Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ha annyira olcsó a gáz még...

Ha annyira olcsó a gáz még mindig (egyesek szerint), nagyanyám miért fizet 50 ezres átalányokat még mindig havonta rá?

Figyelt kérdés

Úgy hogy tavalyi fűtési szezonban már rá lett segítve fával is és nincs is olyan nagy háza. Igaz szigetelés 0.

A gáz horror előtt volt viszonylag olcsó, havi 25 ezer körül fizetett.

Na de ez felugrott 75 ezerre 22 őszén... s kínlódva, rásegítve fával tavalyi szezon óta sikerült 50 re levinni.

Évi 600 ezer forint.

Én 35 ezerért per erdei köb vettem legutóbb méteres rönk keményfát úgy hogy az udvarra borították le.

Tehát a mostani gázszámlájából vehető lenne 17 erdei köbméter fa.

Annyi még nálunk se fogy, egy sokkal nagyobb házban, inkább 10-12 körül évente.

Úgyhogy mi ez a baromság hogy olcsó a gáz meg mindenki hülye aki fával fűt?

Ez max. a rezsicsökkentésig volt igaz, mióta drága a gáz,szerintem nem.

2023. okt. 22. 15:27
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
51%
Különben azért hívják ezeket CSALÁDI háznak, mert egy egész, népes családnak való mérete van. Nem 1 fős otthon. Ha valaki egyedül van, akkor ez messze a szükségletein felül van, és hacsak nem milliárdos valaki, akkor természetes, hogy nem engedheti meg magának a 4-6 fős lakást, házat. Nem tudom, mi ezen a nem magától értetődő. Ha meg mégis ezt szeretné valaki, és még pazarlóan is használja, szükségletein felül, akkor fizesse meg.
2023. okt. 22. 19:06
 22/28 A kérdező kommentje:

MVM oldala írja hogy 2400 az aktuális éves fogyasztás, ennyi, 50 ezres számlák jönnek január óta. Ez van.

Előtte 75 ezres számlák jöttek, a 3200 al.

Ezek tények.

2023. okt. 22. 19:21
 23/28 A kérdező kommentje:

"Tessék áttérni diktálásra, "

Minek? Nem tök mindegy hogy fizeti ki? Ennyi fogy és kész.

Egyébként a 3200 úgy jött ki hogy nyilván eléggé feltekerte a gázt, 80 éves, nyilván fázósabb mint egy 40 éves ember.

2023. okt. 22. 19:24
 24/28 A kérdező kommentje:
21: Rendben, akkor majd mondogatom ezt a 81 éves nagyanyámnak is hogy ő luxusban él, mert családi házban van egyedül, miért halt meg a férje közel 10 éve...akkor fizessen.. hiszen luxusban él...vagy keressen társat? Vagy mi van?
2023. okt. 22. 19:25
 25/28 A kérdező kommentje:

Ja és nem demens nagyanyám. A 3200 nyilván egy pazarló fogyasztás volt, túl sokat járatva a kazánt, ez tény.

De olyan sokkal nem tudtuk eddig levinni, fával rásegítve se.

Most elvileg 500 fogyhat még a limitig(17xx valamennyi) januárig.

Jó párszor be kell gyújtani fával hozzá hogy tudja tartani.

2023. okt. 22. 19:27
 26/28 anonim ***** válasza:
69%

24: Nálunk 30-40 nm-en laknak ketten, 100 nm-es lakásban 7-en laknak.

Az nem merült fel nálatok, hogy kisebbe menjen?

Nem amikor meghalt a férje, hanem amikor a gyerekei elköltöztek, már akkor, olyan 30+ évvel ezelőtt... Ne mondd, hogy csak a gázfogyasztás az első gond ami felmerült... Túlköltés lehet itt 30 éve már.

És ahogy írták, ennek töredékét fogyasztják mások ennél nagyobb négyzetméteren...

Gondolom, te is...

2023. okt. 22. 19:40
 27/28 anonim ***** válasza:

120 m2.

