthatatlan technikai akadály miatt nem lehet a tetőn keresztül kivezetni az égésterméket.
Ők viszont csak nagyon indokolt esetben nyilatkoznak így, mert nem fogják a saját üzletüket rontani. Ugyanis a tető fölötti kivezetésért tudják beszedni évente a "kéményadót".
Elég alaposan körüljártam annak idején a témát. Beszéltem az önkormányzattal, kéményseprőkkel, kivitelezővel. Sehogy se lehetett ezt legálisan kikerülni.
A tetőn történő kivezetéshez hozzá jön még pluszba, hogy a kivezetés környékén tetőkibúvónak is kell lennie, amin keresztül elérhető a teljes "kémény". Ha ez nem megvalósítható, akkor tetőjárdát kell kiépíteni.
Anyagi szempontból is eléggé kitoltak az emberrel. Míg egy oldalsó kivezetés meg van ~30eFt-ból, addig a tetőátvezetéses megoldás nálunk pl került legalább 130e-be.
Egyébként ha elvileg kivezethetnéd oldalra, akkor pedig külön építési engedély kell, tervdokumentációval, arra vonatkozóan, hogy egy 10cm átmérőjű lyukat fúrhass a saját faladra.
Ejnye-bejnye de buta a Te terveződ. Parapetes konvektoros kazán a megoldás. MIKA E6 típus. De ha a google -be beírod: [link] Teljesítmény: 6-7 KW Fűthető: 60 m2. Én 73m2 es és szigetelt lakást fűtök vele. A legnagyobb hidegben sem szükséges 65 foknál magasabb vízhőmérséklet. 5 fűtótesttel 22-23 fokos hómérséklettel fizetek: Nagy hidegben -10-20 fokon 30-35000 Ft-ot, Közepes 0-5 fokon 20-25000 Ft-ot, 5+10 fokon 10000 Ft. Kivonandó a gáztűzhely fogyasztása ami 3000 Ft/hó. Tehát a valódi fűtésköltség 3000 Ft-al kevesebb.
Csak az 5 fűtőtest őrlángját számítsuk alapul. 3-4M3/nap.
cirka 100m3 gáz. Hoppá. az 5 konvektor őrlángköltsége 15000 Ft. És még nem is fűtöttem. Fűtéssel együtt az 5 konvektor kb 50-60 ezer Ft lenne. Akinek kevesebbet fogyaszt annak az órája buherálva van. Mélyen hallgasson.
Össze-vissza irogattok itt...
Parapettje a konvektornak van. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Amire itt az eredeti kérdező gondol, feltételezem a fali kazán homlokzati (oldalfali) kifezetése. Ezt csak úgynevezett túrbós (zárt égésterű kazánnál lehet megoldani) A jelenlegi jogszabályi hátérrel is engedélyeztethető a homlokzati kivezetés régi házon, csak meg kell felleni a kritériumoknak, amiknek az esetek 90%-ban nagyon nehéz megfelelni, de igen is létezik ilyen füstelvezetési megoldás.
A MIKA 6E mini kazán a régi parapettes konvektor helyére szerelhető, de van egy turbós változata ami gyakorlatilag bárhova szerelhető, homlokzati füstelvezetéssel. Ehhez nem kell külön engedély mert 60mm-es lyukat kell csinálni a homlokzati falba és az nem engedélyköteles, mint a normál 24kw-os fali kazánnak.
A mika nagyon megbízhatatlan.
A konvektor őrlángja.is melegít.
Nyáron meg nem.kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!