Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Napelemesek esetében, aki...

Napelemesek esetében, aki bruttó elszámolásban lesz, mi lenne az elfogadható, korrekt, ösztönző és hosszútávon fenntartható elszámolás?

Figyelt kérdés

2023. szept. 10. 14:42
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
59%

A jelenlegi nevetséges 5 Ft helyett minimum 25-30 Ft/kWh átvételi ár a betáplált áramra.

Nyilván valamivel kevesebbnek kell lennie a feltöltésért kapott díjnak, mint a letöltésért fizetettnek, hogy ösztönözze a rendszer azt, hogy elsősorban akkor használd, amikor termeled. De azért az se fair, hogy te feltöltöd, a szolgáltató továbbadja drágán, neked meg kiszúrja a szemedet a kb semmivel.

2023. szept. 10. 15:33
 2/17 anonim ***** válasza:
55%

A szolgáltató nem szúrja ki, ezek rendeletek, a magyar állam hivatala alkotja ezeket.

Fura, hogy ezt éveken át újra ismételni kell, mint a gyogyóban. :D

2023. szept. 10. 16:02
 3/17 anonim ***** válasza:
30%

"5 Ft helyett minimum 25-30 Ft/kWh átvételi ár "

Erre még rájön 32-33 ft/kwh rendszerhasználati díj 57-63 ft/kwh alatt nem adna a szolgáltató áramot senkinek... Szóval nyáron napközbeni B tarifa sem lehetne kevesebb, mert veszteséget termelnének! Sőt valószínűleg emiatt a H tarfát is emelni kéne, mert alapvetően egész évben pufferként használja a napelemes a hálózatot.

Magamból kiindulva átlagos felhasználás mellett most nyáron is a teljes havi áram felhasználásom felét a szolgáltatótól veszem vissza.

2023. szept. 10. 16:28
 4/17 anonim ***** válasza:
42%

1-es jól bemutatja milyen ostobák az emberek.

Te kishaver nem azért termelsz hogy a szolgáltatónak eladd, hanem azért hogy felhasználd otthon. Eladásra majd termelnek az erőművek, azok azért épülnek és arra vannak beállítva műszakilag és gazdaságilag.

Neked úgy kell kialakítanod a rendszeredet, hogy a saját fogyasztásodat meg tudd oldani belőle. Az csak egy lehetőség hogy a hálózatba is termelhetsz és még kapsz is érte pénzt.

Csak ugye a hülye magyar mentalitás az hogy "telepakolom napelemmel a házat, mer' majd keresek rajta jó sokat hogy pumpálom kifelé a záramot" Aztán amikor összejön egymás mellé néhány ilyen paraszt és nekiállnak tekergetni az invertereket, akkor van az hogy a normális ember meg nem kap engedélyt napelemes rendszerre, mert nem bírja a hálózat. Az invertereket is hatóságilag plombálni kellene mint a villanyórát.

Itt az utcámban is van ilyen ökör... sötétben ül a barom, fával meg szénnel fűt, a villanyautóját meg máshol tölti. De a háztető tele van neki napelemmel.

Jól meg kell csinálni a házat hogy ki lehessen fűteni napelemmel. Tele kell rakni okos megoldásokkal, hogy amikor van termelés akkor menjen a bojler, a mosógép, akkor töltse az autót, stb. De ehhez már az átlag elmaradott keleteurópai magyar buta mint a rohadt tök. Csak azt látja hogy kap pénzt az áramáért.

2023. szept. 10. 17:20
 5/17 anonim ***** válasza:
70%

#4 jól megmutatja, mennyire nem is konyítasz a dologhoz, hogy a bruttó elszámolásról volt szó. Bruttó mellett soha nem fogod kifűteni a házadat napelemmel. Vagy, ha igen, pont abban az óriási értelmetlen túltermelésben leszel az év háromnegyedében, mint amiről pampogsz.

