Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hol jobb lakni?

Hol jobb lakni?

Figyelt kérdés

Albérlet? Vagy saját ingatlan?

Mindkettőnek vannak negatív és pozitív része... A Magyar mentalitás a saját ingatlant mondja.. míg például egy osztrák, német , inkább bérel lakást. , viszont egész életet leélni albérletben... Ahh ... Nektek mi a véleményetek?

máj. 17. 04:39
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
91%

"míg például egy osztrák, német , inkább bérel lakást"

Ezt mondjuk azért teszi, mert nyugdíjból is ki tudja fizetni a bérlést, míg a magyar nem, ezért a magyar rákényszerül, míg a nyugati nem. Ez a különbség.

Egyébként a legtöbb érv a saját ingatlan mellett szól. Pl. ha fix kamatozású hiteled van, akkor tudod, hogy 10 múlva is ugyanannyit kell fizetni, viszont a bérleti díj növekedni fog az infláció miatt.

Ha fiatal vagy, akkor pedig simán lehet lazán bérleti díj alatti lakást szerezni, ha van önrészed.

Ismerősi körből példa. Bérleti díj 200-220 ezer volt a környéken átlagban, ahol lakást nézett. Ha azonos méretben megvett egy ingatlant, akkor a törlesztő csak 170 ezer volt havonta.

máj. 17. 13:53
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

én fél évet éltem albérletbe, nem tudtam otthon érezni magam.

Emellett az albérlet nekünk egy borzalmas kiadás volt.

50m2-havi 110.000Ftért + rezsi, ami fűtési szezonban 80ezerbe állt meg.

Szóval 190ezer elment arra, hogy hazajártunk aludni. Inkább csavarogtunk, szülőknél voltunk mert nem tudtuk otthon érezni ott magunkat mint írtam.

Inkább vettünk vidéken egy sajátot, hitelre.

Igaz 20évig fizetjük a hitelt, 45.000Ft, de a 120m2-re pl a rezsi fűtéssel mindennel megáll 50ezerbe. szóval 95ezer a lakhatásunk azóta.

A többi 100ból pedig felújítunk. 3 éve a mienk de lassan kész vagyunk vele.

Ja és a vicc, az albérlet a városba volt, a saját vidéken. A Városba dolgozunk.

Az albérletből 40 Perc alatt értünk a munkahelyre, most otthonról elég 30perc is.

máj. 17. 14:19
 13/26 anonim ***** válasza:
76%

Addig szép, hogy jobban megéri a törlesztőt fizetni mint az albérletet.

De az emberek jelentős részének el is kell addig jutni, értsd össze kell kaparni 10-15 milliós önerőt ahhoz, hogy egyáltalán elgondolkodhasson a lakás vásárláson. Ez eleve hosszú évek munkája, ami alatt lakni is kell valahol.

Nekem sok évembe tellett összeszedni 15+ millió önerőt, amivel már tudtam vásárolni és meg tudtam csinálni az alap felújításokat, hogy be tudjak költözni. 30+ évesen lett saját lakásom, egy szaros panel.

Közben végig szobákat béreltem ami elég nagy lemondás, párkapcsolati, társasági szempontból sem előnyös. Sajnos kaptam negatív visszajelzéseket, visszautasítást amiért "nincs egzisztenciám" és másokkal élek.

Eleve 18-20 éves koromtól tudtam, hogy ez ilyen lesz. És megmondom őszintén azt a 15+ milliót szívesebben költöttem volna más dolgokra. Hobbi autóra, utazásokra, tanulmányokra, élményekre. Fél életünk arra megy el, hogy spórolunk azért, hogy később a sajátban spórolhassunk.

Persze van amikor muszáj, itthon gyerekkel, állattal én sem mennék albérletbe.

máj. 17. 14:42
 14/26 anonim ***** válasza:
64%

13!

Mi pl ezért vettünk vidéken. Felvettük a 10 millió babavárót, pont ki is futotta belőle a házunk.

2200m2 telek, 120m2 ház. Fejér megye, Velencei-tó-tól 10km.

