Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Kérhetem a házból a részem?

Kérhetem a házból a részem?

Figyelt kérdés

A testvérem nem akar be engedni a házba ami az anyám nevén van.

Külön költöztünk párommal van 1 gyerek is de ő még otthon lakik volt egy kisebb vitánk is mert apum elhunyt a hagyatékból kifolyólag részletezni nem szeretném.

Szóval odáig fajult, hogy nem akar be engedni én peres uton ha fel értékeltetem a házat és ami majd járna nekem fele arányba azt be tudom rajta hajtani

2023. nov. 22. 15:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%

Elöször is, ha a ház anyádé, akkor mit akarsz ott?

Másodszor amíg anyád el, addig sem felértékeltetni, sem eladni, sem a fele értéket követelni nincs jogod.

Tessék megvárni, mire anyád meghal, adott esetben öröklöd a ház felét (vagy nem, ha anyád másként rendelkezett róla), és utána akarhatsz bármit is lépni, elötte nem.

2023. nov. 22. 15:10
 2/11 A kérdező kommentje:
A páromnak a szülei így jártak és az anyja testvére be perelte őket és ki kellett fizetni a házból a részét ott is ugyan ez a felallas volt annyi, hogy akkor abban a házban lakott mindenki de a ház a mama nevén volt. Akkor ott hogy lehetett ez ?
2023. nov. 22. 15:35
 3/11 anonim ***** válasza:
69%
1 es,amit leirtál,a másik testvérre is vonatkozik ám.Ez még nem hagyaték.
2023. nov. 22. 17:08
 4/11 anonim ***** válasza:
50%

#3 Igen, de tessék a tulajnál, azaz az anyjánál reklamálni. Neki van joga megmondani, ki mehet oda és ki nem.

#2 valószínűleg volt valami tulajdonrésze, pl másik halott szülő után, ami már az övé volt, így lehetett osztatlan közös tulajdont megszüntettetni bíróságon. De akkor is csak azon a rész árát kaphatta meg, a még élő szülő részéből "járó" örökségét nem.

2023. nov. 22. 17:26
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Az 1-es vagyok; természetesen az ott élö testvér esetében sem hagyaték, de mivel az anya tulajodna a ház, ezért az anya beleegyezése kellene a beköltözéshez (ami feltethetöen egyezik az ott élö gyekekével), szóval nem kell megengedni, hogy a kérdezö oda mehessen.

Másrészt a kérdezö nem kérheti a "részét", mert nincs része a házban, az az anyáé.

Kérdezö; a párod szülei meg az anyja testvére esetében valami kimaradt, ez csak akkor lett volna lehetséges, ha a két gyerek a tulajdonos, és az anyjuknak esetleg haszonélvezeti joga van, vagy esetleg a ház felét a két testvér az apa után már megörökölte (ha ö már nem él) és ez a rész lehetett volna az, amit ki kellene a bennlakónak fizetnie.

Amíg a szülöé a ház, addig a gyerekeknek nincs semmi joguk az örökségböl részt kérni, mert amíg a szülö él, addig nincs örökség.

Meg elvileg a szülö házában lakhat az egész család, ha a szülö megengedi, de olyan törvény nincs, hogy a szülö köteles a házába engedni a felnött gyereket.

2023. nov. 22. 17:29
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Tehát anyád még él, mivel az ő nevén van.

Áldás az ilyen gyerek, aki el akarja adni az anyja házát... Legalább várd meg amíg meghal. Remélem anyád is ott lakik.

2023. nov. 22. 17:40
 7/11 anonim ***** válasza:
52%

A szülőknek házuk van, fele-fele tulajdonban.

Az egyik elhunyt. Az özvegyé a fele+ az elhunyt fele részének a harmada.

A két gyerek egyenként az elhunyt fele részének harmadátharmadát örökli.

Az özvegyé az egész ingatlan haszonélvezete a haláláig.

Ergo az özvegy diktál.

Oda az lép be, akinek megengedi.

A másik két tulajdonos nem tudja eladni az ingatlanrészét, csak a haszonélvező engedélyével.

Ez a törvény azt szolgálja, hogy ha az egyik szülő elhunyt, akik utána örököltek, ne tudják az utcára dobni az özvegyet.

Szépen megvárjátok, míg leéli az életét.

Plusz: a testvéred ott él anyátok beleegyezésével. Így az ő tulajdonrészét tekintve birtokon belül van.

Anyád mint haszonélvező nem akarja, hogy a családoddal odaköltözz. Joga van hozzá.

Ez van.

2023. nov. 23. 01:16
 8/11 anonim ***** válasza:

7-es vagyok.

Ha pedig eleve anyád nevén a teljes ingatlan, akkor ezen nincs mit tipródnod.

Ő dönti el, kivel él együtt.

Ennyi.

2023. nov. 23. 01:19
 9/11 anonim ***** válasza:
69%

Szóval a párod gyújtogat hátulról, hogy csinálj pénzt a házból?

Ha anyukád a tulajdonos, nem tehetsz semmit. Ha apukádé volt az ingatlan fele, utána örököltél, akkor azt kiperelheted, kérdés hogy utána milyen családi viszony marad akár anyukáddal is... Ha neked megéri, hajrá.

2023. nov. 23. 08:57
 10/11 anonim ***** válasza:
A pereskedéssel sokra nem megy. 1-2 év alatt lesz egy bírói végzés, hogy fizessék ki. A testvér nem fizet, majd indíthatja a végrehajtást. Rész tulajdont ismeretlen nem fog megvenni. 3x lefut az árverés nem veszi meg senki, közben eltelt 2-3 év, és a kérdezőt közben kiutálja a családja.
2023. nov. 23. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!