Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Október 15 óta 512 m3 gázt...

Október 15 óta 512 m3 gázt fogyasztottunk. Ez soknak számít így január elejét tekintve?

Figyelt kérdés
Nagyon enyhe telünk van idén is eddig, ennek ellenére kérdem, hogy ez sok-e vagy szerintetek belefér. A fogyasztó egy gázkazán, központi fűtés.

tegnap 10:28
 1/10 anonim ***** válasza:

Mekkora ház? Milyen fűtéssel? Szigetelt a ház? Gázzal is főzöl?

Én egy 43 négyzetméteres szigetelt lakásban konvektorral fűtve, gázzal is főzve fogyasztottam október óta 402 m3 gázt.

tegnap 10:37
 2/10 A kérdező kommentje:
120 m2. Gázcirkó, nyílászárós, padláson salakszigetelés, deszkával alábélelve.
tegnap 11:04
 3/10 anonim ***** válasza:

Egy tisztességes télen már bőven 1000 felett járnál, vagy akár a rezsicsökkentett kereted is elégetted volna. Persze nehéz megmondani, hogy mennyit fűtenél hidegben (hisz most meleg van), de nagy vonalakban talán lehet becsülni. Hosszú lesz, messziről indul, és persze sok bizonytalanság van benne, de arányokat érzékeltet, és segít megbecsülni azt is, hogy "mi lenne ha..." .

Az ország gázfogyasztása napi 20 millió köbméterről indul. Ennyi elmegy a legmelegebb nyári napon, leginkább erőművekben, meg az ipar felhasználásából, kisebb részben a lakossági használat (gázzal főzők, gázbojlerek).

Aztán ahogy a napi középhőmérséklet 10 fokra hűlik és ez megy lentebb, úgy 1 fokonként jön még napi 2 millió köbméter fogyasztás. Tehát amikor a napi közhő 0 fok, akkor már 40 millió köbméter a fogyasztás.

Októberben 10-14 fok volt a középhőmérséklet (nyilván területenként változik, hogy hol mennyi volt), lényegében nem kellett fűteni. Az ország is ellehetett a 20 milliós alap fogyasztáson naponta.

Novemberben 4-6 fok volt, tehát 10 fok alá kerültünk, indult a fűtés, és az átlagos 5 fok miatt 30 millió lett a napi fogyasztás. Van 10 egység extra a fűtés miatt.

Decemberben 2-3 fok volt, a napi fogyasztás felment 35 millióra. (2,5 fokos átlag), ebben a hónapban 15 egység volt a fűtésed.

Ezekkel az adatokkal fogyott neked 512 köbmétered. 1 hónap volt 10 egység, 1 hónap 15 egység (mindig amivel a 20 felett vagyunk). Egy egységre tehát kijön olyan 20,5 köbméter fogyasztásod.

Most nézzünk egy hideg januárt és februárt, amikor a havi középhőmérséklet -4 fok körül alakul! Pár éve volt ilyen telünk (még hidegebb is), de jellemzően inkább -1 fok körül alakul, illetve egyre valószínűbb a 0 fok feletti januári középhőmérséklet. Tehát pesszimista verzió, -4 fokos január. A 35-ről felment a fogyasztás még 12 egységgel 47-re. Ez a hónap tehát 27 egység. Gázra átváltva 550 köbméter.

Hasonló februárral még elfűtünk 27 egységet. Újabb 550 köbméter. Már 1500-1600 körül jársz, közel a rezsicsökis kereted (1700-akárhány km3) vége.

Márciusban már melegszik, elég megint a decemberi szint (15 egység), ez még 300 köbméter nálad. 1800-1900 körül vagy. Áprilisban már csak kevés kell, megállsz 100 körül is akár. Az éves fogyasztásod tehát valahol a 2000-2100 körül várható. Ebből 1700 köbméter 170-ezer Ft volt, de a felette lévő 300-400 köbméter veresenypiaci ára 220-290 ezer Ft.

Szóval reménykedj, hogy 0 fok körül megáll a január és a február is (eddig jó volt, de hétvégén már jönnek a csikorgó mínuszok), mert akkor nem 27 egység, csak 20-20 egység a fűtésed, 400-400 köbméterrel, így kb. beleférsz a rezsicsökkentett keretbe. Ha ennél hidegebb lesz, akkor nem.

Kb. nagyvonalakban...

tegnap 11:37
 4/10 anonim ***** válasza:
48%

Megnézheted azt is, hogy a kazánod mennyit fogyaszt. Az enyém pl. amikor felfűt, akkor óránként 2,8 km3 (egy FÉG C-24, 80-as években épült házakban szerintem rengeteg ilyen van, 100 m2 területhez tették ezt be, azóta hozzáépítettünk, de a kazán nem lett nagyobb).

Amikor csak keringeti a melegvizet (ami viszont nyilván folyamatosan hűlik a radiátoroknál, meg a csövekben, de hát pont ettől radiátor, hogy ott adja le a hőt, magyarul fűtsön), akkor 40 mp-et megy, 20-at áll. (Igen, a fűtési körhöz kicsi a kazán.)

Mit jelent ez rezsicsökkentés szempontjából? Van évi 1729 köbméterem viszonylag elfogadható áron. Ebből lejön minden hónapban 15 (gáztűzhely, gázbojler). Marad 1550 köbméterem fűteni. Ha neked villanytűzhely-villanybojler van, akkor számolj 1729-ből, ha nem, akkor 1550-el.

