Ha annyira olcsó a gáz még mindig (egyesek szerint), nagyanyám miért fizet 50 ezres átalányokat még mindig havonta rá?
Úgy hogy tavalyi fűtési szezonban már rá lett segítve fával is és nincs is olyan nagy háza. Igaz szigetelés 0.
A gáz horror előtt volt viszonylag olcsó, havi 25 ezer körül fizetett.
Na de ez felugrott 75 ezerre 22 őszén... s kínlódva, rásegítve fával tavalyi szezon óta sikerült 50 re levinni.
Évi 600 ezer forint.
Én 35 ezerért per erdei köb vettem legutóbb méteres rönk keményfát úgy hogy az udvarra borították le.
Tehát a mostani gázszámlájából vehető lenne 17 erdei köbméter fa.
Annyi még nálunk se fogy, egy sokkal nagyobb házban, inkább 10-12 körül évente.
Úgyhogy mi ez a baromság hogy olcsó a gáz meg mindenki hülye aki fával fűt?
Ez max. a rezsicsökkentésig volt igaz, mióta drága a gáz,szerintem nem.
2400 köbméter volt az előző éves fogyasztás, amikor már ugye rásegítettem fával is, tavaly szeptembertől.
Talán 2 ezerre le tudjuk vinni ha megint begyújtok neki néha fával.
Előtte meg 3200 volt amikor csak a gáz ment.
Én meg azon szoktam csodálkozni, hogy mitől használ olyan sok gázt a nép.
110 m2-en tartunk egész télen 23 fokot (már vagy két hete megy a 35 éves FÉG cirkó), plusz a 70 m2-es szuterénben futnak a csövek, így ott is van vagy 14 fok. Emellett naponta van ebéd gáztűzhelyen főzve, általában 2 fogás.
És így fizetünk 16 E átalányt, ami egy évben 192 E.
Mondjuk, 1 m3 saját vágású fával van rásegítve.
A ház 50 éves szilikát, amiről a neten azt írják, hogy átengedi a hőt. Hőszigetelés egyáltalán nincs.
Tehát gyakorlatilag egy fél havi fizetésemből egész évben melegen tartjuk a házat. A cirkó nyárra sincs kikapcsolva, csak mivel meleg van, nem kapcsol be a termosztát. De amint hideg lesz, már kapcsol is. És nem kell a hamuval szarakodni, meg a tüzet megnézni óránként.
Anno két évig próbáltam fával, úgyhogy tudom, hogy 35 E Ft-os fával sokkal többe kerülne. És akkor még dolgozni is kellene azzal a rönkfával, meg költeni az összevágásra.
"2400 köbméter volt az előző éves fogyasztás"
Akkor:
Átlag feletti fogyasztás: 56 m3
Átlag feletti fogyasztás díja: 41 832 Ft
Átlag alatti fogyasztás díja: 14 688 Ft
Összes gázdíj: 56 520 Ft
Ez nem 50 000 lesz.
15
Pont hogy fordítva.
Fával fűteni akkor érdemes, ha 0 fok alatt van a hőmérséklet.
Mert enyhe időben gázzal tudsz úgy fűteni, hogy 20 perc alatt bemelegít, aztán egy óráig vagy kettőig nem fogy semmi. Fával ezt nem tudod megcsinálni, azzal ilyenkor felmegy 26 fokra. Vagy ha lefojtod, az oxigénhiány miatt nem tud elégni rendesen a keletkező fagáz, a maradékból pedig kátrány lesz, ami részben kimegy a kéményen, részben pedig lerakódik a kéményben. De hő nem lesz belőle.
13: Egyedül lakik? Nem demenciás véletlenül és elfelejti kikapcsolni, amikor nem kell?
Nagypapám csinált túlfogyasztó vízszámlát halála előtt.
10 éve mennyi gáz fogyott ugyanott?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!