Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Miért ennyire drágák a panella...

Miért ennyire drágák a panellakások, ha 20-30 év múlva lejár az élettartamuk?

Figyelt kérdés

Ma Budapesten a legkisebb kétszobás panellakások ára is 40 millió Ft környékén kezdődik. Az első panellakásokat a 60-as években, míg a legtöbb panellakást a 70-es években építették. A panellakások élettartamának 80-100 év van megadva, tehát egy átlag 1970-es években épült panellakás akár már 25-30 év múlva a 2050-es években lakhatatlanná válhat. Ha csak 30 évre tervezhetünk egy átlag panellakás esetében akkor indokolt ez az ár amit ma elkérnek a panellakásokért? Az áremelkedést nézve, simán elképzelhető, hogy lesz aki még a lakáshitelét se fizeti ki mire lakhatatlanná válik a lakása.

[link]

jan. 11. 03:03
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
Sima 2 osztályos számtan. Átlag panel ház épült 1970-1980 között, ergo jelenleg 45-55 én közöttiek a házak. Ahhoz hogy 100 éves legyen még másik 45-55 évnek el kell telnie. Tehát élettartama felénél jár. A kérdésed hibás, mert a linkelt cikk is írja hogy más építési technológiával épült ingatlannak is van élettartama természetesen. Feltehetnéd ezt a kérdést úgy is, hogy mitől olyan drága Budapesten a körúton lévő lakás ha a Nagykörúton lévő házakat 1880-ban építették vagy inkább előtte, minimum 145 évesek az épületek (kivéve amit bomba találat ért, és helyére újabb épület került a II. vh. után) ezeknek a házaknak 150-200 év élettartamot ír a cikk. Ha a maximumot vesszük akkor van még hátra az élettartamunkból a cikk alapján szintén 50 év, a minimumot akkor meg 0 év. Szóval nem jelent az semmit mit ír a cikk, mert karban lehet tartani egy épületet, fel lehet és kell újítani időnként. Így előre meghatározni élettartamot nem lehet, lesz ami összesen 50 évig áll, lesz ami 150 évig. Lakóközösség, karbantartás és pénz kérdése a dolog.
jan. 12. 01:36
 12/22 A kérdező kommentje:
11# A kérdés nem a múlt század eleji bérházakról szól, de az is megérne egy ilyen kérdést. Ott más a technológia, vastag tégla falazat a fő teherhordó szerkezet. Én inkább vennék panelt mint egy ilyen század eleji bérházban egy lakást, mert ott még több probléma jelentkezhet. Leázások, elporladó malter ami öszetartja a téglát, maga a tégla is átnedvesedhetett már, porhanyóssá válhatott, a födém szerkezet jórészt fából van ami szintén valószínú, hogy kapott már nedvességet is gazdagon mondjuk egy leázás, vagy csőtörés alkalmával, szóval az se egy leányálom. A panelházaknak viszont szintén vannak gyenge pontjai. Az egyik, hogy a beton elemeket az építés során helyben acél kampók ívheggesztésével rögzítették, ami az ívheggesztés során fellépő égési folyamatok miatt majd a beton ráöntése miatt komoly oxidációt tud produkálni ami miatt a megdagadó oxidálódó acél szétrepesztheti a megkötött betont is, és akkor ott vagyunk, hogy a szerkezet jelentően veszít statikailag az állékonyságából. A másik probléma a nagyobb 10 emeltes panelházaknál jelentkezhet az alsó szinteken, ahol a teherviselő falaknak 10 emeletnyi súlyt kell elvielnie és a beton a folyamatos nagy terhelés miatt hamarabb megadhatja magát, ami miatt az egész ház életveszélyesé válhat. És akkor ott van az, hogy a panellakások nagyon sokszor cserélnek gazdát és minden új tulajdonos valamilyen átalakítást végez rajta ami fúrásokkal vagy akár falkivágásokkal is jár ami tovább gyengíti a szerkezetet. Ami a karbantartást illeti, nagyon sok panelház vett már részt a panelprogramban amely során külső szigetelést kapnak, de nem hallottam még arról, hogy mielőtt beburkolják ezeket a házakat azelőtt egy átfogó vizgálatot csinálnák a panelokat rögzítő acél elemek és heggesztéseik állapotáról.
jan. 12. 02:24
 13/22 anonim ***** válasza:
54%

