Kertesházra/ családiházra milyen adókat, terheket kell fizetni?
Nem nagyon értem mire gondolsz... Ugyan azokat, mint egy társasházi lakásra. Tehát fizeted a közüzemi számlákat, amennyit elhasználsz. Víz, villany, gáz, kábeltv, internet, stb. Annyi különbséggel, hogy nem fizetsz közös költséget.
Külön semmilyen plusz adót nem kell fizetnünk.
A közüzemi számláknál, ha a település csatornázott, de a házad nincs rákötve a csatorna hálózatra, akkor környezetterhelési díjat kell fizetni. Plusz az emésztő szippantatás díját.
Kábel TV vagy van a településen, vagy nincs. Sőt a település egyes részein is eltérő lehet. (pl nálunk sincs minden utcában kábel TV kiépítve)
Szemétdíjat (függetlenül attól, hogy raksz-e ki, vagy hányszor raksz ki szemetet)
Ha nem fér a kukába a szemeted, azt külön díj fejében szállítják el.
Nálunk a kukát mindenkinek meg kellett venni a szemétszállítást végző cégtől (csak az ő matricás kukájukat ürítik ki, ha más kuka van kitéve, vagy nincs rajta matrica, nem viszik el)
Nincs közös költség, de neked kell gondoskodnod a lakás külső karbantartásáról, a kerítésed és az úttest közötti rész (járda, mezsgye, árok) tisztán tartásáról, a járda csúszásmentesítéséről. Ha nem tartod kellőképp rendben a portád, felszólítanak, hogy rakd rendbe, ha nem teszed meg a határidőn belül, megteszi az önkormányzat, a te költségedre.
Településenként változó helyi adók vannak: kommunális adó, építményadó, telekadó. Itt megtalálod, hogy melyik településen milyen adófajta van kivetve, milyen mértékben és mikortól: [link]
Első vagyok ismét.
Azt azért tényleg jó lett volna tudni, hogy a kérdezőt mely település érdekli, mivel az adókat a helyi önkormányzatoktól függenek leginkább.
Leírom, hogy nálunk (vidéki megyeszékhely, a Dunántúl legnagyobb városa) mi a helyzet azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amit az előző válaszoló írt.
"A közüzemi számláknál, ha a település csatornázott, de a házad nincs rákötve a csatorna hálózatra, akkor környezetterhelési díjat kell fizetni. Plusz az emésztő szippantatás díját."
Nálunk évtizedek óta van csatornázás, mégis a vízszámlán tételesen fel van sorolva a környezetterhelési díj is.
Szippantás nincs, de van helyette csatornadíj.
"Kábel TV vagy van a településen, vagy nincs. Sőt a település egyes részein is eltérő lehet. (pl nálunk sincs minden utcában kábel TV kiépítve)"
Ez is van kb 20 éve. Igaz, csak egy kábeles szolgáltató érhető el nálunk, míg az utca túl oldalán, azaz a páratlan házszámok alatt kettő is. Igaz mi a város szélén lakunk, a belvárosban biztos jobb a helyzet.
Egy kis faluban esetleg el tudom képzelni, hogy ennél is rosszabb.
"Szemétdíjat (függetlenül attól, hogy raksz-e ki, vagy hányszor raksz ki szemetet)"
Ez így igaz. De gondolom általánosságban máshol sincs másképp. Sőt családi ház vs. lakás tekintetében sincs különbség. Pl egy időben Budapesten dolgoztam, így itthon ki se raktam a szemetet, mégis ugyan úgy fizetnem kellett érte. Állítólag külön kérelemmel lehet szüneteltetni egy-két hónapig.
"Ha nem fér a kukába a szemeted, azt külön díj fejében szállítják el."
Nálunk nincs ilyen. Elvileg csak annyit lehetne kirakni, amennyi a kukába elfér. Elvileg! Gyakorlatilag már láttam olyat, hogy a kuka mellé kiraktak plusz egy zsákkal és azt is simán elvitték.
"Nálunk a kukát mindenkinek meg kellett venni a szemétszállítást végző cégtől (csak az ő matricás kukájukat ürítik ki, ha más kuka van kitéve, vagy nincs rajta matrica, nem viszik el)"
Nálunk tök mindegy kitől veszed a kukát, csak ne az utcára legyen kiborítva a szemét, hanem egyen kukában. Ilyen matricázás sincs.