Barátnőmék szintén a babavárót vették fel, 2m megtakarításuk volt, ebből vettek hasonló kaliberű házat. Igaz ők a bakonyban.

12#

máj. 17. 14:46
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Az mondjuk tény, hogy a bank kevésbé "zavaró" mint egy tulaj.

Nálam eleve mindig megvolt a "megyünk a pénzért" beszélgetés, ha tehettem kiraktam az asztalra és direkt nem találkoztam a tulajjal, mert engem zavar a kéretlen "vendég". Főleg ha otthon érzi magát, ami megvolt.

Egyszer karácsony előtt kiraktam a pénzt, elmentem ünnepekre, legközelebb újévkor jöttem vissza. Hát a kedves tulaj közben jött a pénzért, a tisztán ott hagyott szemetesbe olyan erős, büdös bagót dobott, hogy 3x kellett kimossam. FŐZÖTT is egyet, a mosatlant pedig ott hagyta nekem.

De nem is ez a legjobb, hanem hogy a bagózás után TÖKIG NYITVA hagyta ott az ablakot tél kellős közepén. Úgy állt ott a lakás, hogy ment kokszon a (mért) távfűtés miközben volt bent 5-10 fok.

Ráadásul nekem nincsen sok hitelem, 60 ezret von le a bank havonta, észre sem veszem. Ennyiből egy félszobát nem tudnék most bérelni, nem hogy 2 szobás lakást.

máj. 17. 14:50
 16/26 anonim ***** válasza:
47%

"értsd össze kell kaparni 10-15 milliós önerőt ahhoz"

Szerintem ez itt pont egy olyan dolog, ami a magyarokban nem reális elképzelés.

Amikor lakást akar valaki venni, akkor nem kell egyből olyat venni, amiben az ember le tudja élni az életét.

Nekem az önerőm kevesebb, mint az általad leírt össze fele, és én Bp-en néztem lakást.

És akkor hirtelen nem 30+ lesz az az ingatlan vásárlás, hanem kb. 25 éves kor.

máj. 17. 14:53
 17/26 NTBS ***** válasza:
100%
Inkább saját. Magad ura vagy.
máj. 17. 15:42
 18/26 anonim ***** válasza:
100%
A bérleti díja másfélszerese volt a harmadakkora panelnek a belvárosban, mint most a családi házunk törlesztője az agglomerációban. Ráadásul a rezsi is kisebb, mert szinte teljesen passzív ház. Nem is értem, miért féltem ennyire a hiteltől, mert ha bármi van, ezt még mindig el tudjuk adni. Ja és a kauciót sem kaptuk vissza, amikor kiköltöztünk, pedig jóval tisztább és jobb állapotban adtuk át a lakást, mint amilyen volt... és hány ilyen tulaj lehet.
máj. 17. 16:48
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

A kiadott lakásoknak is van tulajdonosa, akinek bőven megéri a kiadás - nyilván ez éri meg. Nemrég kezdődött el ez a hülyítés, hogy mennyire jó, ha semmid nincs, csak nyögöd ki folyamatosan a fizetésed harmadát felét remény és cél nélkül, más meg gazdagodik rajta és veszi a következő lakást kiadásra. Szuper, tényleg, trendi szép új világ.

Van olyan élethelyzet, főleg fiatalon, amikor még el lehet lenni bérelt ingatlanban, karrier elején, mikor még gyorsabban változnak az élethelyzetek. Meg nyilván más ez a fővárosban, ahol munkahely és munkahely között lehet akár 1-másfél óra az ingázás városon belül, míg egy megyeszékhely egyik vége a másiktól 15-30 perc. De ha már kialakult a munkahely, gyerekek - hosszabb távú célok, akkor érdemes mielőbb megugrani a sajátot. Aztán eladni el lehet azt is, ha úgy alakul.

máj. 17. 19:19
 20/26 anonim ***** válasza:
14: És milyen állapotú ház és kert, milyen infrastruktúrájú településen?
máj. 19. 12:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!