"az ívheggesztés során fellépő égési folyamatok miatt majd a beton ráöntése miatt komoly oxidációt tud produkálni ami miatt a megdagadó oxidálódó acél szétrepesztheti a megkötött betont"

Szóval mi égett ott, a beton vagy a vas? 😂

"Megdagadó oxidálódó acél" jegyzetelek, nagyon jó 😂

jan. 12. 10:23
 14/22 anonim ***** válasza:
70%
Tudom hogy nem a Nagykörúti házakról szól a kérdésed, csak azért írtam mert a kérdés ott is pont feltehető hogy az "élettartamuk" lejárt miért ilyen drágák? Amit építő"mérnökként" írtál meg a #13-as megválaszolta. De ha nem bízol a panel építési technológiában, mert eleve rosszul készültek, eleve senki soha műszakilag nem ellenőrzött rajtuk semmit a használat során, nem kértek statikai véleményt a lakásfelújítók soha, akkor nem kell ilyen lakást venni . Attól még ha sokan szeretnének ilyet venni, még mindig drága lesz. Bocs, de hiába mész oda Óbudára, vagy Zuglóba, vagy Újhegyre hogy kérem az ön lakása 1970-ben épült, egyébként is szar műszaki munkával, adja már ide nekem 15 millióért, mert ennyit ér szerintem. Próbáld meg.
jan. 12. 12:35
 15/22 anonim ***** válasza:
90%

Ez egy rohadt nagy tévhit.

Tervezésnél az volt a szempobt, hogy ennyit kibírjon. De ettől függetlenül megfelelő szigetelés és állagmegóvás mellett kb olyanok mint a piramisok, akár még évezredek múlva is állhatnak. A vasbeton egy eléggé tartós szerkezet tud lenni.

jan. 18. 10:58
 16/22 anonim ***** válasza:
77%
Ez a cikk netto baromság... eszerint a 200éves vertfalú házamnak már 140éve össze kellett volna omlania...
jan. 18. 11:01
 17/22 anonim válasza:

"probléma a nagyobb 10 emeltes panelházaknál jelentkezhet az alsó szinteken, ahol a teherviselő falaknak 10 emeletnyi súlyt kell elvielnie és a beton a folyamatos nagy terhelés miatt hamarabb megadhatja magát, ami miatt az egész ház életveszélyesé válhat."

Ettől most komolyan elkezdtem ezen parázni.Én 10 emeletesben lakok.Költözzek el emiatt 4-5 emeletes panelba?(komolyan kérdezem)

jan. 19. 02:48
 18/22 anonim ***** válasza:
51%
Hát ha egy gyk idióta be tud paráztatni, akkor legjobb, ha inkább mész egy híd alá és visszavonulsz a társadalomból...
jan. 19. 08:45
 19/22 anonim ***** válasza:
61%

Amíg az acél szerkezet száraz, addig semmi baja sem lesz. Ez pedig egyszerű karbantartás. A beton szintén nem tud szétfagyni, ha karbantartják az illesztéseket és a tetőt. Vannak acél vázas, félvázas, és tiszta panel rendszeres épületek.

Tehát kb 3. világháborúig mind lakott lesz, utánna meg ami megmaradt kb az örökké valóságig.

jan. 19. 09:11
 20/22 anonim ***** válasza:
49%
17 Azonnal!!!!!!!!4 Még ma!!!!!!!!!!!! Kétmilliót ado érte kp-ban ha gondolod.
jan. 19. 10:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!