Miért nézik le az emberek a panellakást? Miért rosszabb, mint egy akármilyen más társasházi lakás?
Mert Nyugat-Európában is a panel lakótelepekből lettek a külvárosi gettók. Lásd Nápoly-Scampia, Párizs-Clichy-sous-bois, Malmö-Rosengard.
Annak számos oka van, hogy mondjuk Győrben, Szegeden vagy Budapesten miért nem alakult ez ki, de ha mondjuk a kassai Lunyik 9-et vagy a miskolci Avast megnézed azért nem lehetetlen.
Én úgy vagyok mint a 8-as. A lakásomat magát úgy-ahogy szeretném, csak mocskos alja éppel, cigányokkal, nyugdíjasokkal vagyok körülvéve.
Ha kinyitom az ablakom akkor 0-24-ben cigiszag, kajaszag és kukaszag elegye árad be a lakásba. Tök gáz így bárkit odahívni, hogy bocs, nem azért van állott büdös, mert nem szellőztetek, hanem pont azért, mert igen.
Panel és panel között is van amúgy nagy különbség. Van ahol baromi igényesen meg van csinálva a homlokzat, közös terek (ez mondjuk 100-ból 1 panel) de a többségnél egyszerűen szar érzés hazamenni.
Hiába van rendben a lakásod, ha a lépcsőház, lift, folyosó olyan hangulatú mintha Ukrajnában lennél háborús övezetben. Lepukkant, koszos, büdös.
Nagynéném panelban él egy kisvárosban Fejér megyében, és nagyon kulturáltak a közösségi terek, és a környezet is. Zaj nincs a szomszédoktól, nagyon kulturáltak. A kisváros paneltömbjeinek 90%-a panelprogramos, a lépcsőházak előtt kertészkednek a lakók. Nincs szemetelés, ordibálás.
Húgomék Székesfehérváron laktak 2 helyen is albérletben, ott már több volt a zaj miatti súrlódás, és nem ismert senki senkit. Parkolóhelyet találni is nehezebb volt, de a lépcsőház többé-kevésbé kulturált volt mindkét helyen.
Viszont az én lakásom egy másik kisvárosban van Mór és a megyeszékhely között, egy tégla társasházban, bányász lakótelepen. Full igénytelenség, pénztelenség, proli környezet az egész. Kivétel nélkül 80 feletti kisnyugdíjasokkal, albérlő proli családokkal, alkoholista öreglegényekkel.
30 éve semmi felújítás nem történt, a közös költség fizetve, de semmi.
Zaj ott sincs, semmi, amúgy nyugodt, csak minden, ami közös, az le van sz@rva. Talajvíz a pincében, Hengerelt fal, alukeretes 40 éves bejárati ajtók, 1960-as évekből való lépcsőházi ablakok, folyton beázó palatető stb.
Én már sok társasházban jártam, szerintem a paneltömbök sokkal jobb állapotban vannak, és kulturáltabbak, mint a tégla társasházak.
Persze a modern lakóparki ingatlanokat ne számoljuk, hanem a bányászvárosi lakótelepeket, gangos bérházakat stb.
A paneltömböknél sokkal jobb állapotúak a strangok, nyílászárók, közös helyiségek.
A tégláknál csak a nedves, omladozó vakolatot, zsíros-koszos falakat, pergő festésű korlátokat, repedéseket láttam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!