Az 1729/1550 köbméter 650, vagy 550 óra fűtésre elég. Ha napi 24 órában számolok, tehát egyszer felfűtöm november 1-én és utána csak tartom, akkor "tartó" üzemben a kazán az idp 2/3 részében megy, 1/3 részében áll. A 2,8 köbméter helyett 1,8-at eszik. Van 360, vagy 305 órám fűteni rezsicsökkentett áron. A 360 óra az 15 nap. Na, november 15-re égetnék el 170 ezer forintnyi gázt... és akkor november második fele, december, január, február, március... Sokmilliós gázszámla.

Marad tehát a nappalra lekapcsolás, este 4-kor bekapcs, 10-kor lekapcs. Napi 6 óra fűtés, azon kívül hűlik a ház. Ez így már 50-60 napra is elég lehet... Kb. Karácsonyra, vagy Újévre fogy el... Ez sem az igazi. Utána 727 forintos áron fűthetek óránként 2,8 (vagy 1,8) köbméterrel 1300-2000 Ft-ért. Napi 6 órában 10 ezer Ft felett van, havi 300 ezer, és nincs kifűtve a ház.

Lehet egyes helységeket lekapcsolni, nem fűteni, rövidebb a fűtési kör, a víz lassabban hűlik, a kazán akár az idő 1/3-ban megy, 2/3 áll. Így már akár 90 nap körülre is kijöhetek... A tél még mindig hosszabb.

Tehát más, olcsóbb fűtés után kell nézni. Vegyestüzelés, tüzifa, vagy akár egy-két tescos brikett (10 kiló körüli), ez utóbbi pl. 4000 Ft körül megáll, ha napi 2 csomagot égetek el, ez havi 120. Legalább nem 300...

Vagy napelem, klímás fűtés, szaldó elszámolás. Még ez a legjobb, a nyáron termelt áramot télen elfűtöm, persze többet fogyasztok, mint a napelemem, tehát villanyt is fizetek, kitöltöm annak is a rezsicsökis keretét valószínűleg (egy légkondi 1 óra fűtésben kb. 1 kWh, tartásban ennek a harmada is elég lehet), de ha ezen túlcsordulok, akkor nem a rezsicsökis ár hétszeresét, csak kétszeresét fizetem.

Ráadásul 1 óra a meglévő 4 légkondival (4 kWh) rezsicsökkentve 150 Ft, anélkül 300. A gázkazán meg 2000...

Szóval a szigeteléseken, nyílászárókon túl érdemes a gázfűtés kiváltásán, de legalábbis kiegészítésén elgondolkodni. Ha nem is kerül az ember szaldóba már a napelemmel, akkor is kérhet H-tarifát, amikor a klímás fűtés csak féláron megy, akkor 1 kWh fűtősáram csak 17 Ft. 4 klímával már egész nagy házat (persze elrendezéstől is függ) be lehet fűteni, és óránként nem kerül 100 Ft-ba a használata. Persze milliós beruházás - de egyetlen félig szigorú tél is milliós gázszámlát tud csinálni...

tegnap 11:59
 5/10 anonim ***** válasza:
Nálunk 180m2 fűtött területre - szigetelés nélküli 3 szintes ház - fogyott 615m2 okt. 15.-e óta. Én sokallottam, de akkor a fent írt 43m2-es lakáshoz képest bőven jó. Szerintem a ti fogyasztásotok is rendben van, nem sok, normális.
tegnap 12:14
 6/10 anonim ***** válasza:
átlagos
tegnap 14:32
 7/10 anonim ***** válasza:
Nekem 50 nm-es legfelső emeleti saroklakás (régi tégla ház, konvektorosból átalakított kondenzációs cirkó fűt, főzés gázzal de nem vagyok egy nagy szakács) október 24-e óta fogyott kb. 350 m3 gáz (pontosat ezért nem tudom, mert most nem ott vagyok, utoljára december 16-án néztem az órára a diktálás miatt akkori fogyasztásom 230 m3 volt október 24 óta) Így most hozzáadtam 120 m3 gázt de lehet hogy csak 100 fogyott. Az 512 m3 gázfogyasztás egy 120 nm-es ingatlanban nem sok, sőt. Bőven benne vagy a kedvezményes keretben. Nekem az éves összes gázfogyasztásom 580 és 780 m3 közötti érték, időjárástól függően.Te ezek alapján 46%-al fogyasztasz több gázt mint én, ergo egy hidegebb évben is 1140 m3 gázt fogyasztasz el, úgy hogy a fűtendő lakás nm 2,4-szer több mint az enyém. Itt aki kiegészítő fűtésről beszél, meg árammal való fűtésről az nem tudom mit számol. Eleve + beruházás, a szaldo elszámolás megszűnt, ezért az drága és felesleges a mostani árak és lakásparaméterek alapján.
tegnap 18:23
 8/10 anonim ***** válasza:
Ezeknek az összehasonlításoknak nem sok értelme. Vannak akik elvannak 17-18 fokban, más meg 25-re fűti a házat. Több százezres különbségek vannak a kettő között.
tegnap 19:02
 9/10 anonim ***** válasza:
nem
tegnap 23:46
 10/10 anonim ***** válasza:
#8 Feltételezve hogy a magyar szokás szerinti átlagos hőmérsékletre fűtik a lakást vagy a házat. Az pedig 21-22 fok.
ma 00:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!