Van valakinek tapasztalata infra padlófűtéssel (pl. Caleo) kapcsolatban? Mennyit fogyaszt milyen hőszigetelés mellett?
Napelem? A Caleot lehet azzal kombinálni, 30% állami támogatás van rá, igaz hogy sokba kerül, de megéri, mert hamar megtérül a fűtési költség.
Egyébként mi is most gondolkozunk caleo-t telepíteni a két gyerekszobába. A kalkulátoruk szerint a 22 nm éves fűtési költsége 50 ezer forint alatt van. Az semmiképpen nem négyszeres ár a gázhoz képest.
"A kalkulátoruk szerint a 22 nm éves fűtési költsége 50 ezer forint alatt van. Az semmiképpen nem négyszeres ár a gázhoz képest."
Akkor higyj a kalkulátoruknak! Ha kicsit több műszaki érzékkel megáldottak volna az égiek, akkor simán megnéznéd az eon (v. elmű) oldalán a gáz és az elektromos energia egységárát.
Amúgy meg ha napelemmel akarsz fűteni, akkor megint bizonyítottad, hogy nem konyítasz a témához, ellenben nagyfokú naivitásodat máris kihasználták.
Javaslom, hogy
1; határozd meg a lakásod (házad) hőigényét. Ezt megteheted az éves gázfogyasztásod vizsgálatával.
2; nézz utána, hogy Mo-on mennyi napenergia érkezik a téli hónapokban
3; a napelemek hatásfokával és a fentiek ismeretében számold ki, hogy mekkora és mennyi napelemre lenne szükséged, valamint hogy ez mennyibe kerül
4; csodálkozz rá a több tízmilliós összegen
5; tedd fel a kérdést, hogy ugyanezt mondták-e a napelem-értékesítők
Az összes villanyfűtés (kivéve a hőszivattyúsok) minimum kétszer olyan drágán üzemeltethető, mint a gázos. A hőtárolás nélküliek pedig négyszer.
A tegnapi 22.54-es válaszoló vagyok. Kedves utolsó! Köszönöm a kioktató stílust, de te a rendszerbe visszatápláló napelemről nem hallottál még? Gondoltam hogy minusz 20 fokban nem teljesít úgy a napelem, de tudod nyár is van...
Több szót nem is vesztegetnék az ilyen válaszolókra, csak a kérdezőnek szerettem volna segíteni, látom neked nem ez a célod.
OK, hozzáveheted a nyári napsütést is! Most jobb? Számolhatsz ezzel is, kíváncsian várom, hogy a jószándék vezérelte tanácsod mögött a helyi viszonyokról való minimális tájékozódás is van, vagy csak prospektusok alapján mondod, amit mondasz.
Tehát, egy viszonylag korszerű ház fűtésigénye legyen átlag 5-10kW. Mennyibe kerül, és mekkora felületű a napelem, amivel ezt kifűtheted. Másik kérdés, ez egyszerűbb. Bármely méretű napelem (és mellé mondjuk a visszatápláló inverter) hány év alatt termeli vissza a beruházás árát? Ha az elvi megtérülés meghaladja a rendszer várható élettartamát, akkor úgy érzem nincs miről beszélnünk. És meghaladja. Tehát mire megtérülne, kidobhatod.
És kikérem magamnak, hogy engem ne a segítő szándék vezérelne a válaszomnál! Szeretném a kérdezőt megkímélni a legdrágábban üzemeltethető fűtési megoldástól. És nehéz dolgom van, a profitéhes kereskedők mindent megtesznek, hogy elhallgassák a tényeket. Csak így jöhet egyátalán szóba a napelem! Az meg még rosszabb, amikor félinformációk alapján maga a lakosság is elkezdi terjeszeni a hülyeséget.
Tehát csak azért, mert más a véleményünk, butaság azt gondolnod, hogy én nem segíteni szeretnék.
(Mellesleg a visszatáplálás műszakilag működik, nyugaton van is rá példa, nálunk viszont mindent megtesz a szolgáltató azért, hogy ne legyen egyszerű és kifizetődő csatlakoznod. Kérlek mutass legalább egy referenciát, ahol ez működik!)
Sziasztok!
Nekünk van ilyen Caleo fűtésünk, méghozzá a padlóban.
Megvagyunk vele elégedve.A gyerekek miatt választottuk ezt,és mivel nem volt hely mást betenni.
Azóta már a nyaralóba is ilyen van.Nem fogyaszt sokat, hiszen a termosztátokkal betudtuk állítani az életritmusunkhoz.
Remélem segítettem valamit.
Kedves Hozzászólók!
CALEO fűtésrendszert szeretnék, de mindenki azt mondja, hogy elektromos fűtés az drága lesz, ha az üzemeltetést nézzük.
Tud valaki számokat mondani, hogy egy 100 nm-es házban milyen költségek várhatóak?
A ház, melyet építenék az egy könnyűszerkezetes A+ családiház.
Köszönöm a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!