"Nincs közös költség, de neked kell gondoskodnod a lakás külső karbantartásáról, a kerítésed és az úttest közötti rész (járda, mezsgye, árok) tisztán tartásáról, a járda csúszásmentesítéséről."
Ez igaz. De nincs lift, nincs lépcsőház világítás, nincs lépcsőház takarítás, stb. Egy 50nm körüli lakásra is kb 8000Ft a havi közös költség. Ez évi majdnem 100000Ft. Ennyit éves szinten még soha nem fizettünk a ház külső karbantartására.
Ha már bent úgyis lenyírom a füvet, a kerítés előtti pár négyzetméter se tart semmiből. Egész télen 2-3 alkalommal ellapátolni a havat sem olyan borzasztó megterhelés. Én pl kifejezetten szeretem, legalább mozgok egy kicsit. Pedig elég hosszú a járdánk, mert sarokházban lakunk. De így is 15-20 perc alatt végzek vele. Sajnos idén nálunk szinte nem is esett.
Jó azt aláírom, hogy az időseknek, vagy akik nagyon elfoglaltak, azoknak ez lehet egy kis kellemetlenség.
"Ha nem tartod kellőképp rendben a portád, felszólítanak, hogy rakd rendbe, ha nem teszed meg a határidőn belül, megteszi az önkormányzat, a te költségedre."
Erről még nem volt tapasztalatom, de nem is hallattam a környéken ilyenről.
Ahol mondjuk nagy területek, mezők vannak tele parlagfűvel, ott lehet hogy előfordulhat ilyen.
"Településenként változó helyi adók vannak: kommunális adó, építményadó, telekadó. Itt megtalálod, hogy melyik településen milyen adófajta van kivetve, milyen mértékben és mikortól: [link]
Ez a táblázat tényleg nagyon hasznos.
Nekünk nem kell semmilyen plusz adót fizetni, ahogy írtam is. Egyedül nem lakáscélú ingatlanra kell építményadót és üzleti tevékenység után iparűzési adót fizetni.
Közben eszembe jutott, hogy régebben volt nekünk is, pontosabban szüleimnek egy szőlője, azon az kis présház. Arra tényleg kellett fizetni építmény adót. De valami jelentéktelen összeg volt, egy-két ezer forint/év.
De kérdező úgyis lakóingatlant kérdezett.
"Nálunk évtizedek óta van csatornázás, mégis a vízszámlán tételesen fel van sorolva a környezetterhelési díj is."
A vízszámlán feltüntetett és fizetendő kt díj nem azonos azzal a díjjal, amit azoknak kell fizetni, akik nem kötöttek rá a csatorna hálózatra. Lehet, hogy annak nem ez a pontos neve, az a vízszámlás kt díjtól jóval magasabb összeg, és független attól, hogy a víz hálózatra rá van-e egyáltalán csatlakozva. (vannak akik nem vezetékes vizet használnak, hanem hidroforral látják el vízzel a házukat)
Felétek kedvezőbbek a viszonyok.
Mi viszont Borsodban lakunk, és kisközségben.
A környéken mind hasonló a helyzet.
A havat sem egyszer-kétszer kellett ellapátolnunk még az utolsó télen sem.
Ha közlekedni akarsz, sokszor az úttestről is magadnak kell eltakarítanod/takaríttatnod a havat, lehetőleg még reggel, hogy ne legyen jégpálya előtted.
Az építményadót nálunk sem vetették ki, de a szomszéd községben van, a nem lakás céljára szolgáló építményekre (garázs, melléképület)
Ha pedig azt nézzük, hogy a közös költség éves díját nem fordítod a lakásodra, akkor azért ne egy liftes ház közös költségét nézd, meg azt is vedd egyúttal figyelembe, hogy se a fűtésed, se a vized nem annyiba kerül, mint egy társasházban, hanem jóval többe.
Egy dunántúli megyeszékhelyi családi ház rezsi költségei, adói jobban hasonlítanak egy társasházi lakáséhoz, mint egy borsodi, vagy szabolcsi kis település költségeihez.
Oké, nyilván teleülésenként eltérő és helyi viszonyoktól is függ. Meg attól is, hogy egy kis faluról, vagy egy nagyobb városról beszélünk.