Na meg tekergetni az invereteren :)))

2023. szept. 10. 18:03
 6/17 NTBS ***** válasza:
69%
Szerintem nem az a cêl, hogy nekik megérje!
2023. szept. 10. 18:49
 7/17 anonim ***** válasza:
78%

4# Ezt a rezsicsökkentett/nem csökkentett árazást elfelejteném és ennek fényében én mondjuk egy 2/3-ados vételi árral elégedett lennék az eladásihoz képest.

Az, hogy a lakosság max a saját fogyasztásáig pakolja tele a tetőjét napelemekkel értelmezhetetlen, ha mondjuk elektromos fűtése van valakinek. Melyik évszakhoz kellene igazítani szerinted?

Mellesleg mivel a szolgáltató engedélyezte eddig is a csatlakozásokat, viszonylag egyszerűen korlátozhatták volna, vagy korlátozhatnák lakossági szinten mekkora az a max teljesítmény, amit még engedélyeznek. Így a nyerészkedésnek sok értelme nem marad.

Ellenben ez az ár nekem korrektül kompenzálná a téli-nyári fogyasztás/termelés különbségét. Ez én vagyok, de a kérdés amúgy jó, mert én is kíváncsi vagyok ki mit gondol erről, akinek TÉNYLEGESEN VAN NAPELEMES RENDSZERE, nem csak savanyú a szőlő.

2023. szept. 10. 19:14
 8/17 anonim ***** válasza:
39%

"Bruttó mellett soha nem fogod kifűteni a házadat napelemmel. Vagy, ha igen, pont abban az óriási értelmetlen túltermelésben leszel az év háromnegyedében, mint amiről pampogsz."

Annyiban igaza van 4-esnek hogy úgy kell méretezni a rendszert hogy jó legyen, de nem elég csak a napelemet illeszteni a felmerülő igényhez.

Meg kell csinálni a házat is! Alaposan le kell szigetelni és felokosítani hogy amit termel a napelem az el is legyen használva a házban. Ha jól csinálod akkor nem kell megvenned 40-70 forintért a hálózatból az áramot. Vagyis van 40-70 forint nyereséged minden kWh-n.

Ha meg rosszul csinálod, akkor eladod nappal 5 forintjával a megtermelt áramodat és aztán este 40-70 forintért visszavásárolod. Vagyis 35-65 forint veszteséged lesz kWh-nként. És még el is költöttél pár millát a rendszerre.

Úgy kell csinálni hogy lehetőleg mindent amit termel a napelem azt fel is lehessen használni.

Aki ezt nem érti az menjen vissza általános isklába.

2023. szept. 10. 19:52
 9/17 anonim ***** válasza:
59%

Részemről inkább az a kérdés, hogy hogyan lehet így "felokosítani" egy háztartást és az reális beruházási költségből megvan-e, vagy adunk a sz*rnak egy pofont?

Nem kötekedés, komolyan kérdézem. Télen mire hazaér az ember, már sötét van. Hogyan tud mosógépet okosítani úgy, hogy onnan a ruhák átvándoroljanak nap mint nap a szárítógépbe és megszáradjanak még napos időben.

Reális elvárás-e, hogy egy bojler csak verőfényes napsütésben működjön, hogy sötétben ne főzzek egy indukciós tűzhelyen, stb.?

Szóval mi szerintem abszolút együtt élünk a napelemünkkel. Én hajlandó vagyok azért eltolni egy mosást egy nappal, mert már késő van, vagy mert borult az idő. Úgy van programozva a kútszivattyú, a medenceszűrő, a minden, amit lehet, hogy napos időre essen. De mindenre egyszerűen nem lehet megoldást találni, pláne amikor iszonyat rövidek a nappalok.

2023. szept. 10. 21:24
 10/17 anonim ***** válasza:
0%
9-es na látod nektek totál felesleges volt a napelem.
2023. szept. 10. 21:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!