Amikor megvettem első télen majd befagyott a hátsónk, pedig folyamatosan ment a fég kazán. Nagyjából kétszer annyi gázt fogyasztottam mint most -télen 50-60 ezer ft volt a havi számla, most max. 30.

Leszigeteltem az ajtókat, ablakokat, később a padlástérbe is ment 10 cm vastag kőgyapot, majd kazáncsere kondenzációsra.

Bejárati- és terraszajtó alján jött a hideg. Egy építkezésnél elkértem a ipari szigetelő nyesedéket/hulladékot és epoxival felragasztottam az ajtók aljára.

Apróságok is javitanak. Akár egy vastagabb függöny.

2-3 milcsi lenne a ház szigetelése. A jelenlegi évi 160 ezres gázszámlánál az én életemben már nem térülne meg. 70 év felettiek vagyunk.

Minden egyes lépésnél érezhető volt a javulás, a gázfogyasztás csökkenése, s mára stabilan 22-23 fok van a házban.

2023. okt. 22. 20:09
 28/28 anonim ***** válasza:

Baromira nem olcsó a gáz olyan házban, ami nincs szigetelve, ami vályog épület, aminél a nyílászárók régiek stb. Azonban akiknél a ház szigetelt, az ablakok újak, ők simán beférnek a limitbe, sőt alatta vannak bőven. Nagyon nem mindegy az sem, hogy valaki egyfolytában fűt téli időszakban, avagy nem tartózkodik otthon egész nap és csak délután fűt be. Nagyon nem mindegy, hogy milyen készülékkel teszed ezt meg, sokkal kevesebbet fogyasztanak az újabb, korszerű kazánok!

Az átalányról a havi diktálásra való áttérés, mint javaslat, azt értelmezni sem tudom... miért fizetne a mama télen sokat, nyáron meg alig-alig, az miért jó neki? Ha valamit "könnyebben" ki lehet küzdeni, akkor az az, ha az éves költség el van osztva minden hónapra!

Mi is fával fűtünk, mióta ez a limit van, ebbe nagyon nem férnénk bele! Úgy sem, hogy egyébként az összes nyílászáró új. Ahhoz, hogy a ház tűrhető szigeteléssel bírjon, hozzávetőlegesen 4M forint lenne a homlokzati szigetelés munkadíjjal együtt, a tetőtér ferdefalak szigetelése (mert hogy az is hitvány módon lett anno megcsinálva), meg kb. még egyszer ennyi! Szóval hogy aki úgy épít vagy úgy vesz, hogy szigetelt az épület, az könnyen dumál, de 8M-t arra rászánni, hogy utána a számlával meg beférsz a keretbe, azért az nem kevés! Na és ez sem tökéletes, egy jól szigetelt háznál az aljzat is szigetelve van, a most épülő házaknál az aljzatot is szigetelik, rengeteg hő megy el egy utólagosan szigetelt házban is az aljzat miatt. Így arra esett a választás, hogy régi fatüzelésű kazán kuka (mert az kicsi volt és csak arra volt, hogy átmeneti időben eltüzelem a nyesedéket, ami évközben keletkezett), új kazán, kémény szigetelése, erre ráment 1M, fából pedig kályhakészet veszek, szóval én nem akarok okvetlen küzdeni a fával, így kb. 360 ezer forint az éves fűtés úgy, hogy egész nap fűtünk. Tavaly ugyebár augusztusban lett berendelve a fa, mert időben nem tudtak szólni ezek a trógerek, de idén már tavasszal, ki van száradva, kályhakész. Ennél nem volt kevesebb gázzal fűteni a limit előtt sem, úgyhogy ilyen lehetőségek és feltételek mellett lesz....rom, hogy nincs szigetelve a ház...

#19, ha tehetek egy helyreigazítást sértődés nélkül... egyre gyakrabban olvasom és hallom is ezt így, ebben a formában, hogy valaki demenciás. Ilyen nincs, hogy valaki demenciás! A demencia az a mentális betegség megnevezése, demenciában szenvedő alanyt úgy nevezik, hogy demens, nem demenciás!

2023. okt. 23. 09:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!