Átfolyós gáz vízmelegítő vagy villanybojler? Gázossal jobban járnánk az alábbi esetben?
Jelenleg villanybojlerünk van, hárman vagyunk és az áramszámla havi 20.000 Ft felett van (most jött meg az átalány, jövőre még ennél is több lenne :/). Csak a régebbi hűtőre és a villanybojlerre tudunk gyanakodni, még csak az se mondható el hogy a nap 24 órájában megy a TV és számítógép. Amit még tudni érdemes, villanybojlert nem tudjuk éjszakai árammal használni mert kevés lenne a meleg víz, így viszont igen gyakran bekapcsol.
Mérlegelve ezt a helyzetet, szerintetek sokat lehetne spórolni a gázos vízmelegítővel (továbbá a későbbiekben egy takarékosabb hűtő vásárlásával)?
Én is a gázra szavazok. Egyrészt a gáz olcsóbb, mint az áram. Másrészt így nem tart feleslegesen melegen egész nap ki tudja, mennyi vizet. Harmadrészt nincs olyan, hogy mondjuk hajmosás közben elfogy a meleg víz.
Amit a második válaszoló írt, hogy nem tudta beállítani a vizet, az azért volt, mert ez a fajta bojler egy adott víznyomásra kapcsol be. Valószínűleg ott azt eleve rosszul állították be, ezért volt a probléma. De ha normálisan van megcsinálva, akkor semmi ilyen gondot nem okoz.
Az előttem írók mindent leírtak, egyetértek velük.
- Átfolyósnál csak annyi vizet állítasz elő, amennyi kell és akkor amikor kell.
- Nincs a tárolásból adódó hőveszteség.
- Gázzal előállítani ugyanazt az energiát jóval olcsóbb, mint villannyal.
Ha maximális komfortot akarsz, akkor be kell építeni egy cirkulációs vezetéket és akkor tényleg a csapnyitás pillanatában már melegvíz folyik egy átfolyós készülékkel is.
Mi 3-an használunk 120 literes villanybojlert éjszakai áramról és elég. Havi dija kb. 6000.- ft. Egy 120 literes bojler nappali áramról ha állandóan be van kapcsolva és napi 10 órát füt a havi villanyszámla /csak a bojlerre/
25-30 ezer A gáznál beruházásra is kell gondolni. /Terv -engedélyezés, kivitelezés/ és a most megemelésre kerülő gázszámla......Én csak az éjszakai mellett döntenék mégha nagyobb bojlert is kéne vennem
De egy kombi gázkazán beruházási költsége semmivel nem kerül többe, sőt talán olcsóbb is mint egy csak fűtő kazán + villanybojleré.
Akkor már szinte mindegy, mert gondolom fűteni nem árammal akarsz.
Azt nem tudom, hogy egy gáz vízmelegítő forintra átszámolva mennyit fogyaszt. De nálunk a villanyszámla a 100nm-es házra havonta kb 4500-5000Ft. (3 tévé, számítógép, hűtő, 300literes akvárium stb.) +6000Ft növekmény nem lehanyagolható lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!