(Az érdekes lenne, ha télen reggelente a 7-es busz előtt az utasoknak kéne takarítani az utat! :D)
Szippantattni még nem szippantattam. Biztos kényelmetlenebb és valószínűleg drágább is, mint a vezetékes csatorna-díj.
Viszont egy dologgal vitatkoznék:
"Ha pedig azt nézzük, hogy a közös költség éves díját nem fordítod a lakásodra, akkor azért ne egy liftes ház közös költségét nézd, meg azt is vedd egyúttal figyelembe, hogy se a fűtésed, se a vized nem annyiba kerül, mint egy társasházban, hanem jóval többe. "
Van Budapesten egy társasházi 46nm-es lakásunk. Távfűtéses, így a távfűtés télen 30e, a nyári hónapokban 10e körül szokott lenni. És ez még szerintem nem is vészesen sok. Plusz ehhez hozzá jön a főzésre használt gáz, ami 2eFt körül van.
A vidéki megyeszékhelyen lévő 100nm-es házra a gázátalány 15eFt/hó. Tehát nem hogy drágább, hanem olcsóbb is! Jóval olcsóbb!
Sőt, itt ha akarok fűtök, ha akarok nem. Ha akarok fával fűtök és nem is használok gázt.
Jó, egy gázfűtéses lakás rezsije biztos olcsóbb, mint a távfűtés, de ennél nem hiszem, hogy lényegesen olcsóbb lenne. Főleg ha az alapterületet is nézzük.
A vizet pedig nem értem mért ne kerülne ugyan annyiba. Igaz más a szolgáltató, így ebből adódó minimális eltérés lehet, de ez nem jelentős. így is, úgy is kb ugyan annyi egy köbméter. Mitől kerülne akkor jóval többe?
A közös költség most már 8000Ft fölött van, amibe gyakorlatilag semmi nincs benne.
Akkor vegyünk egy kisebb lift nélküli házat! Ott sem hiszem hogy ennél lényegesen olcsóbb lenne. Ismerőseim szerint legalábbis senki sem fizet 5000Ft-nál kevesebbet lift nélküli, kis lakás számú tégla házban sem.
De egy családi háznál mire költesz a ház külsejére évi 60-100eFt-ot?
"A vizet pedig nem értem mért ne kerülne ugyan annyiba. Igaz más a szolgáltató, így ebből adódó minimális eltérés lehet, de ez nem jelentős. így is, úgy is kb ugyan annyi egy köbméter. Mitől kerülne akkor jóval többe?"
"A lakossági víz- és csatornadíjak Kaposváron a legalacsonyabbak (363 forint köbméterenként), míg Salgótarjánban a legmagasabbak (952 forint köbméterenként); országos átlagban 546 forintot fizetünk. Ennél 14 megyei jogú városban alacsonyabbak a víz- és csatornadíjak, míg kilencben magasabbak. Persze nem mindegy, hogy mekkora jövedelemből fizetjük a díjakat.
Ebből a szempontból Dunaújváros és Kaposvár áll a rangsor élén: az iparvárosban 490, a somogyi megyeszékhelyen 461 köbméter víz vásárolható meg egy átlagos havi fizetésből. A lista végén Salgótarján áll, ahol a magas díjak miatt csak 171 köbmétert tudna kifizetni egy átlagos jövedelemmel rendelkező polgár."
Nálunk: 1.147.- Ft a vízterhelési díjjal. (a csatornásoknál vízterhelési díj van, a nem csatornásoknál környezetterhelési)
Szerintem ez azért elég jelentős eltérés.
"Nálunk a VIII.kerületi társasházban a közös költség
Vízórás lakás esetében: 196Ft/m2
Vízóra nélküli lakás esetében: 280Ft/m2
A közös költség tartalmazza:
-heti 2 lépcsőháztakarítás
-járdatakarítás
-lépcsőházi világítás energiaköltség
-csatornadíj
-szemétdíj
-házbiztosítás díj
-néha napján egy kis látvány javítás ahol szükséges (vakolás, kapcsolócsere)
-vízdíj (amennyiben nincs vízóra)
-közös képviselő fizetése, meg gondolom a könyvelőé is
Lift nincs a 4 emeletes házban, a fűtés minden lakásnál egyedi."
"Dunakeszi Alag, 54 m2, új építésű, cirkós, 8 lakásos th. - 5513 Ft.
Ami benne van:
szemétdíj, biztosítás, kk díja, lakáskassza, lépcsőházi villany, víz, plusz egyéb ügyviteli költségek, de az pár száz forint.
