Ki milyen házipraktikákat, módszdereket ismer a családi kassza költségvetésének csökkentésére?
A pénzgyűjtés nálunk is megy. :) Van egy dobozkám, abba teszek bele mindig, hol 200 Ft-ot, hol 1000 Ft-ot. Anno, így leptem meg a férjem, 17 000 Ft-al "szálltam be" a redőnyök árába. Azóta a kisbabánknak gyűjtögetek....
Aprót szintén külön gyűjtöm, parkolópénznek.
Nem veszünk üdítőt, max. szörpöt és szénsavas ásványvizet (ezt csak a férjem issza).
Nem veszek kis szemeteszsákot, sok helyen kérés nélkül is rengeteg szatyrot kapunk, abba gyűjtöm a szemetet. Rekesszel és bevásárlótáskával megyünk az olyan helyre, ahol nem tukmálják a nylon zacsit, így nem kell venni.
Általában 2 napra főzök, maradékot fagyasztok.
Mindig megnézem a szórólapokat, igyekszem akciós termékeket vásárolni, ahhoz igazítom a menüt. Ha húsféle van nagyon leárazva, abból egyszerre több kilót veszek, és adagokra bontva fagyasztom.
A rezsinél is igyekszünk spórolni, mosni akkor szoktam, ha tele lesz a mosógép, fél töltetért nem indítom be.
Nálunk átfolyós a vízrendszer, ha mosogatni készülök, de még nem meleg a víz, a hideg részből feltöltöm a locsolókannát, teáskannát...
ha nem derogál, és olyan a mosógéped, akkor összegyűjtheted a kifolyó vizet, és azzal leöntheted a wc-t.
üdítőt mi sem iszunk, reggelire gabonapelyhet eszek, mert az sokáig kitart, és nem leszek éhes hamar, így az egyetemen nem kell vennem kaját a drága büfében.
jah, hát pénzt azt mi is gyűjtünk, karácsonyra vettem a kis drágámnak egy malacot, azt hízlaljuk :D ha összejön egy figyelemreméltó összeg, akkor megyünk az ikeába shoppingolni! :D
az ikeás vagyok: csak netünk van, se tv, se telefon, ráadásul laptopot használunk, ami ugye kevesebbet fogyaszt. nincs hifink sem, zenét is gépről hallgatunk.
energiatakarékos izzók azokon a helyeken, ahol sokat vagyunk, otthon sütök sütit, édességet szinte sosem veszünk boltban. főzni is inkább olcsóbb kajákat, nincsenek nagy igényeink.
a vízzel is igyekszünk spórolni, csak zuhanyzónk van, tehát így a fürdés is olcsóbb, valamint a mosogatásnál is figyelek, hogy kevesebb vizet használjak.
nem csak azért spórolok mert csórók lennénk, de a papám sokszor mondta, hogy ha kevesebb is elég, akkor minek többet fogyasztani?
Én úgy gondolom sokat spórolok azzal, hogy a fagyasztómat elsősorban a télire való zöldségfélékkel pakolom tele. Ezeket akkor veszem meg a piacon, amikor a dömpingje van és az eladók már szinte egymás alá licitálnak:
- május vége, június közepéig leérik a zöldborsó (ez általában 2-3 hét alatt leterem)
- június közepétől július közepéig a zöldbab
- közben: karaláb, karfiol, tök (gyalulva + kapor hozzá)
- szept. vége, okt. közepéig a zöldpaprika karikára szelve (akkor vettem 120.- Ft/kg, most kapni 1200.- ért)
- okt. vége, nov. közepe sárgarépa, gyökér + petrezselyem (akkor 120-150-ért vettem, most 600-800 Ft/kg)
Ezzel elérem, hogy az év 5 hónapjára a szükséges zöldségfélék, vitaminok biztosítva vannak.
A hús ára sosem emelkedik egyik hónapról a másikra annyit, mint a zöldségfélék.
A húsból én is akkor vásárolok többet, amikor valahol valami akciósra találok. Pl. két hete malachús volt 500.- Ft/kg-ért, aminek nálunk egyébként 7-800 Ft az ára.
Konvektoros fűtésnél meg tudod oldani, hogy mindig csak ott fűts, ahol éppen vagytok, a többi helyen elég, ha csak az őrláng megy.
Villany ne maradjon égve
Bevásárolni mindig csak cetlivel megyek, így nem azt veszem, amit meglátok, hanem ami feltétlen kell
Kaját nem dobok ki, jó az még 2 nap múlva is, vagy éppen lefagyasztom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!