Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mi az a levél-ajtó?

Mi az a levél-ajtó?

Figyelt kérdés
Nagyszüleim hívták így a kültéri ajtót amin nem volt ablak de másoktól soha nem hallottam és a google se volt a segítségemre.
aug. 27. 23:19
 1/6 anonim ***** válasza:
76%

Régen a postás végigjárta az emeletes házakban a lakásokat és volt volt egy levélnyílás az ajtón, amin bedobta a levelet.

Ma már mindenütt a földszinten van mindenkinek levélládája.

aug. 28. 00:17
 2/6 A kérdező kommentje:
Amire én gondolok az családi háznál volt, nem volt rajta nyílás és a kültéri ajtó volt. Volt még egy ajtó ugyan azon az ajtotokon de az üveges volt.
aug. 28. 02:53
 3/6 anonim ***** válasza:

Règről: szèkelyeknèk amolyan fèlajtót jelentett eredetileg; vagy más règi leírásban: vèkony deszkából kèszült ajtó.

Nèvváltozata a spaletta ajtó, spájz ajtó, règi asztalos könyvben.

aug. 28. 07:25
 4/6 anonim ***** válasza:
3# vagyok az "Arcanum" oldalon tudsz rákeresni, de a teljes elolvasáshoz előfizetès kell. Illetve könyvtárakba hozzáfèrsz
aug. 28. 07:33
 5/6 anonim ***** válasza:
Hát én nem tudom mire gondolsz, de totálisan rosszra a körülírás alapján. A levélajtó az a bedobónyílásos bejárati ajtó, amit a Harry Potter első részében bedeszkázott Dursley, hogy ne tudják eljuttatni Potterhez a leveleket.
szept. 1. 08:19
 6/6 anonim ***** válasza:

A nagyszüleid valószínűleg a levélszekrény nyílását vagy postaládanyílást hívták "levélajtónak" a kertes házukban. Ez az az apró ajtó vagy nyílás a ház bejárati ajtaján vagy kerítésén, amelyen keresztül a postás bedobhatta a leveleket.

Ez egy gyakori megoldás volt régebben, főleg falusi vagy kertes házaknál, ahol nem feltétlenül volt külön álló postaláda, hanem a levelek a bejárati ajtón keresztül kerültek be a házba.

Forrás: chatgpt

szept. 1. 08:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!