A th. vízszámlája tavalyi évben 62e Ft. ?????
Most készülnek emelni 6000 Ft-ra."
Ezek tavalyi adatok
Debrecenben 2 éve 64 nm-es 4 emeletesben havi: 14.000.- Ebben benne volt a szokásos dolgok (szemétdíj, képviselő, stb) mellett a fűtés díja, csak az áramot és a vizet kellett külön fizetni.
Tehát azért a közös költség csak tartalmaz valamit
A szemétdíj itt negyedévente 6,800.- Ft (egy évre 27.200.)
A biztosítást nem úszod meg havi 2ezer alatt (újabb 24 ezer)
A 60-100 ezres "megmaradt" közös költségből már el is ment 50ezer.
Maradt évi 10-50 ezred a lakás külső "rendbetartására" és kapcsolódó költségeire: pl kerítés javítás, festés, ha nem tudod te eltakarítani a havat, hólapátolás (ami ugye társasháznál nincs), ha nincs fűnyíród/fűkaszád (amit megint csak saját magadnak kell megvenned), akkor a fűnyírás költsége. Ha elromlik a kapud zárja, vagy megrongálják, te magad jársz utána, hogy ki legyen cserélve, és te fizeted a költségeit is, nem a közös képviselő intézi a közös költségből.
A több lakásos házakban levő lakásoknak azért olcsóbb a fűtési díja, mert az egyes lakásoknak kevesebb a viszonyított kültéri felülete. Az egymás melletti lakások "melegítik" egymást.
Az, hogy te ki tudsz fűteni egy 100 nmes lakást évi 180ezerből, az nagyon kedvező. Akik errefelé gázzal fűtenek, azok ettől lényegesen többet költenek fűtésre egy hasonló nagyságú házban. Fával kb. 250ezerből jösz ki, ha méteres fát veszel, te fűrészeled és hasogatod.
És ellentétben a társasházakkal a kazán (akár gáz, akár vegyes tüzelésű) karbantartási, javítási költsége is téged terhel.
A kéményseprő cég díja (a kémény kötelező éves vizsgálata) évi 5ezer párszáz forint.
Ezek alapján amiket felsoroltál az tűnik ki, hogy településenként van nagy eltérés és nem egy adott településen belül társasházi lakás és családi ház között. Eddig is erről beszéltünk.
Én legalábbis még nem láttam olyat, hogy külön van társasházi vízdíj, mondjuk 500Ft/m3 és családi házi vízdíj meg 1000Ft/m3.
Egyébként feltételezem, amiket felsoroltál, ahhoz még hozzájön a csatornadíj, ami majdnem ugyan annyi, mint a víz.
Én csak azt tudom, hogy nálunk jelenleg 741Ft 1 m3 víz. [link]
A budapesti számla most nincs előttem, de nem hiszem, hogy 15%-nál lényegesen nagyobb lenne az eltérés. Ezt azért nem nevezném durva különbségnek. Ráadásul itt is két települést nézünk, nem egy településen családi házat és lakást. Pedig ismételten erről volt szó.
A közös költség tartalmazza azok közül amit felsoroltál:
-járdatakarítás (vagy inkább a tonnaszám kiszórt só ára, ami elvileg már tilos is)
-lépcsőházi világítás energiaköltség
-néha napján egy kis látvány javítás ahol szükséges (vakolás, kapcsolócsere)
-közös képviselő fizetése, meg gondolom a könyvelőé is
- lift (Bár én az első emeletre soha életembe nem mentem lifttel.)
És slussz!
Külön fizetjük a
-vizet
-csatornát
-takarítást
-biztosítást
- szemétszállítást
Budapest, 46 m2, lakótelepi, távfűtéses, 256 lakásos th. ~8-9000 Ft + a többi amit felsoroltam.
Ami NINCS benne és külön fizetjük:
szemétdíj, biztosítás, lakáskassza, takarítás, víz, csatorna, plusz egyéb költségek pint pl kapu zárcsere, kulcsmásolás, stb.
Tehát azért a közös költség szinte semmit nem tartalmaz.
A szemétdíj itt negyedévente 5-6 eFt, amit itt is, ott is fizetni kell.
A biztosítást szintén.
A 60-100 ezres közös költségből még nem is ment el SEMMI.
