Mit csináljak, hogy a panel lakásunkba ne legyen büdös bagószag a lépcsőházban dohányzó "kedves" lakóktól?
Köszi a jó ötleteket! :)
Nálunk is tiltja a házirend, volt már rá példa, hogy a faliújságra is külön kiírták a lakásszövetségtől, de másnapra azt is letépte valami vadbarom.
Az a baj, hogy az ilyeneket nem lehet ész érvekkel meggyőzni.
Őszinte leszek: sajnos a társasházakban ez a probléma teljesen sehogy nem oldható meg. Még ha a lépcsőházban nem is gyújtanak rá, a szomszédos lakásban lévő dohányaszag alattomosan, szép lassan hozzád is beér. Egyszerűen nem tudsz úgy szigetelni, meg hát szellőztetni is kell...
A legfontosabb a lépcsőházi dohányzás szigorú tiltása lenne.Ennek eléréséhez véleményem szerint egy központi jogszabály kéne a társasházi dohányzás módjáról. (Sajnos a magyar átlag (tisztelet a kivételnek) értelmileg és emberileg nem tart azon a szinvonalon, hogy saját önszántából (önmegtartóztatásból) kibirja, míg kiér a lépcsőházból, ezért lenne szükséges nálunk a jogi szabályozás.) A lépcsőházban egyrtelmű lenne a tiltás. Ennek kontrolálásához megfelelő füstérzékelők kellenek, ami füst (és szag) esetén beriaszt és már lehet is brutálisan szankcionálni. A lebuktatást segítheti a lépcsőházi videomegfigyelés (ha jól tudom, ennek kérdése amúgy is napirenden van). Ezzel talán legkritikusabb pont (lépcsőházi dohányzás) kezelhető. (A jogszabály azért is kell, hogy legyen jogalapja a brutális szasnkcionálási lehetőségnek.) A saját lakásban/erkélyen történő dohányzás már rázósabb ügy, de egyúttal könnyebb ellene védekezni is.
Mindezt azért írtam le, mert nekük, társasházi nemdohányosoknak össze kellene fognun. Kellő önszerveződéssel és lobbival szerintem a lépcsőházi dohányzás elleni valamennyi felvázolt eszköz "kipréselhető" az érintett (illetékes) döntéshozókból.
Egyébként jobb országokban már létezik olyan jogszabály, mely nem csak a lépcsőházi, de kompletten a társasházi dohányzást is tiltja. És állítólag be is tartják ezt a törvényt.
Hiszen végül is ez is egy közösségi hely... bár egyszerre privát szféra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!