Hogy kell egy vasalót szakszerűen használni?

A hőfok anyagfüggő. A legtöbb anyag mehet maxon, egyes műszálas holmik ragadhatnak, azt alacsonyabban kell. Ilketve elvileg bevarrt cimke szetint ha jelölve van.
Nedvesen mindig könnyebb könnyebb vasalni, jobban kijön a gyűrődés. Réfen spriccelték a ruhát feltekerték, félretették kicsit. Ma ezt helyettesíti a gőz. A mennyiség is fontos, főleg ha minél szárazabb vagy sokat állt a ruha már.
A vasalón lévő spricni vagy plussz gőznyomás is ezt segíti ha szükséges. Akkor kell plusz nedvesség, mégtöbb gőz, ha nehezen simul az anyag, vsgy egy, egy élt, ráncot bele akarsz vasalni. De ezt megteheted egy úgy is, hogy nedves ruhát ráterítesz, és azon át vasalod.

A vasalóhoz elvileg van leírás és abban vannak a pontos magyarázatok.
Az enyémen a hőmérsékletet pontok jelzik. A legmelegebb, a 3 pontos, ezzel a hővel csak az ágyneműt és hasonlókat szoktam vasalni.
A párom ingeihez, pólókhoz - pamut anyagokhoz a 2 és 3 pont közötti hő a jó, közelebb a 3-hoz. Az én blúzaimat inkább a 2 pontnál kell vasalni és műszálas holmikhoz soha nem használom közvetlenül, csak egy másik anyagon keresztül, van egy sima vasalós ruhám, egy régi gyerek textilpelenka (soha nem volt használva pelenkázáshoz). Ami hő elég alacsony a műszálhoz az nem biztos hogy kivasalja, de lehet, hogy fényes lesz tőle már.
A gőzölés a vízzel való belocsolás helyett van. A gőz segít az erősebb gyűrődéseket kisimítani. A többféle gőzfunkció annyi lehet, hogy kevesebb vagy több gőz jöjjön ki közben. Ha erősebb az anyag akkor jobb a több gőz.
Általánosságban tedd a legmelegebb és közepes meleg jelzés közepére! Próbálkozással fogod majd kitapasztalni, hogy kell-e neked a gőzölés, mikor melyik fajtája lesz a legjobb. Én nem használom, nekem egyszerűbb ha bespriccelem a ruhát előre az egészet vagy eleve akkor vasalom amikor még enyhén nedves. Olyasmiket szoktam alacsonyabb hőmérsékleten vasalni aminek mosáskor is kímélni szoktam az anyagát alacsonyabb hőfokkal, mosózsákkal.
A ruhák cimkéjén a jelek segítenek általában, a vasaló jelet kell keresned. Abban ha 1 pont van akkor kímélő vasalás a jó, alacsonyabb hővel, a 2 pontos a közepes, a 3 pontos vasalójel amikor nyugodtan ráteheted a legmelegebb fokozaton is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!