Maradt évi 60-100 ezred a lakás külső "rendbetartására" és kapcsolódó költségeire.
"pl kerítés javítás, festés"
Lassan 30 éve építése óta lakunk a házban. Ugyan az a a legelső drótháló van fent. Igaz kicsit rozsdás, le lehetne festeni, de nem életbevágó költség. A célnak így is tökéletesen megfelel. De mondjuk 1-2 liter festék, valami drágább fémvédős fajtából, -5eFT.
"ha nem tudod te eltakarítani a havat, hólapátolás (ami ugye társasháznál nincs)"
Még soha sehol nem láttam, hogy emiatt a környéken bárhol külön embert bérelnének. Ha lenne, azonnal jelentkeznék. De mondjuk ez is néhány ezer Ft.
(Egyébként Budapesten azt tapasztalom, hogy sok helyen el se takarítják a saját házuk előtt.)
"ha nincs fűnyíród/fűkaszád (amit megint csak saját magadnak kell megvenned), akkor a fűnyírás költsége."
Már elnézést, de fűnyírót nem kell évente venni. Egyszer megveszed és minimum 20 évig tudod vele nyírni.
Tehát egy elektromos mondjuk 1e Ft/ év, ha évekre lebontjuk.
"Ha elromlik a kapud zárja, vagy megrongálják, te magad jársz utána, hogy ki legyen cserélve, és te fizeted a költségeit is, nem a közös képviselő intézi a közös költségből."
30 éve ugyan az a zár. Semmi baja. De tegyük fel, hogy elromlik. Elmegyek egy barkácsáruházba és veszek egyet. Kb 1eFt költség. Két csavart kicsavarok-becsavarom, kész.
De ez sem romlik el általában évente, tehát ha ezt is lebontjuk éves költségre, pár forint.
"Fával kb. 250ezerből jösz ki, ha méteres fát veszel, te fűrészeled és hasogatod."
Jesszus! Az milyen fa? Elég drága nálatok. Én ennyi pénzből jó 180-200 mázsa kuglizott fát veszek kiszállítva.
Ennek a fel mennyiségéből is bőven kijönnék, ha csak fával fűtenék.
Jó nyilván az ország területén belül eltérőek lehetnek a faárak. Így értelmetlen is lenne az erről szóló vita, hiszen társasházi lakásba nem tudsz egy kazánt becipelni.
Mindenesetre az kétségtelen, hogy fával fűteni jóval olcsóbb, mint gázzal. És legalább meleg is van tőle. Amit egy családi házban megtehetsz, lakásban nem nagyon.
"És ellentétben a társasházakkal a kazán (akár gáz, akár vegyes tüzelésű) karbantartási, javítási költsége is téged terhel."
A vegyes kazán gyakorlatilag egy vas tömb. Nem igazán tud rajta mi elromlani. Karbantartás maximum annyi, hogy néha kikotrod belőle a kormot.
Gázkazánt már néha nem árt ellenőriztetni. Ha nem gagyit vesz az ember, nem fog félévente elromlani.
Kerekítsünk felfelé, éves ellenőrzés mondjuk 5eFt. (Bár nálunk nem nagyon volt annyi. 25 éves volt a kazánunk, teljesen működőképes, most cseréltettük le, meg is bántuk. De ez már más téma.)
"A kéményseprő cég díja (a kémény kötelező éves vizsgálata) évi 5ezer párszáz forint."
Való igaz van az is. Nem tudom hány kéményetek van. Nálunk kettő. Egy gázos és egy vegyes. Előkerestem a legutóbbi számlát. itt van előttem. Be is tudom szkennelni ha érdekel. A két kéményre 2330Ft az éves díj. Nem mondanám egy hatalmas összegnek.
Mellesleg ez bőven megtérül a kéményt nem igényló pl a távfűtéshez vagy az elektromos fűtéshez képet. Ez nem is kétség.
Akkor számoljunk!
Folyamatos felfelé kerekítéssel: 5000 + 5000 + 1000 + 1000 + 5000 + 2330 = 19330Ft.
Hol van ez a 100000-hez képest?
Még mindig megmarad 40-80eFt-od, amit vagy ez előre nem látható költségekre fordítasz. (Azt sem kell minden évben.) Vagy megmarad és csinosítod belőle a lakásodat. Vagy a zsebedben marad és elköltöd, amire akarod.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!