Tudnál segíteni kazán ügyben?
Most jelenleg a 100 m2-es házunkat, ami plusz egy szintes egy Kalor K-3 típusú vegyestüzelésű lemezkazán fűti.
Na már most ez a darab lassan 30 éves aztán gondolom már nem a legkorszerűbb arról nem is beszélve, h fogalmam nincs, h mi lehet a teljesítménye.
A házat képes befűteni úgy ahogy , de rengeteg fa elmegy:S
Vagyis olyan 2 m3 egy hónapban.
Szerintetek érdemes új kazánt venni vagy egyáltalán hogy van ez a teljesítmény dolog? mert nem igazán értek hozzá:S
Hatásfokra gondolok meg stb, mert láttam olyan kazánt, h egy bálát elég belerakni aztán cső!
Segítenél?
Kössz szépen, de ezt a szalmás dolgot csak úgy példaként hoztam.
Én szimplán azt nem értem, h ha most veszek egyel nagyobb teljesítményű kazánt, akkor most az ugyan ennyi fával jobban befűti a házat, vagy ugyan azt az eredményt produkálja?
Ilyenekre lennék kíváncsi.
A vegyes tüzelésű kazánok hatásfoka 80% körül van. 30 éve is ugyan olyan elven működő, nagyjából ugyan olyan hatásfokú kazánok voltak.
A teljesítményt valamiből ki is kell nyerni, tehát egy nagyobb teljesítményű kazán evidens, hogy többet is fogyaszt.
Mi tavaly cseréltük le a vegyes kazánunkat, mert a régi 25 éves lemezkazán kirohadt. Most egy négy tagos öntöttvas van. Nem fogyaszt kevesebbet, mint a régi.
Spórolni esetleg úgy tudsz, hogy leszigeteled a házat, nyílászárókat és mivel így kisebb lesz a ház hőigénye, kisebb kazán is elég lesz, ami kevesebbet fogyaszt.
2m3 fa havonta egyébként nem olyan borzasztóan sok. Az kb 12-15 mázsa lehet. Egy 100nm-es házra szerintem teljesen reális. Sőt, ha jól értem és két szintes a ház, akkor kimondottan kevés fát fogyaszt a kazán.
Addig használd amíg bírja ;)
Az újak sem jobbak; egy értelmes kazán pedig ma sem olcsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!