Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Csinálhatok úgy jó élt hogy...

Csinálhatok úgy jó élt hogy nem éllel szembe fenem a kést, hanem az éltől távolodva a pengehát felé?

Figyelt kérdés
Mi a jó élezés titka?

#titok #kés #fenés #éltől távolodva #pengehát
ma 12:00
 1/7 anonim ***** válasza:
Élhez negfelelő technika, élszög, fokozatosság. Élezés után fenés (jó anyag)
ma 12:57
 2/7 anonim ***** válasza:
Youtube tele van késélezős videókkal, jobb látni, mint leírva.
ma 13:12
 3/7 A kérdező kommentje:

Oké, de én elsősorban az irányról kérdeztem, hogy éltől távolodva jó -e?

Rengeteg videót láttam, köveset, nem köveset, éllel szembeni és éltől távoli húzásokat, mindenki másra esküszik, nem tudok dönteni.

Én a legkisebb ellenállás irányába haladnék mert úgy hallottam hogy egyes kövek kicsorbíthatják az élt. Tehát úgy fennék mint a kaszánál, ott éltől távolodva történik.

Lehet hogy melósabb?

ma 13:21
 4/7 A kérdező kommentje:
Valamint mikor fekszik jól a kés a kövön vagy bármin?
ma 13:22
 5/7 Dorian Gray válasza:
Azért csinálják sokan éllel szemben, mert akkor a kés alá gyűrődik a sorja és egyből letörik, míg a másik irányban csak kihajlik. Na de amikor megfordítod hogy a másik oldalt fend, akkor majd lejön a kihajlott rész. Aztán persze áthajlik, de megint fened a másik oldalt csak már kevesebb húzással, és így szépen lefelé menve, meg egyre finomabb követ meg bőrt használva, nem marad majd egyik oldalon sem. Japánok tudnak valamit azért, és 90%-ban éltől elfelé láttam fenni a japán szakikat is, szóval hidd el nem ezen múlik, hogy milyen éles lesz. Mindkét irányban lehet borotva meg el is lehet cseszni. Mondjuk amíg nem tudod teljesen fixen tartani kést, én ajánlanám az éltől elfelé fenni, mert ha megbillen a kezedben, magyarán hirtelen megnő az élszög, ahogy húzod, akkor nagyon "szép" csikorgó hangot tud, adni ami akár meg is törheti az élszalagot.
ma 14:00
 6/7 A kérdező kommentje:

"Japánok tudnak valamit azért, és 90%-ban éltől elfelé láttam fenni a japán szakikat is, szóval hidd el nem ezen múlik, hogy milyen éles lesz."

Én is így gondolom, én nem tudom elképzelni hogy a japánok éllel szemben húzzák, inkább többször ismételnek és egyre finomabb kövön csinálják, max. ilyen 8000-sen. Ők nem sietnek sehova, nem nyugatiak. A teát is úgy isszák, hogy közben megöregszenek. :)

Néz meg, ő se baromkodik vele, inkább ide-oda húzza "vízszintesen", nem nagyon tanúsít ellenállást, csak folyamatosan ismétlődő mozdulatokat.

https://www.youtube.com/watch?v=CBRjKlnpN5k

ma 14:08
 7/7 A kérdező kommentje:
Hát ha rajtam múlik, én éltől elfele fogom, nem szeretem az erőszakot! :)
ma 14:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!