Milyen költségekkel jár egy házvásárlás?
Mi fél éve vettünk házat. Az ügyvédi költséget mindig a vevő fizeti, ez általában a vételártól függ, annak bizonyos százalékát kéri az ügyvéd el magának. Kifizeted a ház árát (mi kp-ban fizettük) aztán várod az illetéket a NAV-tól. Pont tegnap érkezett meg a miénk. Ebben beszámítják az eladott ingatlanod értékét és a különbözet után kell fizetned. Itt figyelni kell a haszonélvezetre, mert ha olyan kapja meg akinek addig semmin nem volt haszonélvezeti joga, akkor neked és neki is jóval több lesz az illeték. Nálunk pl én adtam el lakást, férjemnek abban nem volt haszonélvezetije. Amit vettünk, abba belefektettem az eladott lakásom árát, férjem tett hozzá készpénzt és így haszonélvezetet kapott, én tulajdonos lettem. Így az én illetékem 63 ezer Ft, az övé 170 ezer. Ha nem lenne ebben a házban haszonélvező, akkor nem fizetne természetesen semmit és az én illetékem is csak 42 ezer Ft lenne.
Jól megszívtuk, mert ezt nekünk senki nem mondta! Ilyenekre is oda kell figyelni.
Egyéb más fizetnivaló nincs házvásárláskor.
A földhivatali papírokat is az eladó fizeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!